"Gagauzii isi scot din subsoluri armele. Gagauzia solicita Turciei sa o apere de Romania". Asa arata titlul unui reportaj realizat de publicatia rusa "Nezavisemaya gazeta", despre evenimentul de saptamana trecuta, desfasurat in satul Tomai, unde s-au adunat toti primarii din localitatile gagauze pentru a condamna actiunile unioniste din tara, la initiativa bascanului Irina Vlah, scrieadevarul.md.

Bascanul gagauz Irina Vlah si Recep ErdoganFoto: Captura YouTube

Jurnalistii rusi scriu ca Gagauzia este contra unirii Republicii Moldova cu Romania, iar "propaganda unirii" se poate termina cu un conflict in sudul republicii.

Fostul presedinte al Sovietului Suprem (legislativul autonomiei) din Gagauzia, Mihail Kindeghelean, a declarat pentru "Nezavisemaya gazeta" ca in Moldova locuiesc nu doar moldoveni, dar si reprezentantii altor etnii, precum gagauzi, bulgari, rusi, ucraineni.

"Ei doresc in Romania? Gagauzii nu vor, iar bulgarii vor fi alaturi de noi, daca Moldova va fi lichidata. Noi vom lupta pentru pastrarea independentei Republicii Moldova, care reprezinta casa noastra", a spus Kindeghelean.

Numarul localitatilor din Republica Moldova care au semnat declaratii de unire cu Romania a ajuns miercuri la 70, potrivitUnimedia.info.