La 14 ani dupa prabusirea Caritas-ului, in Romania mai apar „afaceri” care functioneaza dupa principiul celebrului joc de intrajutorare al lui Stoica. Profit, in 16 luni, de zece ori suma depusa. Aceasta este momeala cu care o firma din Timisoara, Europlan SRL, incearca sa atraga fraierii intr-un Fond... imobiliar.

Fondul de Investitii Imobiliare Europlan, cum a fost botezata „afacerea”, este „primul fond real de investitii imobiliare din Romania cu castig de 10x suma depusa in timp de 16 luni”, sustin organizatorii pe site-ul companiei.

Metoda este simpla - doritorul depune un fond minim de 13.000 de euro, iar banii sunt folositi pentru „planuri concrete de asociatiuni” si „investitii dezvoltatoare imobiliara”. Orice poate sa devina client - persoane fizice sau juridice, banci, fundatii, agentii imobiliare, asociatii de locatari sau chiar „asociatii de caritate sau alte coduri”.

Pentru a da incredere unui potential investitor la acest fond sunt prezentati si „partenerii FIIE” - o lista inselatoare de nume apropiate sau denumiri incomplete ale unor banci cunoscute. Ultima pe lista este o banca fantoma - The Mirror Bank, care nu are macar un site de prezentare.

Aceasta expresie in engleza este denumirea unei metode de a invata cum sa folosesti manta mesei de biliard pentru a introduce bila dorita in gaura.

Potentialii parteneri sunt asigurati ca “Fondul de Investitii Imobiliare Europlan nu este un joc piramidal! Este un capital imobiliar concret asupra unor proiecte imobiliare cu mare certitudine din Romania, Austria, SUA, Italia, Quatar, proiecte de antrepriza”.

Conform datelor de la Registrul Comertului, Europlan SRL are ca obiect principal de activitate...piscicultura. Asociat unic si administrator al firmei este Marius Sebastian Leontiuc. Acesta nu este numai om de afaceri, ci si episcop al unei biserici necunoscute pana acum - Misiunea Protestanta Lutherana Libera din Romania.

Saptamanalul Clujeanul a dezvaluit, anul trecut, ca Europlan a incasat avansuri pentru apartamente intr-un bloc pentru care nu exista nici macar autorizatie de constructie, cladirea ramanand pana acum la stadiul de proiect. Potentialilor investitori, patronul se prezinta doar Marius Sebastian.

Cand am sunat sa ne interesam de conditiile de a intra in fond, am aflat de la acesta ca pragul minim a coborat la 5.000 de euro.

Integral in Gandul