Presedintele Donald Trump a starnit miercuri tensiuni majore in Orientul Mijlociu prin anuntul ca SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitala Israelului. Ce inseamna aceasta decizie, care implineste partial o lege adoptata acum mai bine de doua decenii de Congresul american? Si de ce este ea atat de tulburatoare pentru scena politica internationala? Ce a spus si ce nu a spus Donald Trump in anuntul de miercuri: SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului Prin aceasta decizie, a spus ca respecta o promisiune pe care predecesorii lui au esuat sa o respecte. Nu a decis transferul Ambasadei SUA din Tel Aviv in Ierusalim, asa cum spusese ca intentioneaza, dar a ordonat inceperea pregatirilor in acest sens. El a facut trimitere la o lege adoptata de Congres in 1995, ce prevedea ca Ierusalimul "ar trebui" recunoscut drept capitala a Israelului si ca Ambasada SUA sa fie mutata in Ierusalim. A facut apel la calm si toleranta si a anuntat o vizita a vicepresedintelui Mike Pence in regiune.

Tensiuni in Cisiordania si Fasia GazaFoto: Agerpres

UPDATE: Armata israeliana a anuntat ca a raspuns joi seara la proiectile trase din Fasia Gaza, dintre care unul a cazut in Israel. (AFP) Tirurile unui tanc si unui avion israelian au vizat "doua posturi militare" din Fasia Gaza, a spus armata fara sa precizeze cine detine controlul acestor "posturi", potrivit Agerpres. A subliniat insa ca ea considera miscarea Hamas "ca responsabila pentru activitatile ostile comise impotriva Israelului dinspre Fasia Gaza".

The New York Times titreaza "Trump face o imensa greseala in privinta Ierusalimului". Prin anuntul de miercuri, dl Trump a legitimizat actiunile ilegale ale Israelului si a transmis un mesaj din care reiese ca Statele Unie nu mai tin cont de vreo conventie sau de norme si ca puterea si forta prevaleaza asupra justitei si legii. Poate ca asta n-ar fi trebuit sa fie o surpriza. Durii membri din guvernul de dreapta al Israelului s-au bucurat peste poate de alegerea dlui Trump, crezand ca vor primi mana libera pentru a accelera extinderea asezarilor. Atat desemnarea ginerelui presedintelui, Jared Kushner, in calitate de diriguitor al eforturilor administratiei in vederea pacii israeliano-palestiniene, cat si numirea lui David Friedman in functia de ambasador in Israel - ambii avand legaturi cu miscarea de sprijin al asezarilor din Israel - i-au incurajat si mai mult pe coloni si pe sustinatorii lor din guvernul premierului Benjamin Netanyahu. Intr-adevar, Israelul si-a extins asezarile in ultimul an., potrivit NYT, citata de Rador.

"Incendiatorul Orientului Mijlociu?". Realitatea reuseste sa depaseasca mereu fictiunea, fapt pe care l-am invatat deja de la viata. In acest caz, protagonistul este Donald Trump. Cand ne gandim ca nu poate face prostii mai grave decat cele pe care le-a comis deja, iata, el surprinde lumea si arata ca prostia este asemeni universului: nu are limite. Inca o dovada ca teoria lui Einstein este valabila, chiar si din cele mai rele motive. Trump reuseste, dintr-un foc, sa confirme asteptarile celor mai radicale sectoare din Palestina si din Israel: ambele sustineau ca procesul de pace era o pierdere de timp. Din diferite motive, asa este, dar cu rezultate similare, ambii doreau sa puna capat oricarui dialog. Si, desigur, cine inchide usile dialogului nu se poate astepta la lucruri bune la intoarcere, scrie Diario de Noticias, citat de Rador.

"Trump izoleaza si mai mult SUA in Orientul Mijlociu", titreaza O Globo. Decizia lui Donald Trump de a recunoaste ieri Ierusalimul drept capitala a Israelului indeplineste o promisiune de campanie, dar rastoarna si decenii de diplomatie americana. De asemenea, izoleaza SUA intr-una dintre cele mai importante chestiuni diplomatice de astazi, ignorand avertismentul privind un potential val de conflicte realizat de mai multe tari, inclusiv de aliati precum regele Salman bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite, care l-a avertizat pe Trump cu privire la pericolul pe care il prezinta masura. Lista tarilor care si-au exprimat ingrijorarea este lunga si cuprinde aliati europeni, cum ar fi Germania si Franta; presedintii chinez, Xi Jinping, si rus, Vladimir Putin; si Papa Francisc.

"Trump decide sa lucreze contra pacii", titreaza Le Soir. De acum inainte, Statele Unite recunosc orasul sfant drept capitala Israelului. Un gest care saboteaza propriile eforturi americane pentru a ajunge la pace in Orientul Mijlociu. Am cauta zadarnic un stat in lume, cu exceptia Israelului, care sa se felicite pentru decizia lui Donald Trump de a o rupe cu linia politica urmata de Statele Unite de o jumatate de secol in legatura cu soarta Ierusalimului. In acest caz, locatarul de la Casa Alba a anuntat pe 6 decembrie ca tara sa recunoaste de acum Ierusalimul drept capitala a Israelului. Americanul a luat aceasta decizie in ciuda numeroaselor apleuri in sens contrar venite de peste tot, din Orientul Mijlociu, din Europa, din.... Statele Unite sau din alta parte. Reamintim ca in toate planurile de pace serioase, orasul Ierusalim se vede divizat in doua, partea evreiasca devenind capitala Israelului si partea araba capitala Palestinei.

