Apocalipsa pensiilor. Ce se va întâmpla după 2030, când generaţia „decreţeilor“ ajunge la vârsta de pensionare.Numărul pensionarilor va creşte dramatic în primii ani de după 2030, ca urmare a împlinirii vârstei de către „decreţei”. Raportul salariaţi – pensionari se va schimba radical, având în vedere că numărul proaspeţilor pensionari reprezintă circa o treime din cel actual. Visul măreţ al dictatorului Nicolae Ceauşescu de a avea o Românie cu o populaţie de circa 30 de milioane, începe să-şi producă efectele: în primii ani de după 2030, aproape 1,8 milioane de români născuţi între anii 1966 – 1969 vor ieşi la pensie. Potrivit calculelor “Adevărul”, bazate pe datele Institutului Naţional de Statistică, după ce Nicolae Ceauşescu a dat faimosul Decret 770 privind interzicerea avorturilor, numărul născuţilor vii aproape s-a dublat, conformAdevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Afacerea Skripal - Estul Europei, pe aceeași lungime de undă cu Vestul.Legăturile economice și politice tradiționale cu Rusia nu au putut împiedica majoritatea statelor din estul Europei să expulzeze la rândul lor diplomați ruși, după măsurile similare luate de țările din vest în urma scandalului Skripal. Dacă în cazul țărilor care sunt membre ale UE se poate vorbi de solidaritate cu Marea Britanie, pentru state ca Albania, Ucraina sau Republica Moldova este vorba mai degrabă de o dovadă de pragmatism politic. Dar măsura luată în comun a fost oricum dar nu surprinzătoare. Albania este deja de aproape un deceniu membră NATO și vrea să grăbească acum negocierile de aderare la UE. A fost deci pentru Tirana o oportunitate bună de a dovedi un comportament european. Mai ales că Albania - la fel ca Macedonia sau membra UE România, care au expulzat de asemenea diplomați ruși - adoptă de multe ori, prin tradiție, poziții anti-ruse, scrieDeutsche Welle.

Dezastrul lăsat în urmă de niște elevi în programul „Școala altfel”.Directorul unei companii de transport persoane și-a pus mâinile în cap după ce a văzut dezastrul lăsat de o clasă de elevi care au închiriat autocarul, ironic, pentru activități în programul „Școala altfel”. „Colegul Ionuț Brăescu după o "cursă altfel" cu "școala altfel" din Focșani. Este cea mai bună oglindă a educației din România anului 2018, fie că vorbim despre învățământ sau familie. Adresez următoarea întrebare retorică: când vom începe să transportăm oameni?”, a scris Cosmin Nicolae, directorul unei companii de transport. Fotografia postată joi seară pe Facebook s-a viralizat, adunând peste 2.600 de reacții și peste 8.000 de distribuiri. Potrivit Ministerului Educației, „Școala altfel” este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari și a elevilor. Programul are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia fiecărei unități de învățământ, relateazăDigi24.

China ia tot de pe piaţă şi devine pilonul de putere în zona Asia-Pacific.Foarte rapid, China a reuşit să profite la maximum de golul de putere lăsat de SUA ca urmare a primei decizii luate de Donald Trump în calitate de preşedinte, adică retragerea din Tratatul Trans-Pacific (TTP). Mişcare care, la vremea respectivă, a surprins foarte tare tocmai pentru că venea să schimbe fundamental o linie politică susţinută de mai multe preşedinţii americane succesive, anume necesitatea strategică de a fi un factor politic esenţial, politic, militar, economic şi un agent de influenţă coalizator şi de echilibru între interesele adesea divergente ale ţărilor din zonă. Nu toate foarte entuziast-iubitoare de americani dar, volens-nolens, în lipsă de altceva, obligate să-şi raporteze politicile interne şi externe la linia dată de Washington, noteazăAdevărul.

Apartamentul săptămânii: cămara din Pipera în care n-ai aer, deși costă 80 000 de euro.Cu Four City North începe şi se termină totul. Probabil că n-aş reuşi să dau vreodată un nume mai cool unui ansamblu rezidenţial. De-a lungul istoriei, unii umanoizi s-au străduit să dea clădirilor lor nume amuzante sau sincere, iar alţii au creat cripto-denumiri. Locul cel nou nu poate avea un nume prea lung, deci hai să o botezăm cumva – procesul de luare a deciziei durează între 20 de secunde şi un minut, iar rezultatul sună cam aşa: Casa Senină, Fantastic Rezidenţial, La Vulturul de Mare cu Peştele în Ghiare. Normal că tot arhitecţii sunt cei care câştigă aici. Au un al şaselea simţ pentru chestia asta, iar unii chiar duc jocul la un alt nivel – nicio casă care se respectă nu are o denumire în media de specialitate care să dea de gol ceva în afară de faptul că e construcţie, aratăVice.

Când Rovana Plumb vorbea de suspendarea dreptului de vot în Consiliu nu era defăimare.”Am informat preșidenția rotativă a UE care este deținută de Danemarca, prin aflarea la guvernare a Partidului Social-Democrat din Danemarca, despre derapajele democratice din România. De altfel, am informat Comisia Europeană. Am discutat în cadrul grupului nostru politic, în cadrul Parlamentului European, s-au văzut care au fost reacțiile liderilor europeni, fie din familia noastră politică, fie din familia politică a liberalilor. Desigur, aceste acțiuni vor continua și, împreună cu președintele Victor Ponta, în cursul următoarei săptămâni și, împreună și cu liderul PNL Crin Antonescu, vom continua să prezentăm în cadrul Parlamentului European prin organizarea unei dezbateri publice asemănarea dintre profilul Traian Băsescu și profilul Orban din Ungaria, despre derapajele democratice din România, urmând ca, în cadrul Parlamentului European, să avem o dezbatere care va fi finalizată cu o rezoluție în ceea ce privește situația din România”, susținea în 2012 Rovana Plumb, citată deEurActiv.