Presa internationala despre Justitia din Romania. Financial Timesvorbeste despre faptul ca stoparea luptei anti coruptie in Romania arata limitele influentei UE, sugerand ca aderarea Romaniei la UE s-a facut fara indeplinirea unor conditii serioase. FT il da drept exemplu pe Radu Mazare si vorbeste de coruptii care pot fugi din fata Justitiei in strainatate.Politicoaminteste ca sefa DNA a prezidat cazurile de coruptie ale unor politicieni cu functii importante de conducere din mai multe partide, inclusiv procedurile in desfasurare impotriva liderului PSD Liviu Dragnea.Reutersscrie ca Laura Codruta Kovesi a condus DNA-ul incepand din 2013 si, sub conducerea acesteia, condamnarile au crescut drastic intr-unul dintre statele cele mai corupte din Uniunea Europeana.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Tudorel Toader cere revocarea Laurei Codruta Covesi printr-un amestec de fapte si de lozinci national-comuniste. "Curtea Constitutionala previne aspiratiile despotice ale majoritatii aflate la guvernare. In contextul democratiei liberale, Curtile previn ca majoritatea sa anuleze opozitia, protejand drepturile minoritatii", scria judecatorul Tudorel Toader, in cartea sa "Dialogul Judecatorilor Constitutionali", 2015, inainte de a deveni ministrul justitiei. Deschizi repede cartea lui "Dialogul Judecatorilor Constitutionali", scrisa impreuna cu colega si secretarul de stat Marieta Safta. Oare numai DNA a fost in conflict ajuns in fata Curtii atat de des, cum spune ministrul Toader? Si gasesti la repezeala, la pagina 239, doua situatii in 2009, cand partidele au reclamat la curte Parlamentul si SRTV pentru ca nu le dadeau timp de antena. Sunt zeci de cazuri de confruntari constitutionale numai in cartea lui Tudorel Toader, dar nu accepta sa-l intrebi, scrieTolo.ro.

C.T. Popescu: "Cum poti, in calitate de ministru al Justitiei, sa te comporti ca un propagandau de doi bani?". Prin cererea de revocare a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ministrul Justitiei "nu s-a facut de ras, cum se temea PSD, s-a facut de plans", crede jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Acesta a vorbit despre raportul despre DNA prezentat de Tudorel Toader. "Nu credeam sa mai am in Romania, dupa 27 de ani, aceasta senzatie interioara de neoprit in mine, senzatia pe care mi-a dat-o procesul lui Ceausescu de la Targoviste. Dl. acesta, ministru al Justitiei, a facut in aceasta seara la tv un proces". Inlaturarea lui Kovesi de la sefia DNA este, in opinia sa, parte din planul PSD de a instaura in Romania "un ceausism cu mall-uri si biserici". "PSD nu vrea sa fie la putere. Vrea sa fie puterea insasi, asa cu este Putin", afirma C.T. Popescu, citat deRepublica.

Aburelile juridice ale lui Tudorel Toader. Tudorel Toader a promis ca pune "raportul" pe site-ul MJ. Iar site-ul MJ nu merge. Smart guy, nu? Dar pana apare "raportul" lui Tudorel Toader pe site-ul MJ, semnalez doua episoade asa cum le-am retinut din prezentarea sa, ca sa dovedesc ca Tudorel Toader isi foloseste stiinta de carte pe care se presupune ca o detine doar ca sa manipuleze in mod grosier. 1. TT ii reproseaza lui Kovesi ca a criticat Curtea Constitutionala. Pai exact asta a facut si el in seara asta, cand a evidentiat o aparenta contradictie in deciziile CCR, care a spus ca anchetarea unei OUG de catre Parchet este conflict constitutional, dar anchetarea unei HG nu este conflict constitutional. 2. TT spune ca incalcarea Legii privind proprietatea publica si a Legii privind tehnica legislativa nu este fapta penala. Ca cica e fapta penala este doar incalcarea Codului Penal si a legilor speciale care contin norme de tip penal, scrie Liviu Avram pe blogurileAdevarul.

