Cum si de ce a ajuns un nume de roman sa fie incrustat pe automobilul Tesla trimis in spatiu de Elon Musk.Automobilul Tesla Roadster lansat in spatiu la 6 februarie 2018 contine o placa pe care sunt trecute numele angajatilor SpaceX, compania producatoare a rachetei cu care masina a zburat pe orbita. Din echipa vizionarului Elon Musk face parte si Christina Sfedu, o tanara inginera cu radacini romanesti. Automobilul Tesla Roadster trimis in spatiu de compania SpaceX la 6 februarie 2018 poarta cu el un nume de roman. Pe langa mesajele scrise la vedere, cum ar fi "Don't panic" si "Made on Earth by humans", pe platforma superioara de sustinere a masinii exista o placa pe care sunt trecute numele celor 6.000 angajati SpaceX. Printre ele se afla cel al Christinei Sfedu, o tanara specialista in inginerie electrica, al carei tata este roman, scrieAdevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

The Washington Post: Razboiul din Siria se transforma intr-un conflict regional, cu riscul unei conflagratii extinse. Un razboi care a inceput de la protestele pasnice impotriva presedintelui Bashar al-Assad degenereaza rapid intr-o competitie globala pentru controlul asupra a ceea ce mai ramane de distrus din Siria, antrenand riscul unui conflict extins. Sub cerul pe care se imbulzesc avioanele de lupta ale unei jumatati de duzina de tari, o diversitate de factiuni sustinute de puterile rivale se razboiesc intre ele intr-o serie ametitoare de combinatii. Aliatii de pe un front de lupta sunt dusmani pe altul. Statele Unite, Rusia, Turcia si Iranul au trupe pe teren si acestea intra tot mai mult in coliziune, potrivit The Washington Post, citat de Rador. Pe parcursul unei singure saptamani, cea care a trecut, Rusia, Turcia, Iranul si Israelul au pierdut avioane doborate de tir ostil. SUA se lupta in acest timp de mai multe zile sa respinga fortele militiilor tribale siriene sustinute de iranieni, in desertul estic, apropiind fortele americane de amestecul in conflictul din Siria, "Riscurile sunt ridicate", a spus Sami Nadir de la Institutul Levant pentru Afaceri Strategice. "In Siria prevaleaza un nou razboi rece si orice escaladare ar putea crea conditiile pentru un razboi regional sau international, avand in vedere faptul ca marile puteri sunt direct prezente pe teren si nu prin intermediari, cum se intampla inainte.", potrivit The Washington Post.

Raport: Europa risca o intensificare a terorismului in 2018.Amenintarea terorista la adresa Europei nu va face decat sa creasca anul acesta, avertizeaza unii experti, in contextul in care multi combatanti straini de intorc acasa avand cunostinte "high tech" despre arme, pe care le-au invatat pe terenul de lupta, scrie The Telegraph. Zeci de jihadisti urmeaza sa se intoarca in Regatul Unit si pe continent, iar ei au deprins in Siria si Irak abilitati precum transformarea in arme a dronelor si confectionarea la scara mare de masini-capcana si dispozitive explozive improvizate (IED), potrivit unui raport intocmit de experti in domeniul apararii de la Jane's Terrorism and Insurgency Centre (JTIC). "Combatanti straini care se intorc in Europa vin cu competente critice care vor ajuta un numar tot mai mare de retele operationale islamiste sa comita atacuri mai complexe", subliniaza autorul raportului, Otso Iho, conformDigi 24.

Renta viagera a campionilor a crescut cu 50% intr-un an si jumatate, dar ei sunt suparati pentru ca, in 2018, renta le-a fost inghetata.In anul 2000, ministrul Crin Antonescu si secretarul de stat Ioan Dobrescu au propus Parlamentului o noua lege a sportului. Cei doi oameni care conduceau MTS au insistat ca, pentru prima oara, Romania sa acorde fostilor performeri o recompensa pe viata pentru a imblanzi lipsurile unei vieti sacrificate pentru sport. In anii '90, presa publicase numeroase povesti tulburatoare despre mari campioni care traiau in nevoi materiale si in suferinta fizica. Antonescu si Dobrescu si-au facut o misiune declarata din a explica legiuitorilor datoria statului de a-i ajuta pe sportivii de elita printr-o pensie pe viata. Si au reusit. Rentele viagere au fost introduse in Legea sportului 69/2000 la Titlul X, intitulat explicit "Protectia sociala a sportivilor de performanta". Pentru ca despre ideea de protectie sociala a fost, initial, vorba. Calculul dupa care se dau acesti bani este complex, anuntatolo.ro.

