Parlamentarii-chiriasi nu s-au inghesuit sa returneze banii Parlamentului nici la trei luni dupa iscarea scandalului. La casieria celor doua Camere au ajuns pana acum doar doi dintre cei 26 de deputati si senatori care, luna de luna, au primit cate 25 de milioane lei vechi pentru chirie, desi aveau case in Bucuresti.

Cu totii au invocat legea care le permite incasarea acestor sume, ignorand, in schimb, problema moralitatii. Totusi, de teama unei imagini negative in presa, unii dintre ei s-au apucat sa promita ca vor da banii inapoi.

Deputatul PSD Niculae Badalau a inghesuit 790 de milioane lei vechi intr-un plic pe care l-a depus la casieria Camerei. „I-am rugat sa faca un calcul pentru cei trei ani de mandat. Am pus 790 de milioane in plic si mi-au dat si chitanta”, ne-a declarat, ieri, parlamentarul social-democrat. El a recunoscut ca a gresit decontand sumele pentru chirie. „Nu am stiut ca ar fi trebuit sa nu iau banii. Aveam un apartament in Bucuresti, in care locuieste fiul meu si nu il trecusem pe numele lui.

A fost greseala mea. Acum am facut si cerere ca sa nu mai primesc bani pentru chirie”, a adaugat Badalau. El a sustinut ca ar fi putut sa doneze cele aproape 800 de milioane de lei unei case de copii. Deputatul PSD are o avere impresionanta, de peste 3 milioane de euro, ziarul Cotidianul dezvaluind ca acesta s-a imbogatit rapid, in trei luni, in urma unui tun imobiliar.

Un alt parlamentar care a returnat o parte din bani este deputatul PD-L Ioan Oltean. Acesta a dat inapoi 400 de milioane lei si ne-a declarat ca, pana la sfarsitul lunii februarie, va restitui si restul sumei.

Lista celor care au inapoiat sumele pentru chirie se opreste aici. În luna decembrie, si-au mai anuntat intentia de a returna banii si Bogdan Ciuca de la PC, Dan Motreanu de la PNL si Marian Sarbu de la PSD. Deputatul social-democrat Gabriel Oprea, aflat si el prin alesii proprietari-chiriasi, a declarat ca va dona 800 de milioane de lei unei case de batrani si unui camin de copii din Ilfov, el incasand de la Camera, in ultimii ani, suma de 740 de milioane de lei.

Pana la concretizarea acestor intentii, conducerea Camerei Deputatilor a facut si ea o promisiune: aceea de a modifica legea – Statutul senatorilor si deputatilor – in sensul interzicerii pentru alesi de a mai beneficia de o suma compensatorie destinata chiriei, daca detin o proprietate in Bucuresti.

Gandul