Occidentul inca incearca sa-l descifreze pe Vladimir Putin, desi acesta conduce Rusia de 18 ani. Vladimir Putin, in varsta de 65 de ani, conduce Rusia de aproape 18 ani si cel mai probabil va sta la Kremlin inca sase ani, pana in 2024. Asta, deoarece miercuri a anuntat ca va candida pentru un al patrulea mandat de presedinte. si, in cazul in care va fi reales, va depasi recordul lui Leonid Brejnev, care a condus Uniunea Sovietica din 1964 pana in 1982. Fostul director adjunct al CIA, Michael Morell, a sustinut ca Vladimir Putin nu se inscrie in tiparul liderilor rusi, ci este ceva de tip nou, este "fabricat", potrivit Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Drama defrisarii padurilor virgine din Romania. Primul episod al serialului investigativ Out of Control documenteaza taierea brutala a padurilor din Parcul National Domogled. A fost realizat in cadrul unui proiect al organizatiilor Agent Green si EuroNatur. Multe dintre imagini sunt dezolante: Cioturi de arbori cu circumferinta de peste cinci metri, paraie distruse, drujbe care ameninta copacii seculari. In film se vede cum investigatorii de la ONG-ul Agent Green incearca in zadar sa il confrunte pe directorul parcului cu problemele grave pe care le-au documentat. "Eradicarea ultimelor paduri virgine din Romania reprezinta cea mai mare si presanta drama ecologica europeana in prezent, dar nimeni nu pare sa observe", a declarat Gabriel Schwaderer pentru Deutsche Welle.

Euractiv: Reactia adversa a legilor regresive ingradeste drepturile femeilor, constata un raport. Intr-un raport publicat marti, institutia alcatuita din 47 de state europene si insarcinata cu protejarea drepturilor omului a declarat ca "in ultimii ani, au aparut in Europa amenintari resurgente la adresa drepturilor sexuale si reproducatoare ale femeilor." Intre acestea se numara propuneri de interzicere aproape totala a avortului in Lituania, Slovacia, Spania, Polonia si Rusia. Desi respinse in urma valurilor de indignare publica, acele propuneri ofera "o exemplificare solida privind amploarea si natura reactiei adverse contra progresului drepturilor femeilor si egalitatii sexelor in unele parti ale Europei", se afirma in raport. In Armenia, Macedonia, Georgia, Rusia si Slovacia au fost introduse noi prevederi legale precum "perioade obligatorii de asteptare" si consiliere tendentioasa, potrivit EurActiv.com.

Patriarhul Daniel - Patriarhul Kiril: circumstantele unei "iubiri imposibile". Patriarhul Daniel a fost invitat, alaturi de alti capi ai Bisericilor ortodoxe, la o cina oferita de presedintele Vladimir Putin. Vizita lui Daniel la Moscova a avut loc la o luna si jumatate distanta de cea efectuata la Bucuresti de omologul sau rus, Patriarhul Kiril. Schimbul de vizite are loc in contextul relatiilor delicate dintre Biserica Ortodoxa Romana si Patriarhia Rusiei. Tensiunile dintre cele doua Biserici au ajuns la apogeu in 2001, dupa ce, cu aprobarea Curtii Europene a Drepturilor Omului, Patriarhia Romana a reinfiintat Mitropolia Basarabiei. Istoricul Cosmin Popa spune ca cele doua biserici au interese incompatibile iar o reconciliere totala nu este posibila. Analistii politici spun ca dezghetarea relatiilor dintre cele doua Biserici surori are si numeroase conotatii politice, scrie Adevarul.

