Daniel Morar: I-am spus Laurei Codruța Kovesi ca nu agreez Protocolul cu SRI și că nici eu, nici procurorii DNA nu îl vom aplica

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 2 aprilie 2018, 15:54 Revista Presei | Subiectele Zilei


Daniel Morar
Foto: AGERPRES
Daniel Morar, judecător constituțional și fost sef al DNA, susține că în perioada în care a condus Direcția Anticorupție nu a fost aplicat protocolul de colaborare încheiat între Parchetul General și SRI.

„La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror șef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ și SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat și care a apărut în spațiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuție telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruța Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condițiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziții sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată și că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA și nici eu nu vom respecta și nu vom aplica acest protocol”, afirmă Daniel Morar, într-un interviu acordat Sorinei Matei și publicat pe blogul acesteia.

Acesta spune ca nu a adus la cunoștința procurorilor din DNA acest document, „dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituției”.

Daniel Morar afirmă că, din februarie 2009, „toate sesizările întocmite de către SRI au fost transmise la DNA doar prin Cabinetul Procurorului general al PÎCCJ, sub semnătura acestuia, spre deosebire de perioada anterioară în care sesizările de competența DNA erau trimise direct la această unitate de parchet”.

„Fiecare sesizare a SRI era însoțită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informațiilor cuprinse în sesizare. Pe această cale au aflat și procurorii din cadrul DNA, cărora le erau repartizate aceste sesizări, de existența protocolului încheiat între PÎCCJ și SRI, fără însă a-i cunoaște conținutul. Am fost întrebat despre această obligație de către procurorii șefi de secție, le-am confirmat că a fost încheiat un protocol între cele două instituții, dar pe care îl vom ignora și, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informațiile primite de la SRI. Prin urmare, toate sesizările primite de la SRI, atât cele care nu au avut potențial de valorificare, cât și cele care au fost valorificate în sau prin întocmirea unor dosare penale, au fost arhivate, conform procedurii interne DNA în vigoare în acel moment, din dispoziția procurorului de caz, la Compartimentul de documente clasificate, fără realizarea informării prevăzute la art.6 din Protocol”, spune Daniel Morar, în acest interviu.

Acesta mai susține că, atât timp cât a condus DNA, „nu au existat echipe comune de lucru cu SRI în activitatea de cercetare penală, acest lucru nefiind posibil, întrucât ofițerii din cadrul SRI nu aveau, potrivit legii, atribuții de cercetare penală”.

Daniel Morar mai afirmă că „transcrierea și redarea convorbirilor telefonice interceptate, chiar în dosarele în care SRI realiza interceptările, erau efectuate doar de către procuror și sau ofițerii de poliție, întrucât, atât potrivit Codului de procedură penală din 1968, cât și a Codului de procedură penală intrat în vigoare în anul 2014, consemnarea activităților de supraveghere tehnică putea fi realizată doar de către procuror sau de către organul de cercetare penală”.

Acest interviu vine după ce Protocolul de colaborare încheiat în anul 2009 între Serviciul Român de Informații și Parchetul General a fost făcut public vineri, fiind publicat pe site-ul SRI.

Protocolul, care este semnat de prim-adjunctul procurorului general Tiberiu Nițu  si de prim-adjunctul directorului SRI Florian Coldea, prevede „constituirea de echipe operative comune care să acționeze în baza unor planuri de acțiune pentru exercitarea competențelor specifice ale părților, in vederea documentarii faptelor prevazute la art.2„.

La articolul 2 se prevede că Parchetul general și SRI cooperează „în activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor împotriva securității naționale, a actelor de terorism, infracțiunilor ce au corespondent în amenințările la adresa securității naționale și a altor infractiuni grave, potrivit legii„.

De asemenea, protocolul prevede „elaborarea și derularea de către parți, în domeniile complementare, de strategii, actiuni și programe comune„,  precum și „acordarea de catre experții Serviciului, in conditiile legii, a asistenței tehnice de specialitate procurorilor care efectuează urmărirea penală„.

Protocolul mai arată că SRI acordă „asistență tehnică de specialitate procurorilor in cauzele prevazute la art.2, în care administrarea mijloacelor de probă impune cunoștințe ori dotări tehnice specifice sau în cauzele în care se ascultă persoane cu identitate protejată„.

Este menționată, de asemenea, „participarea la programe comune de formare, specializare, pregătire sau perfecționare profesională„.

