Orasul celor mai nenorociti romani. Cifrele ultimului recensamant din Romania (octombrie 2011) ne pun in fata situatia analfabetismului din tara noastra: aproximativ 245.000 de oameni din Romania nu stiu sa scrie, sa citeasca si isi pun amprenta in locul in care trebuie sa semneze. Daca am incerca sa-i strangem intr-un tablou, am putea spune ca numarul persoanelor analfabete din Romania echivaleaza cu populatia unui oras mare, cum e Brasovul. Romania este codasa in Uniunea Europeana la banii alocati pentru educatie. In 2018 vom investi 2,98% din PIB in scoala romaneasca. Din datele Institutului National de Statistica aflam ca judetul din Romania cu cel mai mare procent de analfabeti este Giurgiu. E urmat de Calarasi, Ialomita si de Teleorman. La capatul opus sunt Brasov, Sibiu si Cluj, scrieRecorder.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Presa internationala: Umbre si nuante la reuniunea NATO de la Bruxelles/ "O reforma delicata, cea mai mare de dupa razboi". Temerile americane cu privire la initiativa europeana de aparare si tensiunile dintre Statele Unite si Turcia in Siria au aruncat o umbra asupra reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, riscand sa puna la incercare unitatea Aliantei, potrivit Le Point. Neincrederea americanilor a dus la apeluri la dialog din partea europeana, scrie Le Vif. Secretarul american al apararii Mattis ii va presa pe aliatii europeni in privinta cheltuielilor militare, apreciaza The New York Times. Daca presa maghiara se bucura ca Secretarul general al NATO sustine Ungaria in disputa cu Ucraina, Le Monde vorbeste despre "o reforma delicata, cea mai mare de dupa razboi", a structurilor de comanda ale Aliantei.

Samuraiul Tudorel se intoarce in tara. Ce va face? Toata lumea e convinsa ca, in avionul care il aduce din Japonia, ministrul Justitiei a scris deja cererea de revocare a Codrutei Kovesi si o va trimite la Cotroceni de pe faxul aeroportului. Temeiuri ar fi sa credem asta: de pe partea cealalta a globului, imediat dupa detonarea scandalului "Probe fabricate la DNA Ploiesti", Toader a anuntat ca decizia e luata si nu mai sesizeaza Inspectia Judiciara. Insa intre timp s-au mai intamplat chestii. Din discutiile dintre Vlad Cosma, procurorul Negulescu si seful DNA Ploiesti rezulta destul de clar ca acestea vizau nu falsificarea unor probe, ci disimularea modului real in care documentele au ajuns in posesia DNA Ploiesti. Asta schimba putin perspectiva intregii afaceri, nu? Caci una este masluirea de probe si alta e disimularea modului in care probe totusi reale au ajuns in posesia procurorilor. Cat de etic e procedeul, ramane sa stabileasca CSM, scrie Liviu Avram pe blogurileAdevarul.

Asaltul asupra DNA si propaganda. Ce ne invata agresiunea mediatica anti-DNA? Cat de simplu e sa zgudui prin demersuri primitive, ori subtile, increderea in orice persoana si orice institutie care, asa cum e vital pentru democratie, nu se lasa controlate de antidemocrati. Fara precedent e proportia indirecta dintre subtirimea, lipsa de credibilitate, de substanta si de consistenta a acuzelor lansate impotriva DNA si amploarea, intensitatea, isteria si insolenta totala caracterizand atacul in haita al televiziunilor oligarhilor penali, ex-securisti si extremisti asupra magistraturii romane. Desigur, e imperativ ca DNA sa functioneze legal si sa respecte procedurile in vigoare. Inregistrarile prezentate de prea putin credibilul penal, probabil fugitiv, Vlad Cosma, vor trebui examinate serios si pe indelete, potrivitDeutsche Welle.

Ce prevede ordonanta prin care o parte dintre cheltuielile cu contributiile sociale va fi suportata de stat, in cazul unor categorii de salariati. Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018, contributia la pensii (CAS) si cea la sanatate (CASS) au fost transferate in sarcina salariatului, masura care urma sa duca la scaderea veniturilor nete. Pentru a remedia situatia, Guvernul a venit cu OUG nr. 3/2018, prin care stabileste ca o parte din CASS datorata pentru salariatii care beneficiaza de scutirea de impozit sa fie suportata de stat. Totusi, acordarea unei asa-zise compensari este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017. Cu alte cuvinte, facilitatea fiscala nu se aplica acolo unde nu este prevazuta o majorare cu cel putin 20% la salariul de incadrare plus sporuri permanente, informeazaRepublica.

Au scapat de "frezoane" si au dat de ceva mai grav. De ce boala "sufera" acum asistatii social din Targoviste. Situatie revoltatoare la Targoviste: dintre cei 300 de asistati social, 260 au adus adeverinte medicale ca nu pot munci in folosul comunitatii, asa cum cere legea pentru a primi ajutor financiar de la stat. Cei mai multi sunt, potrivit actelor medicale, in depresie. Nemultumiti de situatie, reprezentantii primariei au depus plangere la Colegiul Medicilor, ca sa afle daca asistatii sunt intr-adevar bolnavi sau doar pacalesc sistemul. In urma cu cativa ani, o femeie care beneficiaza de ajutor social spune ca suferit o depresie si inca nu si-a revenit complet. Un medic a venit si in ajutorul unei mame a 8 copii. A scutit-o de munca, desi nu are nicio problema de sanatate, scrieStirile ProTV.

Legile Justitiei. Ce urmeaza dupa semi-esecul de la Curtea Constitutionala. Magistratii constitutionali au decis ca si a treia lege din pachetul privind Justitia contine prevederi contrare Legii fundamentale. In ciuda faptului ca s-a dovedit, in mai multe randuri, favorabila actualei puteri, Curtea condusa de Valer Dorneanu nu a putut inchide ochii la toate grozaviile parafate de Florin Iordache si compania. Daca ne gandim ca PSD-ALDE ar fi dorit ca legile Justitiei sa fie deja intrate in vigoare, am putea spune ca actuala coalitie la putere a esuat in planul sau de instituire rapida a controlului asupra Justitiei. Totusi, batalia este departe de a fi terminata si ne putem astepta, in perioada urmatoare, la o apasare disperata a pedalei de acceleratie, noteazaDigi24.

Povestea romanului care a luat parte la salvarea a 100 de oameni de la inec in Marea Mediterana.Sunt Dragos si salvez refugiati de la inec in Marea Mediterana intre focuri de arma si prejudecatile oamenilor. Lucrez ca voluntar pe nava Aquarius, pentru organizatia SOS Mediteranee. 27 ianuarie a fost pentru noi una dintre cele ai tragice zile pe mare, de la inceputul misiunii. Autoritatea care gestioneaza majoritatea cazurilor disperate din zona asta a Mediteranei, ne informeaza ca, in zona in care ne aflam noi, o alta barca gonflabila, cu peste o suta de oameni la bord si, posibil, deteriorata, are nevoie de ajutor. De jur-imprejur sunt oameni inconstienti in apa, pe care trebuie sa-i scoatem imediat, altfel vor muri. La un moment dat obosim si e nevoie de trei sa scoata un om din apa, relateazaVice.