Lobbyistul american Elliott Broidy, despre care cotidianul The New York Times a scris că s-a folosit de învestirea președintelui Donald Trump pentru a obține contracte pentru firma sa în diverse țări, printre care și România, i-ar fi trimis un e-mail unui oficial de la Washington în care îl sfătuia să anuleze o întâlnire cu Laura Codruța Kovesi, sub pretextul că ar urmă să fie înlăturată de la șefia DNA, anunță Digi24, citând Realitatea TV.

Elliot BroidyFoto: Captura YouTube

E-mailul prezentat de postul Realitatea TV ar fi fost transmis de Elliott Broidy lui Ed Royce, președintele Comisiei de Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, în dată de 8 august 2017. În acesta, Broidy îi atrăge atenția congresmenului american că nu ar trebui să se întâlnească la București cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

"Aș vrea să vă atrag atenția asupra unei chestiuni care provoacă îngrijorarea profundă a premierului Sorin Grindeanu și a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Trimisul lui Obama, ambasadorul Hans Klemm, și stafful lui v-au programat o întâlnire cu procurorul-general al DNA, Laura Codruța Kovesi", i-a transmis Broidy oficialului american, conform documentului.

"Kovesi este supusă în prezent unei evaluări extreme pentru tacticile pe care le-a folosit pe post de "luptă anticorupție". A devenit clar că numele "anticorupție" a fost folosit pentru scopuri politice. Se așteaptă demisia lui Kovesi sau schimbarea și punerea ei sub acuzare în următoarele 60 de zile. Recomand cu tărie să vă anulați întâlnirea cu Kovesi", i-a mai scris lobbyistul american lui Ed Royce.

Elliott Broidy, important fundraiser (persoană implicată în strângerea de fonduri) în campania electorală a președintelui Donald Trump, în 2016, este cunoscut în România drept cel care l-a invitat pe Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a lui Trump, în ianuarie 2017. O companie a sa, Circinus, a semnat recent un acord cu compania Romarm.

La începutul acestei luni, Bloomberg anunța că conturile de e-mail ale lui Broidy au fost sparte, iar HotNews.ro semnala atunci articole publicate de The Wall Street Journal și New York Times în care erau citate informații din mesajele pe email ale lobbyistului.

Liderul PSD Liviu Dragnea, președintele congolez și un politician angolez sunt dați drept exemplu, într-un articol New York Times, ca oficiali străini pe care influentul om de afaceri implicat în campania lui Donald Trump, Elliott Broidy, i-a invitat la evenimentele de la învestirea președintelui SUA, la începutul lui 2017, acesta oferind "acces la Trump ca premiu pentru potențiali clienți".

Citește și: