Romania in UE. Dupa zece ani: ce s-a facut, ce a ramas de facut. Romania si-a dorit foarte mult aderarea la Uniunea Europeana, iar societatea a fost dezamagita cand nu a prins primul val, din 2004. Totusi, romanii sunt printre cele mai pro-europene natii din UE, desi s-au mai acumulat dezamagiri in acest deceniu. Economia Romaniei este puternic schimbata fata de anii dinaintea intrarii in blocul european. In 2006, produsul intern brut se ridica la 345 miliarde de lei (mai putin de 100 miliarde de euro), iar zece ani mai tarziu se ridica la 761 miliarde de lei (circa 170 miliarde de euro), o dublare in termeni nominali intr-un deceniu. Exporturile sunt mai mult decat duble comparativ cu 2006, la peste 57 miliarde de euro in 2016, somajul e la minime istorice si speranta de viata a crescut. Chiar daca Romania inca se plange de lipsa autostrazilor, investitiile in infrastructura au fost mult mai mari fata de perioada dinaintea aderarii, finantate si de fondurile UE. Romania este net beneficiar de fonduri europene, in conditiile in care a atras peste 44,3 miliarde de euro de la UE pana la 31 octombrie 2017 si a contribuit 15 miliarde de euro la bugetul Uniunii in perioada 2007-2017, relateazaEurActiv.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum ne inregistra Securitatea convorbirile telefonice. Securistii intrau fraudulos in casele romanilor, camerele de hotel erau impanzite de microfoane. Convorbirile romanilor erau interceptate inca din anul 1956, cu tehnica rudimentara. Sistemul de opresiune obtinea atat informatii "cu caracter dusmanos regimului", cat si date despre viata privata a romanilor, care erau in acest mod santajati. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a chemat miercuri politia la locuinta sa, dupa ce a descoperit un dispozitiv de inregistrare. Purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea, spune ca dispozitivul gasit la domiciliul demnitarului este unul "destul de comun, care nu este utilizat de serviciile de informatii in general". Ancheta in acest caz e desfasurata de Ministerul de Interne. In perioada comunista, Securitatea ne urmarea in casa, la munca sau in vacanta, atat prin mijloace de interceptare, cat si prin iscoade. Un document secret al Securitatii, aflat in arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), cuprinde instructiunile de montare a microfoanelor si de ascultare a convorbirilor telefonice a "dusmanilor regimului". Pentru realizarea acestor obiective s-a infiintat Directia "T", ce ulterior s-a numit Serviciul "T", unitate de instalare si exploatare a tehnicii operative. In instructiunile emise de colonelul Vasile Negrea, secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne, si de locotenent colonel Alexandru Szacsko, seful Serviciului "T", sunt prevazute mai multe modalitati de ascultare. Masurile "X" se referau la ascultarea interioara prin instalarea de microfon, masurile "XX" vizau instalarea unui telefon special la adresa suspectului, masurile "XXX" presupuneau folosirea tehnicii operative fara fir, iar masurile "Z" vizau interceptarea convorbirilor telefonice, noteazaAdevarul.

Romania ar putea avea doar 11 milioane de locuitori in 2060. Ilfov, singura zona care creste. Populatia rezidenta a Romaniei se va reduce, pana in 2060, cu cateva milioane de persoane, iar populatia feminina va continua sa fie predominanta, conform unui studiu al Institutului National de Statistica. Populatia rezidenta a Romaniei se va reduce, pana in 2060, cu valori cuprinse intre 3,6 milioane persoane si 8,8 milioane persoane, iar populatia feminina va continua sa fie predominata, conform unui studiu al Institutului National de Statistica (INS) si citat de Agerpres. INS a luat in calcul la estimarea populatiei cinci variante: constanta, pesimista, medie, intermediara si optimista. Varianta constanta reprezinta o ￯varianta reper￯, cu rolul de a compara rezultatele obtinute prin mentinerea valorilor fertilitatii, sperantei de viata si migratiei nete din anul 2015 inregistrate in cadrul fiecarui judet. In varianta constanta, Romania ar urma sa ajunga, in anul 2060, la 11 milioane de locuitori. In varianta optimista, pentru anul 2060, rezultatul proiectarii la nivel national este de 16,3 milioane locuitori, iar in varianta pesimista de 12,5 milioane locuitori. Varianta medie reprezinta varianta cea mai plauzibila asupra evolutiei populatiei, pe baza careia Romania ar urma sa aiba, in anul 2060, o populatie rezidenta de 13,8 milioane locuitori, anuntaStirile ProTV.

