Liviu Dragnea a faultat din toate pozitiile bugetul Romaniei in cazul scandalului cu fonduri europene in care este urmarit penal. Jucatorul Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a deviat ilegal, sustine DNA, milioane de euro catre Tel Drum SA, companie unde tot el s-ar fi aflat si la primire. Cand miscarea a fost descoperita, Dragnea s-a transformat in arbitru si, ajuns in liga mare a politicii, a rescris regulile jocului astfel incat golul dat la bugetul statului, in valoare de cel putin 7,3 milioane de euro, sa fie acoperit din banii nostri, scrie site-ul de investigatii RISEPROJECT.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Oportunist, pesedistul a mascat problema Tel Drum, strecurand-o printre alte proiecte cu nereguli si oferind o portita de scapare si altor baroni locali.

RISE Project a documentat in arhivele instantelor din Teleorman strategiile folosite de Dragnea in jocul cu bani europeni.

In aprilie 2014, Liviu Dragnea, vicepremier in guvernul Ponta, a trimis o scrisoare catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) Teleorman in care a solicitat incetarea executarii silite impotriva Consiliului Judetean Teleorman (CJ). ANAF ceruse anterior CJ-ului sa achite peste 2,8 milioane de euro, echivalentul pagubei constatate in contractul pentru reabilitarea drumului judetean 506 (DJ506) din Teleorman, judetul de bastina al lui Dragnea.

Pe scurt, DJ 506, intins intre localitatile teleormanene Cervenia, Vitanesti si Babaita, a fost asfaltat de Tel Drum SA cu bani de la UE, in baza unui contract acordat firmei in 2010 de Consiliul Judetean Teleorman, condus atunci de Liviu Dragnea.

Oficiul European de Lupta Anti-frauda (OLAF) si DNA considera ca procedura de acordare a acestui contract si implicit a fondurilor europene aferente a fost viciata de catre Liviu Dragnea si grupul sau infractional organizat.

Procurorii anticoruptie spun ca politicianul PSD a si dat si a si luat, fiind nu doar presedintele CJ ci si beneficiarul din umbra al Tel Drum SA - firma in ale carei conturi au intrat banii europeni.

In final, Romania a trebuit sa inapoieze Uniunii Europene o parte din banii incasati de Tel Drum SA, insa nu din conturile corporatiei si nici macar din conturile CJ Teleorman, ci de la bugetul statului. Scrisoarea catre ANAF, pe care o puteti consulta mai jos, indica pasii facuti de Dragnea pentru a acoperi gaura data de Tel Drum din banii nostri.

Aceeasi schema a fost descoperita de DNA si, respectiv, OLAF in cazul asfaltarii unui alt drum judetean din Teleorman, DJ 701, lucrarea primita tot de Tel Drum si tot de la CJ-ul lui Dragnea.

In total, peste 7,3 milioane de euro au fost platiti de la buget in contul afacerii Dragnea-Tel Drum. La nivel local Dragnea a facut cartile in cazul contractelor castigate de firma sa de casa, in timp ce la Bucuresti ambele contracte au fost aprobate, in 2009, de Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

In misiva expediata, Dragnea comunica ANAF-ului ca banii datorati de CJ Teleorman in contul contractelor derulate cu Tel Drum au fost achitati integral in baza Ordonantei de Guvern 14 (OG14) din 2013. Dragnea era atunci vicepremier, adica al doilea om ca influenta din Guvernul Ponta. Din aceasta pozitie, el a reusit sa treaca prin Guvern un act normativ prin care a scos atat CJ Teleorman cat si Tel Drum SA de sub incidenta neregulilor gasite in contractele cu fonduri europene. Gaura financiara a fost astfel acoperita de toti romanii, de la bugetul central.

Abil, pesedistul a mascat problema Tel Drum, strecurand-o printre alte proiecte cu nereguli si oferind aceeasi solutie financiara altor consilii judetene. Astfel, Dragnea si-a fidelizat, pe termen lung, baroni locali.

Schema a fost conceputa in doi timpi.

Pana la OG14, Dragnea a facut o analiza si a constat ca la nivel national neregulile din contractele pe fonduri europene erau de aproximativ 170 milioane de euro. A explicat totul intr-o nota de fundamentare pe care a semnat-o.

A lasat-o insa pe Sevil Shhaideh sa-si asume ordonanta, sa-si puna numele pe actul care a echivalat cu o amnistie fiscala pentru baronii locali.

Ordonanta avea urmatorul principiu: autoritatile locale care trebuiau sa inapoieze bani din cauza licitatiilor trucate sau a decontarilor nejustificate din fonduri europene erau iertate de datorii, pagubele urmand sa fie acoperite din bugetul central.

Pana la noua ordonanta, banii erau platiti de consiliul judetean catre ANAF, iar de aici, prin Ministerul Finantelor, catre Comisia Europeana. Actul guvernului a scurtcircuitat acest traseu si a pus la adapost Tel Drum SA de eventuale cereri de inapoiere a fondurilor europene de care beneficiase.

Nici Liviu Dragnea si nici Sevil Shhaideh nu au raspuns intrebarilor adresate de RISE Project.

RISE Project a aratat ca in ultimii zece ani Tel Drum a castigat contracte de sute de milioane de euro de la CJ Teleorman.

In cazul contractelor castigate de Tel Drum in Teleorman, Ministerul Dezvoltarii a platit, in 2014, peste 7,3 milioane de euro din bugetul propriu pentru corectii financiare. Banii au ajuns mai intai la Ministerul Finantelor si de aici la Comisia Europeana.

N-a fost singurul caz.

In total ministerul a decontat in acel an 27,5 milioane euro pentru achizitii viciate si licitatii trucate pe acelasi model in alte zone ale tarii.

Imediat dupa receptionarea scrisorii de la Dragnea, ANAF a sters datoriile de milioane de euro ale Consiliului Judetean din Teleorman. Pe 30 aprilie 2014, seful ANAF Teleorman a anuntat consiliul ca a oprit executarea silita a 2,8 milioane euro.

Anterior, pe 9 aprilie 2014, CJ Teleorman a fost exonerat de plata altei datorii de 4,5 milioane de euro. Iertarea a survenit tot pe filiera Dragnea si tot in urma unei cereri ajunse la ANAF Teleorman de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), condus de politicianul PSD.

Practic, Dragnea 2014, vicepremier in guvernul Ponta si sef MDRAP, a incercat sa-l absolve de orice vina pe Dragnea 2009, presedinte de consiliu judetean.

AJUTAT DE UDREA

N-a fost prima data cand ministerul Dezvoltarii a intervenit in favoarea CJ Teleorman pentru contractele cu Tel Drum. S-a mai intamplat si in 2011-2012 cand ministerul era condus de Elena Udrea. Atunci, o echipa de investigatori ai Comisiei Europene a constat ca cele doua licitatii pentru care Liviu Dragnea este acum investigat, DJ 701 si DJ 506, n-au fost facute cu respectarea legii. Expertii de la Bruxelles sustineau ca cele doua contracte au fost dirijate catre Tel Drum. Investigatia lor a vizat si legatura dintre Liviu Dragnea si Tel Drum. Au cerut lamuriri de la Agentia Nationala de Integritate care a raspuns insa ca nu exista niciun conflict de interese.

Citeste restul articolului pe RiseProject.