Si RZECZPOSPOLITA crede ca Trump a dinamitat procesul de pace. De 70 de ani presedintii SUA au considerat in mod consecvent ca statutul orasului sfant va fi o incununare a procesului de pace si nu o incarcatura explozibila, care va arunca in aer negocierile dintre israelieni si palestinieni. Trump a considerat insa ca cea mai importanta este politica interna: recastigarea simpatiei electoratului dur din provinciile americane si repararea sondajelor catastrofale. Soarta Orientului Mijlociu trece in acest calcul pe un plan mai indepartat. Si intr-adevar, initiativa presedintelui, in afara de Israel, a fost primita pozitiv numai de cercurile conservatoare evanghelice si evreiesti din America. In schimb, ea a fost primita cu mare ingrijorare si chiar furie nu numai de palestinieni, dar si de aliatii de pana acum ai SUA in aceasta regiune: Arabia Saudita, Turcia si Iordania.

"Trump incearca sa-i forteze pe arabi sa negocieze?", se intreaba Jornal Economico. Prin folosirea tehnici de negociere agresive, Trump face doi pasi inainte si apoi face unul inapoi. El incearca sa tintuiasca tarile arabe la zid, intr-un moment in care, mai mult ca oricand, state sunnite precum Arabia Saudita, Emiratele si Iordania au nevoie de sprijinul american pentru a face fata Iranului si aliatilor sai siiti din Siria, dinIrak, din Liban si din Yemen. Trump le arata, negru pe alb, ca pretentiile Israelului se bucura de sprijinul deplin si neconditionat al SUA si ca ei castiga mai mult daca ajung la o intelegere cu statul evreu. Si apoi spera ca arabii vor dori in cele din urma sa negocieze, citat de Rador.

"Ambasada Ungariei din Israel va fi mutata la Ierusalim?", se intreaba Magyar Nemzet. Urmand exemplul Statelor Unite ale Americii, Ungaria isi va muta ambasada sa in Ierusalim, scrie portalul ungar Index, care citeaza cotidianul Times of Israel. Potrivit informatiilor ziarului, in aceste zile va proceda similar Cehia si Filipine. Sursa amintita mai mentioneaza ca Guvernul-Orban a ajutat deja Guvernul condus de Benjamin Netanjahu - care este foarte apropiat de Cabinetul lui Orban, atat din punct de vedere ideologic, cat si a metodelor aplicate - cand miercuri s-a folosit de dreptul sau de veto in cazul unei declaratii ce urma sa fie formulata la nivel UE, prin care ar fi fost condamnata decizia luata de Donald Trump.

"In jurul Ierusalimului explodeaza Orientul Apropiat", scrie Petru Barbu in Adevarul. Lovitura enorma care se reverbereaza deja intr-un mod conflictual in cea mai sensibila zona a planetei, cu potentialul imediat de a provoca o explozie fara precedent, antrenand zone largi ale populatiilor musulmane. Decizia lui Donald Trump poate provoca (daca nu a si facut-o deja) o raliere de mari dimensiuni a lumii musulmane in jurul unui element de foarte mare intensitate emotionala, adica amenintarea pierderii identitatii culturale si religioase a zonei arabe a Ierusalimului, acolo unde se afla Moscheea Al Aqsa, simbolul lor sacru, cea mai veche din lume si la fel de importanta pentru credinta lor precum Mecca.

Patriarhi si sefi ai bisericilor locale din Ierusalim au redactat o scrisoare speciala adresata presedintelui american Donald Trump pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la intentia lui de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si eventual de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Scrisoarea, trimisa miercuri, cu cateva ore inainte de asteptatul anunt al lui Trump, ii cere presedintelui sa renunte la potentiala recunoastere unilaterala a orasului ca fiind exclusiv israelian, potrivit Haaretz, citat de Rador.

Presedintele Donald Trump a starnit miercuri tensiuni majore in Orientul Mijlociu prin anuntul ca SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitala Israelului. Ce inseamna aceasta decizie, care implineste partial o lege adoptata acum mai bine de doua decenii de Congresul american? Si de ce este ea atat de tulburatoare pentru scena politica internationala?

Ce a spus si ce nu a spus Donald Trump in anuntul de miercuri:

  • SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitala a Israelului
  • Prin aceasta decizie, a spus ca respecta o promisiune pe care predecesorii lui au esuat sa o respecte. Nu a decis transferul Ambasadei SUA din Tel Aviv in Ierusalim, asa cum spusese ca intentioneaza, dar a ordonat inceperea pregatirilor in acest sens. El a facut trimitere la o lege adoptata de Congres in 1995, ce prevedea ca Ierusalimul "ar trebui" recunoscut drept capitala a Israelului si ca Ambasada SUA sa fie mutata in Ierusalim.
  • A facut apel la calm si toleranta si a anuntat o vizita a vicepresedintelui Mike Pence in regiune