Agentia domeniilor statului (ADS) este obligata sa plateasca, din bani publici, despagubiri de circa 270 de miliarde de lei vechi firmei Reen Import-Export, care a fost scoasa in 2001 din Insula Mare a Brailei pentru a i se face loc firmei TCE 3 Brazi a deputatului PSD Culita Tarata.

Decizia, luata de Curtea de Apel Ploiesti dupa sase ani de procese, este definitiva si executorie. Potrivit judecatorilor, cand i-a oferit lui Tarata Insula Mare a Brailei, ADS a actionat cu rea-credinta deoarece nu a tinut cont de investitiile realizate in Insula de Reen Import-Export.

Agentia este vinovata de producerea prejudiciului deoarece, la predarea Insulei Mari a Brailei, a oferit firmei TCE 3 Brazi toate culturile deja infiintate de SC Reen si cateva depozite pline cu seminte apartinand tot acestei societati.

Desi este unul dintre autorii morali ai afacerii Tarata-IMB, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sarbu nu-si reproseaza nimic. El sustine sus si tare ca nu s-a implicat deloc pentru a sustine interesele colegului de partid Culita Tarata.

Actualii sefi ai ADS au facut recurs, dar si plangere penala impotriva fostei conduceri. Chiar daca ancheteaza de ani buni modul in care a fost arendata Insula Mare a Brailei, procurorii nu au stabilit pana acum nici un vinovat, iar in dosar a mai ramas doar "plevusca".

Afacerea prin care firma TCE 3 Brazi SRL, apartinand deputatului PSD Culita Tarata, a primit in 2001 in arenda, pentru o perioada de 20 de ani, Insula Mare a Brailei (IMB – n.r.) va costa contribuabilul roman suma de 270 miliarde de lei vechi.

Dupa sase ani de procese, societatea Reen Import-Export Bucuresti, scoasa cu forta din IMB cu tot cu contractul de asociere, a castigat in instanta dreptul de a primi de la stat despagubirile solicitate in valoare de aproape 7,5 milioane de euro. Intreaga suma va trebui achitata de Agentia Domeniilor Statului, din bani publici, se intelege.

Cei acuzati in timp ca fiind responsabili de aceasta situatie, printre care fostul ministru pesedist Ilie Sarbu si ex-directorul ADS Cristian Candet, nu au scos nici un ban din buzunare.

Nici Culita Tarata, beneficiarul contractului de arendare a celor 56.000 hectare din Insula Mare a Brailei, nu va plati vreun leu. Incercand sa recupereze prejudiciul creat, actualul director al ADS le-a facut plangere penala tuturor membrilor Consiliului de Administratie care in 2001 au aprobat arendarea IMB.

Culita cu roadele, Agentia cu ponoasele

La data de 8 august 2001, ADS a oferit in arenda, prin negociere directa, cele 56.000 hectare din Insula Mare a Brailei. Arendasul, firma SC TCE 3 Brazi SRL, apartine controversatului deputat PSD de Neamt, Culita Tarata. Contractul de arendare a lui Tarata, incheiat pe o perioada de 20 de ani, s-a suprapus insa peste alte doua contracte, de asociere in participatiune si de preluare a managementului Insulei Mari, semnate cu SC Reen Import-Export SRL. Aceasta firma se obliga sa achite la stat datoriile istorice ale IMB, in suma de 585 miliarde de lei si sa efectueze investitii de 5,5 milioane de dolari.

Derularea intelegerilor cu Reen Import-Export SRL a fost intrerupta definitiv pe data de 2 octombrie 2001, cand firmei lui Culita Tarata i-au fost date in exploatare, de catre ADS, terenurile din Insula Mare a Brailei.

O data cu punerea in posesie, oficialii Agentiei Domeniilor Statului i-au oferit insa firmei deputatului Tarata si lucrarile agricole ce erau deja executate de Reen Import-Export SRL. La fel s-a intamplat si cu productia de seminte existenta in magazii.

Romania Libera