Lucian Duta si Cristian Busoi, livrati la pachet procurorilor anticoruptie. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat saptamana trecuta ca au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii controlului judiciar pe cautiune fata de celebrul doctor Irinel Popescu, la data faptelor presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (C.N.A.S.), medicul fiind acuzat de luare de mita. Potrivit DNA Irinel Popescu a depus la o unitate bancara cautiunea in valoare de 150.000 de euro, consemnata pe numele sau la dispozitia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - DNA. Surse judiciare au declarat pentru Romania libera insa ca dosarul respectiv este insa mult mai spectaculos din perspectiva numelor implicate, cauza fiind construita pe denuntul fostului sef al HP Romania, Radu Enache. Conform surselor noastre, denuntul lui Enache a mai vizat si alte doua nume care au fost la conducerea Casei Nationale de Sanatate- Lucian Duta si Cristian Busoi, informeazaRomania Libera.

Vlad Voiculescu, reactie dura dupa propunerea de demitere a sefei DNA: "Ultima data cand un individ a vorbit asa, in Bucuresti s-a lasat cu o revolutie". Fostul ministru Vlad Voiculescu a avut o reactie dura in urma conferintei de presa, asemanand discursul lui Toader cu cel sustinut de Nicolae Ceausescu in decembrie 1989, cand a izbucnit Revolutia Romana. In plus, Voiculescu a afirmat ca ministrul Justitiei se foloseste de functie pentru a ataca DNA, institutie care i-a suparat pe sefii si pe prietenii sai politici. Acesta considera si ca actiunea de destabilire a Justitiei in Romania va fi urmata de una de distrugere a ONG-urilor si a presei. "Ca argumente... aduce tocmai mizeriile pe care aceiasi prieteni le-au facut la OUG13 si la televiziunile de partid. E atat de simplu.", a spus Voiculescu pe pagina sa personala de Facebook, scrieAdevarul.

Pierduti printre prioritati? Cronica unei presedintii anuntate. Auzim frecvent spunand-se ca Romania va detine presedintia Uniunii, perceptia comuna (dar eronata) fiind ca presedintia Consiliului UE va insemna si presedintia Uniunii, pozitie care i-ar permite Romaniei sa actioneze de o maniera discretionara, prin luarea de decizii care vor sta doar in mainile ei. Nimic mai fals! Se ignora voit (sau din nestiinta) faptul ca Uniunea reprezinta o structura complexa, in care echilibrul inter-institutional dintre Comisie, Parlament si Consiliu este atent respectat. Pornind de la premisa gresita ca Romania va conduce Uniunea, dezbaterile despre obiectivele si prioritatile Romaniei se poarta si ele adesea in interiorul unui orizont de asteptare supradimensionat: se doresc identificate prioritati si obiective ce par a face parte dintr-un adevarat program de tara, menite sa schimbe esential fata Romaniei, noteazaCurs de guvernare.

M-am plimbat prin Casa Presei, ca sa vad cum se facea propaganda pe vremea lui Ceausescu. Ziarul Scinteia, cum s-ar zice legit, a fost principalul instrument de propaganda al perioadei comuniste din Romania. Redactorii erau siliti sa scrie doar in interesul partidului, nimic de rau, intotdeauna de bine. La schimb, partidul le-a construit ditamai cladirea, care se numeste acum "Casa Presei Libere". Primul gand atunci cand am intrat a fost ca asta este una dintre cele mai reprezentative cladiri pentru cum imi imaginez o cladire comuniste. Cum tot dadeam tarcoale prin zona, am observat ca pe una dintre usile cu gratii scria "PRM. Revista Romania Mare". Asta mi-a adus aminte de Tribun, bineinteles. Cum toata viata lui s-a zbatut sa scoata Romania din ghereale mafiotilor, dar a fost mereu subjugat de niste gratii imaginare care i-au furat din fericire si l-au tras inapoi. Cel putin asta zicea, relateazaVice.