Examenul nu este ilegal, ci absurd.Viciul real nu sta in calendar, nu sta in ordinul ministrului, ci intr-o veche meteahna a societatii romanesti de a se face ca face. S-a creat o controversa pe tema examenului de bacalaureat care incepe astazi. Un cunoscut lider sindical, Marius Nistor a criticat devansarea probelor orale, avertizand ca ele ar putea fi invalidate. In opinia sa si a altora nu poti intra in exmane mai inainte de a absolvi liceul, or absolventa nu poate fi acordata decat la sfarsitul oficial al anilor de studii. In realitate, asta ar fi cea mai neinsemnata problema. Examenul care se desfasoara astazi este poate cel mai contestabil lucru care se petrece in scoala romaneasca, si din pacate sindicatele din scoli si alti comentatori "exigenti" nu au gasit alta obiectie in afara calendarului. Proba orala organizata incepand de luni consta in verificarea competentelor lingvistice la limba romana, noteazaDeutsche Welle.

Se tempereaza piata imobiliara in 2018? Analist bancar: se vad "premise de consolidare a pietei rezidentiale pe termen scurt, cu posibilitatea de schimbare de tendinta".Preturile locuintelor au avut, per ansamblu, o traiectorie ascendenta pe tot parcursul lui 2017,dar ritmul de crestere a acestora a incetinit vizibil spre finalul anului - inclusiv in Cluj-Napoca, oras care a stabilit un nou record in materie de scumpiri, noteaza o analiza a portalului Imobiliare.ro. Se intrevad premise de "consolidare a pietei rezidentiale pe termen scurt, cu posibilitatea de schimbare de tendinta" - din ascendenta in descendenta, in a doua jumatate a anului 2018, puncteaza un analist al Bancii Transilvania. Clujul a inceput anul abia pe locul 3 in topul tranzactiilor: in prima luna din an Iasiul a luat-o inainta "Capitaliei Transilvaniei", precizeazaActual de Cluj.

Am vorbit cu cele doua romance care construiesc un spital pentru ca statul nu o face.Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu construiesc un spital pentru copiii bolnavi de cancer, in curtea spitalului Marie Curie, de care va fi legat printr-o pasarela. Au ajuns sa faca asta cu banii din donatii de la oameni si firme carora inca le pasa. Spitalul nu va fi unul privat, ci va fi donat statului roman, pentru ca toata lumea sa aiba acces la tratament. Cele doua au o istorie lunga in fapte bune, au renovat sectii de oncologie pediatrica de la mai multe spitale din tara, au dotat sectii din cateva zeci de spitale cu echipamente medicale, au facut camere sterile de transplant tripland astfel capacitatea de transplant a Romaniei, au determinat autoritatile sa schimbe o lege nedreapta in privinta accesului bolnavilor la tratament in strainatate si multe, multe altele, relateazaVice.

In loc de mobilier, au in casa pungi si cutii. Pacaleala pusa la cale de un fost detinut.Masurati de doua ori inainte si verificati tamplarul daca vreti sa va comandati mobila. Mai multi clienti spun ca au fost pacaliti de o firma de pe internet, care le-a luat o parte din bani, insa nu le-a livrat si produsele de mobilier comandate. Oamenii se lupta acum sa-si faca dreptate in instanta. 14 plangeri penale au ajuns in atentia politiei. Inspectorul PRO a stat de vorba cu pagubitii si iata ce a aflat. Victimele acestor inselaciuni sunt tineri, majoritatea proaspat mutati in casa noua. Oameni care si-au cumparat cu greu locuintele, in rate, cu credit de la banca. Ascuns in spatele unei societati care are ca domeniu principal de activitate fabricarea produselor de brutarie, un individ, condamnat in trecut pentru talharie, inselaciune si evaziune fiscala, si-a atras clientii promitandu-le mobila ieftina si de calitate,arataStirile ProTv.