Deputatii au inregistrat in perioada februarie-octombrie 2007 peste 3.000 de absente la sedintele de plen si de comisii. Nici un deputat nu a fost sanctionat, pentru ca toate absentele apar ca fiind motivate.

Intre 5 februarie si 31 octombrie 2007, in 51 de sedinte ale plenului Camerei Deputatilor s-au inregistrat, oficial, 1.521 de absente. In sedintele din comisiile de specialitate, tot in aceeasi perioada (de regula, comisiile importante au avut in medie 11 sedinte pe luna) s-au inregistrat 1.650 de absente. Totalul pe sapte luni (doua luni au fost de concediu, iar statistica pentru lunile noiembrie si decembrie 2007 este in lucru la ora actuala - n.a.) de activitate parlamentara se ridica la 3.171 de absente. Aceste date sint preluate din listele de prezenta ale deputatilor la sedintele de plen si din comisii.

In realitate insa, numarul absentelor este mult mai mare, deoarece, se stie, in foarte multe situatii, unii deputati, in exces de colegialitate, semneaza „condica“ si pentru absenti. Din observarile facute la fata locului, la fiecare sedinta de plen, de regula, sint semnati de catre colegi intre 10 si 20 de deputati care nu sint prezenti. Precizam ca nu am contabilizat absentele ministrilor, ale europarlamentarilor si ale celor doi deputati care au decedat, despre care se stia ca se afla in tratament medical.

Dintre cele 3.171 de absente, nici una nu apare ca fiind nemotivata, si, drept consecinta, nici un deputat nu a fost sanctionat. Aceasta in situatia in care sint in jur de 40 de deputati care au minimum 25 de absente, iar in „top 10“, primele pozitii au intre 50 si 100 de absente. Este adevarat, un procent important din cele peste 3.000 de absente sint justificate - deplasari in strainatate la diverse sesiuni ale unor organisme europene (de exemplu, deputatul PC Stefan Glavan si liberalul Relu Fenechiu au 9, respectiv 7 absente, toate in zilele in care au fost prezenti la actiuni APCE), diferite delegatii in tara sau in strainatate, alte actiuni pe linie parlamentara, dar numarul celor care au fost motivate „pe ochi frumosi“ ramine foarte ridicat.

Contactat de Cotidianul pentru a afla de ce nu exista nici un deputat cu absente nemotivate, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ne-a facut urmatoarele precizari: „Situatia prezentei deputatilor nu tine de conducerea Camerei. Procedura este urmatoarea: liderii de grup parlamentar sint cei care analizeaza cazurile de absente si ei sint cei care motiveaza sau nu vreo absenta. Listele cu absentii motivati sau nemotivati sint remise de catre liderii de grup Secretariatului General, care prezinta o situatie centralizata Biroului Permanent. Daca exista absenti nemotivati, atunci se aplica sanctiunile prevazute de regulamentul Camerei. Deci, raspunderea apartine in totalitate liderilor de grup parlamentar“.

Integral in Cotidianul