1 Decembrie 1918, o sarbatoare care nu are nevoie de motive. Actul politic de la 1918 a fost nu doar o izbanda a natiunii, privita global sau prin prisma elitelor sale, ci si o enorma reforma sociala menita sa extraga masele taranesti din starea lor de mizerie cronica. Politica nu a reusit niciodata sa-i aseze laolalta pe toti la 1 Decembrie. Din 1990 incoace nu a fost an in care sa nu existe rupturi, disocieri, schisme, exclusivisme de tot felul. De la huiduielile orchestrate in 1990 impotriva liderilor taranisti pana la serbarile separate (la Bucuresti si Alba Iulia) sau la mai recentele disocieri simbolice, am trait de fiecare data momentul festiv disociati, facand eforturi pentru a ascunde depresia. Nu mai vorbim de comentariile adiacente despre oportunitatea unei astfel de sarbatori si revenirea la traditia zilei de 10 Mai, care avea evident de partea sa avantajul anotimpului. Primavara nici nu e nevoie de mari eforturi, caci omul traieste (inca) firesc sentimentul unei innoiri, al unui inceput jubilatoriu care se poate lipsi de carligul unor date conventionale. Asadar, parca totul a conspirat impotriva acestei zile si, de altminteri, nu a fost an in care sa nu existe bombaneli, disocieri de tot felul si atacuri piezise, scrieDeutsche Welle.

Cum s-a transformat Ziua Marii Uniri in ziua marii dezbinari pentru PSD.Tudose si Dragnea sunt oficial in tabere paralele. Daca romanii au sarbatorit pe 1 Decembrie 99 de ani de la Marea Unire, PSD a marcat prima zi a dezbinarii asumate dintre presedintele PSD Liviu Dragnea si premierul Mihai Tudose. In timp ce liderul partidului n-a fost prezent nici la parada oficiala, nici in multime, premierul s-a intretinut amical cu presedintele Klaus Iohannis, pe care Dragnea il considera parte a ￯statului paralel￯. Premierul Mihai Tudose a stat alaturi de presedintele Klaus Iohannis la parada oficiala de 1 Decembrie, desfasurata la Arcul de Triumf, in ciuda faptului ca partidul din care face parte a votat o rezolutie prin care seful statului este considerat membru al statului paralel, deci dusman. La final, cei doi au avut chiar un schimb cordial de replici. In acest timp, presedintele PSD Liviu Dragnea nu era pe nicaieri. Liderul PSD si presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, au boicotat parada militara de 1 Decembrie, ca semn de protest fata de actiunile ￯locatarului de la Cotroceni￯, asa cum il numeste Tariceanu pe seful statului. Anul trecut, Klaus Iohannis nu i-a invitat pe cei doi la parada, pe motiva ca au probleme penale, deci nu sunt un model pentru romani. Anul acesta i-a invitat, dar n-au venit, relateazaAdevarul.

Romania si masina de spalat creiere. Or fi fiind si delicte mai grave. Dar nici cu spalatoria de bani Tel Drum si nici cu faptele de arme ale ￯jurnalistilor￯-consultanti-specialisti-in-reclame ai amicilor liderului PSD n-ar trebuie sa ne fie rusine. Vazuse multe si era atat de mizantrop incat nu i-ar fi dat dreptate, probabil, scriitorului Vasili Grossman. Pentru care, dupa cum a avut bunatatea sa ne aminteasca recent Vladimir Tismaneanu, ￯istoria nu e conflictul dintre bine si rau, ci batalia data de un rau gigantic incercand sa striveasca o omenie foarte mica￯. Nascut acum trei secole si jumatate, Jonathan Swift l-ar fi contrazis. Swift cautase cu lupa acest bine minuscul fara sa-l gaseasca, desi nu vazuse nici o catime din apocalipsa derulata sub ochii confratelui sau Grossman, victima a ambelor totalitarisme care au insangerat secolul XX. Or, cat de putin vazuse, ii fusese de ajuns. Scriitorul irlandez se razbunase cu pana sa, scriind ￯Calatoriile lui Gulliver￯. Ultimul sejur, in tara impronuntabililor ￯Houyhnhnm", un soi de cai intelepti, l-a pus in contact pe naivul calator din secolul al XVII-lea si cu infectii "Yahoos", insi care cautau febril pietre pretioase tavalindu-se in noroi. Asa imi imaginez ca s-au facut banii Tel Drum, inainte de a ateriza vremelnic in spalatoria miraculoasa a buzunarelor plin de colb si jeg ale unor fitecine, tarani, mestesugari si muncitori, oameni de paie fie reali, fie inventati. Colegii de la Rise Project nu s-au multumit sa-si imagineze. Curiosi, precum si pusi pe fapte investigative, au sfarsit prin a scoate la iveala modul in care a functionat si s-a-mbaiat imperiul infractorului tartor al PSD si al tarisoarei "asaltate" de Soros si statul paralel, scrieDeutsche Welle.