Paisprezece țări din Uniunea Europeană au decis luni să expulzeze diplomați ruși în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal, a anunțat presedintele Consiliului european, Donald Tusk, citat de AFP. Statele Unite au anunțat de asemenea „cea mai importantă expulzare de ruși„ din istorie, în aceste represalii coordonate inedite cu alte țări occidentale. În total, cel puțin 113 diplomați ruși au fost expulzați de către Statele Unite și 16 țări din UE.

Serghei SkripalFoto: Captura YouTube

THE NEW YORK TIMES: Tactica preferată a lui Putin a primit în sfârşit o ripostă. La începutul primăverii lui 2014, lumea vedea uluită cum nişte soldaţi fără însemne ocupau clădiri guvernamentale din Peninsula Crimeea a Ucrainei, asediau baze militare ucrainene şi instalau la putere noi lideri în regiune. La acea vreme, preşedintele Putin pretindea că nu era vorba despre soldaţi ruşi. În schimb, el spunea că erau "unităţi locale de autoapărare". La mai puţin de o lună după aceea, Rusia a anexat Crimeea, iar un an mai târziu, Putin a recunoscut ceea ce toată lumea suspectase de multă vreme: da, soldaţii ruşi fuseseră implicaţi. Asta se întâmpla pe vremea când principiul "negării evidenţei" devenise un lucru obişnuit în discuţiile Occidentului cu Rusia. De atunci, obiceiul de a comite nişte fapte dubioase prin intermediul unor apropiaţi sau prin agenţi greu de identificat a devenit pentru Putin un fel de "marcă înregistrată".

KOMERSANT: "A început războiul diplomatic multilateral". Măsurile coordonate fără precedent pentru a restricționa activitățile instituțiilor Rusiei din străinătate înseamnă, de fapt, trecerea la o nouă fază de deteriorare a relațiilor dintre Rusia și Occident - cea mai gravă de la începutul crizei ucrainene din 2014.

LA BOLSA:Războiul Rece nu ne-a părăsit niciodată. Statele Unite au ştiut să se joace cu vremurile pentru a reactiva Războiul Rece după voia lor. A fost suficient să se instaleze un fundamentalist la Casa Albă, în stilul lui Ronald Reagan, pentru a-i da consistenţă. Donald Trump a fost ales. Decizia sa de a abandona unilateral Tratatul privind reducerea rachetelor balistice reeditează niciodată încheiatul Război Rece. Rusia, care nu mai este URSS, devine inamic. La aceasta se adaugă Coreea de Nord, China, Iran şi, bineînţeles, Venezuela.

LA STAMPA: Occidentul îi răspunde lui Putin şi-i expulzează pe diplomaţii ruşi din Europa și SUA. Este o ripostă pe care Europa o pregătise deja de la sfârșitul săptămânii trecute, cu ocazia reuniunii Consiliului European. În semn de solidaritate cu Regatul Unit (care a anunțat deja expulzarea a 23 de diplomați), cei 27 au dat o declarație furioasă prin care condamnau Kremlinul, declaraţie urmată de retragerea „pentru consultări“ a ambasadorului UE la Moscova. Deocamdată nu există posibilitatea unor noi sancțiuni, dar în timpul summit-ului au fost anunțate posibile măsuri suplimentare ce vor fi introduse individual de către state. Separat și individual, dar coordonat.

DEUTSCHE WELLE: Front comun: 15 state membre ale UE decid expulzări în masă ale diplomaților ruși. Ministerul de Externe de la Berlin a confirmat că și Germania a expulzat patru diplomați ruși. Germania este nemulțumită că Rusia nu colaborează în eforturile de clarificare a atentatului de la Salisbury, după cum a precizat diplomația germană.

RZECZPOSPOLITA: Rusia cimentează Uniunea Europeana. Atât decizia aceasta, cât și acțiunea anunțată de luni nu au fost planificate și sunt rezultatul schimbării neașteptate a situației în timpul întâlnirii liderilor Uniunii. După cum a stabilit “Rz”, unii lideri, între care – interesant – Angela Merkel au încurajat acțiunea de a expulza în comun diplomații ruși din capitalele statelor UE, eventual rechemarea ambasadorilor naționali de la Moscova. Altor șefi de stat nu le-a plăcut însă această idee. Unul din ei este cunoscut pentru simpatia față de Putin și legăturile de afaceri cu Rusia, premierul ungar Viktor Orban. La presiunile altora a răspuns: “De ce nu rechemăm ambasadorul Uniunii de la Moscova?”. “A fost o glumă, a vrut în acest fel să întrerupă discuția” – spune premierul unuia din statele membre. În mod neașteptat, toți au sprijinit această idee, spre marea nemulțumire a șefei diplomației Uniunii, Federica Mogherini, și ea prorusă.

Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata. Ministerul roman al Afacerilor Externe a declarat persona non-grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, astfel încât acesta este obligat să părăseasca teritoriul României. „Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se arată într-un comunicat al MAE.

MAGYAR NEMZET: Cazul Skripal. Este de remarcat că nu doar adversarii tradiţionali ai Moscovei, Polonia sau statele baltice vor să-i sancţioneze dur pe ruşi, dar li s-a alăturat şi Germania, care era dispusă să încheie acorduri raţionale cu Putin. Printre ţările care expulsează diplomaţi ruşi se află şi Ucraina, cu 13 persoane. Mai trebuie adăugat că săptămâna trecută o sursă anonimă a declarat AFP că Viktor Orbán a fost cel care a propus rechemarea pentru consultări a ambasadorului UE de la Moscova. Rusia a protestat hotărât printr-un comunicat al MAE împotriva expulzării unor diplomaţi ruşi dintr-o serie de ţări membre UE şi NATO. Agenţia RIA Novosti a fost informată despre faptul că replica Rusiei care va urma în câteva zile va fi simetrică în cazul fiecăreia dintre ţări,citeaza RADOR.