C. T. Popescu: Doamna Firea e ignoranta si are tupeu. A dat cu Regele Mihai defunct in Carol I. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat la Digi24 propunerea primarului general Gabriela Firea ca Piata Victoriei sa fie redenumita si sa poarte numele ultimului rege al Romaniei. "Doamna Firea, care joaca rolul de femeie sensibila, milostiva fata de batrani, copii, animale, dansa e o fiara politica de prada, de un cinism remarcabil. Are viitor. Foloseste mijloace de manipulare cinice. Doamna e ignoranta in foarte multe domenii, are mult tupeu. Nu a avut prevederea sa se uite ce inseamna. A dat cu Regele Mihai defunct in Carol I. Podul Mogosoaiei s-a numit Piata Victoriei dupa Razboiul de Independenta, cand armatele conduse de Carol I intrau in Bucuresti. Doamna Firea a vrut sa stearga aceasta amintire a celei mai mari realizari din domnia lui Carol I, dand Pietei Victoriei numele Regelui Mihai, care nu are nicio treaba cu locul acela", a declarat C.T. Popescu.

Noul prefect de Braila este finul premierului Tudose. Ce afaceri cu statul a facut. George Adrian Paladi a fost numit prefect al judetului Braila in sedinta de miercuri a Guvernului. Imediat, in presa locala au aparut informatii conform carora Paladi este finul premierului Tudose. Cununia a avut loc in urma cu 14 ani, dar legatura dintre cei doi nu a influentat decizia premierului, a declarat Paladi. George Adrian Paladi a declarat ca a societatea pe care o detine a avut mai multe contracte cu statul. Pe lista afacerilor cu bani publici se afla Primaria Braila si Compania de Utilitati Publice Dunarea, scrie Gandul.

Cum au aratat conflictele cu jandarmii si protestul din seara in care PSD a calcat pe Justitie. S-a lasat cu incidente intre jandarmi si protestatari. Un deputat PSD este urmarit penal de aseara dupa ce ar fi lovit usor doi protestatari cu masina, desi el ii acuza ca i-au sarit pe capota. Alti protestatari au fost dusi la sectie si unul a fost amendat cu 500 de lei pentru ca voia sa ramana pe carosabil. Spre final, cand politicienii ieseau cu masinile din parlament dupa vot, fortele de ordine au dat cu gaze lacrimogene ca sa disperseze multimea. Pe de alta parte, parlamentarii USR au fost primiti cu urale ieri de protestatari, dupa ce au facut singura opozitie posibila in fata guvernului monolitic prin tergiversarea votului, informeaza Vice.

Cu vechea conducere in inchisoare, actuala conducere de la Spitalul "Nasta" cumpara la pret triplu alimente pentru bolnavi, fara licitatie! Pe 11 mai 2016, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au pronuntat cele mai dure condamnari de pana atunci din Sanatate, intr-un proces privind achizitii frauduloase si luare de mita. Este vorba de cazul de coruptie de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucuresti, denumit si "Mita de la morga". Asa cum spun toti medicii intervievati, "Institutul arata ca un grajd". "Marius Nasta" e o lupa care mareste obiceiurile unui sistem sanitar exasperant. Cumperi dezinfectanti falsificati la pret unitar mare, faci achizitii cu pompele funebre de te ia pana la urma DNA si te condamna judecatorii, iar acum cumperi, tot fara licitatie, pulpe de pui sau cartofi la cost dublu sau triplu!, scrie Tolo.

Dan Chitic: "Sistemul, coada de topor a corporatiilor, distruge vieti si afaceri romanesti!" . Decizia fostului ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu de a denunta, inclusiv public, un urias mecanism de fraudare a statului prin licente Microsoft l-a aruncat pe demnitar, dupa un model deja cunoscut, in ghearele unui sistem care are toate parghiile sa il distruga. Dan Chitic vorbeste despreceea ce s-a petrecut ieri la Tribunalul Ilfov, anume respingerea cererii de eliberare conditionata a lui Gabriel Sandu- "I se refuza astfel clientului meu un drept pe care acesta il castigase prin munca si prin indeplinirea tuturor conditiilor legale - asa cum constatase in mod corect Comisia din cadrul Penitenciarului Jilava.", potrivit Romania Libera.