De ce este Ierusalimul unul dintre cele mai spinoase puncte ale conflictului israeliano-palestinian.Statutul Ierusalimului constitue de mai bine de o jumatate de secol una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian. Donald Trump a promis in mai multe randuri in timpul campaniei electorale transferarea Ambasadei Statelor Unite in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. O lege votata in 1995 de catre Congres spune ca "Ierusalimul trebuie sa fie recunoscut ca fiind capitala statului Israel" si impune transferarea reprezentantei americane. Presedintii succesivi aai SUA au amanat pana acum implementarea sa, din sase luni in sase luni, asteptand ca cele doua parti adverse - israelienii si palestinienii- sa se puna de acord asupra unei partajari a orasului. Ultima derogare semnata in acest sens a expirat luni, scrie "Le Figaro". "Presedintele a fost clar in acest caz de la inceput: nu este vorba daca ambasada va fi de fapt mutata de la Tel Aviv la Ierusalim, este vorba despre cand", a spus Hogan Gidley, purtator de cuvant al Casei Albe, citat deAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Afacerea imobiliara a deceniului: 26 milioane de lei pe un spatiu de 160 mp.Firma care cere 5 milioane de euro de la Unirea Shopping Center pentru un spatiu de 160 mp, inchis timp de 12 ani, detine practic, prin aceasta manevra controversata, cea mai scumpa locatie din Bucuresti - se arata intr-un comunicat al centrului comercial aflat in centrul Bucurestiului. "Inainte de privatizare, in anii '90, in curtea interioara a magazinului Unirea a aparut o cladire misterioasa de doua niveluri, desi firma care trebuia sa o construiasca avea autorizatie provizorie pentru o cladire fara fundatie pe un singur nivel. Timp de 13 ani, pana in 2005, in aceasta cladire a functionat ilegal SC Stanbox Music SRL, fara un racord propriu la gaze, fara aviz ISU, fara autorizatii, complet ignorand legea. Unirea Shopping Center a facut plangeri la institutiile abilitate, reclamand situatia de fapt, iar SC Stanbox Music SRL a abandonat cladirea si a cautat o metoda de a obtine fraudulos bani de la centrul comercial", a mentionat Adrian Burlacu, reprezentant comunicare al The Nova Group, compania actionar majoritar la Unirea, potrivitRomania Libera.

Cum era venerat si injurat Regele Mihai in presa romaneasca din anii 90.1990: Cand s-a intors prima data dupa Revolutie. Se implinea un an de la executia lui Nicolae si a Elenei Ceausescu, atunci cand un avion elvetian a aterizat pe aeroportul Otopeni. Romanii sarbatoreau, pentru prima data in ultima jumatate de veac, un Craciun liber si fara gloante, iar pe aeroport sosise regele Mihai si principesa Ana. Vizita a durat 11 ore si 27 de minute. Oamenii au fost opriti de politie pe la Ploiesti si escortati inapoi la Otopeni. Iliescu a decis ca vizita era cam ilegala, ca nu intra regele cum vrea si cum are chef in dictatura capitalista Romania, informeazaVice.

Trump isi pune lumea-n cap, cu mutarea ambasadei la Ierusalim. Dar, dupa ce si-au vazut sacii in caruta, s-au facut ca ploua. Decizie inteleapta, fiindca au inteles cu totii ca o astfel de mutare le-ar pune in cap nu doar pe cei 1,8 miliarde de musulmani, ci intreaga lume. Singurul care se joaca periculos cu promisiunea mutarii ambasadei e presedintele Trump. Cu doar doua luni inainte, pe 7 octombrie, liderul republican de la Casa Alba declarase, plin de intelepciune: "Vreau sa dau o sansa acestui proces (pacii israeliano-palestiniene, n.m.), inaintea de a ma gandi la mutarea ambasadei in Ierusalim". Parea constient, cu doua luni in urma, de faptul ca a o muta acum ar insemna gaz peste focul uneia dintre cele mai volatile regiuni ale lumii. Nu exista nici o explicatie rationala pentru aceasta schimbare de macaz geopolitic, noteazaGandul.

Drama defrisarii padurilor virgine din Romania.Primul episod al serialului investigativ Out of Control documenteaza taierea brutala a padurilor din Parcul National Domogled. A fost realizat in cadrul unui proiect al organizatiilor Agent Green si EuroNatur. "Pe de-o parte ma bucur ca-mi iau salariul, ca trebuie sa muncesc, dar pe de alta parte nu mai e vegetatia care a fost", spune un angajat al Regiei Nationale a Padurilor (Romsilva) din Romania la inceputul primului episod din seria de investigatii intitulata "Un Masacru National /Out of Control". Vocea e distorsionata, barbatul apare in spatele unor geamuri fumurii, ii insoteste pe investigatorii de la ONG-ul Agent Green sub protectia anonimatului. Angajatul Romsilva isi aminteste cu amaraciune de cuvintele bunicului sau: "Am trait sa-i vad cum distrug ei acum, asa cum nu am facut-o niciodata noi." Camera video documenteaza scene ale defrisarii brutale din padurile virgine din Parcul National Domogled-Valea Cernei, cel mai mare din cele 13 parcuri nationale de pe teritoriul Romaniei. In Romania se afla inca in jur de 60 la suta din padurile virgine ale Europei, conformDeutsche Welle.

Nemuritoarele lucruri mici, ingineresti, ale regelui Mihai.Locul a fost neasteptat. Am avut acest privilegiu, sa stau in apropierea Regelui Mihai. Era la New York, undeva la finalul anilor '90, cand se organiza un festival al romanilor din exil. Mai multi ziaristi au participat la o intalnire cu Majestatea Sa. Lucram la Media Pro. De la celelalte ziare mi-i amintesc pe Sorin Rosca Stanescu si pe Radu Tudor, retinuti si emotionati, ca toti cei prezenti. Primul era extrem de apropiat de Casa Regala. Intalnirea a avut loc pe o barca, nu pot sa-i spun yacht ca nu e cazul, un vas de mici dimensiuni care dadea o tura in sudul Manhattanului. Majestatea Sa a dat mana cu fiecare dintre noi. Turnurile World Trade Center strajuiau inca insula. Era seara si luminile orasului se reflectau pe apa, intr-un joc oniric. Puntea stramta a vasului era aglomerata. Am coborat trei trepte si am ajuns in cabina capitanului, om bun la toate, scrietolo.ro.