Unul dintre cele mai bine păzite secrete din politica românească e pe cale să fie aflat, măcar şi parţial: unde a terminat Facultatea de Drept deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, dezvaluie jurnalistul Liviu Avram in Adevarul. Potrivit sursei citate, Nicolicea a ramas repetent la prima facultate absolvita la Timisoara, Facultatea de Automatizari unde a intrat in 76 iar a doua facultate urmata a fost Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

Eugen NicoliceaFoto: Agerpres

Eugen Nicolicea e deputat din anul 1992. Biografia sa oficială de pe site-ul Camerei Deputaţilor arată că este absovent a doua facultăţi: Electronica şi Dreptul. La niciuna dintre ele însă nu se spune unde a absolvit şi în ce an. În momentul de faţă, Eugen Nicolicea este preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, adică acea comisie fără ale cărei rapoarte sau avize nu poate fi adoptată nicio lege, indiferent de zona pe care o reglementează.

Din acest motiv, explica Adevarul, calificarea profesională în domeniul Dreptului a lui Eugen Nicolicea capătă o semnificaţie aparte. Aceasta cu atât mai mult cu cât în această perioadă, în Comisia specială din Parlament (Comisia Iordache), Eugen Nicolicea este unul dintre cei mai prolifici autori de amendamente la Legile Justiţiei, la Codul penal şi la Codul de procedură penală.

La început am trimis un SMS: „Domnule Nicolicea, vă rog să-mi spuneţi unde şi când aţi urmat Facultatea de Drept, căci în CV-ul dumneavoastră oficial nu apar aceste informaţii. Niciun răspuns, de niciun fel. În aceste condiţii, ziarul „Adevărul” a făcut o solicitare oficială către Camera Deputaţilor, prin care au fost cerute aceleaşi informaţii. Răspunsul primit a fost stupefiant: „Solicitarile dvs. nu fac obiectul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit dispozitiilor art. 2 lit. b) din Legea nr. 544/2001, prin informatie de interes public ”se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei.

Astfel cum rezulta din articolul invocat, legea mentionata este aplicabila autoritatilor si institutiilor publice, nu persoanelor fizice, indiferent de statutul sau de functia/ calitatea acestora”.

Repetent la Automatizări

Ca urmare a unui apel lansat pe Facebook, au început totuşi să sosească informaţii privitoare la trecutul professional al lui Eugen Nicolicea. Am aflat astfel că deputatul PSD a intrat la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare a Universităţii din Timişoara în anul 1976. Un fost ceolg de-al său ne-a mărturisit că „undeva prin anul II sau III a rămas repetent”. „Tot nu reuşea să treacă un examen, şi atunci s-a transferat de la Automatizări şi Calculatoare la Electronică, unde a şi terminat, în anul 1982”. A primit repartiţie la Şantierul Naval din Drobeta Turnu Severin, localitatea sa de baştină. A doua facultate A doua facultate urmată de Eugen Nicolicea a fost Dreptul, cea despre care nu doreşte să ofere niciun fel de relaţii. Un fost profesor ne-a mărturisit însă marele secret: a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta Turnu Severin, forma de „Învăţământ la Distanţă”.

Citeste integral ancheta in Adevarul