Mai multe aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4106 vizualizari

 • +8 (28 voturi)    
  Bine (Luni, 2 aprilie 2018, 16:03)

  mitg [utilizator]

  De la cine ai primit chiftea, de la iordache, tariceev, dragneev?

  Mai bine sa taca sa nu-l intrebe cineva de unde a avut bani de fatete de zeci de mii de Euro.
  • +7 (11 voturi)    
   Daniel Morar confirma ca protocolul era LEGAL (Luni, 2 aprilie 2018, 16:39)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Ce-am aflat de la Daniel Morar

   - protocolul semnat in 2009 de guvernul PSD cu Nitu (Propus la Parchet de PONTA) - si SRI (Geroge Maior - fost senator PSD) nu a fost aplicat de DNA din 2009 pana in 2014 cand a venit Kovesi la DNA.

   - deci acest protocol de bagat PENALi la puscarie a tinut doar intre 2014 si 2016 cand CCR-ul devenit PSD-ist (si cu votul lui Morar) l-a blocat


   P.S. Primul protocol SRI -DNA (PNA) a fost semnat in 2003 (de guvernul PSD - Parchetul PSD - SRI-ul PSD)
   • -2 (8 voturi)    
    ?! (Marţi, 3 aprilie 2018, 8:05)

    Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    De fapt, tocmai că nu. Dar trecând peste posibilele nervozități ale lui Daniel Morar, faptul că protocolul prevede posibilitatea angajaților SRI de a participa la anchete penale și informarea SRI de către Parchet în legătură cu cercetarea angajaților serviciului de către procurori arată că acest protocol chiar încalcă legea. Pentru că SRI nu are competențe de poliție judiciară iar procurorilor le este interzis să divulge informații de felul acesta.
 • +17 (35 voturi)    
  Morar (Luni, 2 aprilie 2018, 16:05)

  Frank777 [utilizator]

  nu a prins nici un corupt cat a fost sef la DNA. Acum face filozofie ca el a fost cuminte....
  • +14 (24 voturi)    
   Intrebari pt Morar: a sesizat CSM in 2009? (Luni, 2 aprilie 2018, 16:51)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   daca Morar pretinde ca acel protocol SRI - Parchet nu era in regula de ce nu a sesizat CSM ???

   Morar zice ca nu era de acord cu protocolul dar el nu a sesizat nici CSM, nici Comsieiile Parlamentare de Control ale SRI, nici presedintia, n-a sesizat pe nimeni....pt ca PROTOCOLUL E LEGAL
   • 0 (8 voturi)    
    ha ?! (Luni, 2 aprilie 2018, 22:31)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    pai csm avea propria sa intelegere secreta cu secu.
    cica si iccj, de unde vitejeala solidaritatii dnei foste presh la iccj, cea care s'a judecat cu ..secretara sotului, si care si ea, este judecatoare la ccr, ca morar.
    morar nu putea vorbi public, pt. ca era secret, iar pt. divulgarea secretului putea purta si el bratzarile lui nutzi si bica.
   • +5 (5 voturi)    
    Cadou de la G4Media (Marţi, 3 aprilie 2018, 2:52)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    https://www.g4media.ro/exclusiv-tariceanu-a-girat-in-2005-ca-premier-si-vicepresedinte-csat-un-protocol-semnat-intre-parchetul-general-si-sri.html

    Lectura placuta!

    Daca v-a prins titlul, sa vedeti articolul...
    • -1 (5 voturi)    
     nu numai tarliceanu (Marţi, 3 aprilie 2018, 10:16)

     nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

     dar si dottore a sprijinit procuratura, dna. si el a vor prim vece csat. si pe vremea luia s'au semnat.
     sa nu mai vorbim de ilici si bombo termopane, initiatorii, impreuna cu menistra stanoiu, creatoare sipa.
     kaghebescu avea experientza in servicii secrete, cu asta s'a ocupat o viata,,
     base numai a schimbat generatiile in secu. el, oricum, in campania primei veniri, promisese o padure de tzepe pt. corupti. :-)

     o stiau f. bine toti judecatorii, ei trebuiau sa reactioneze primii, caci le afecta judecata dreapta... dar, ei erau sub juramant(!) de...solidaritate cu dna, cum ne spunea doamna de la iccj.
     macar daca ar fi rezolvat microsoft sau alt caz de mare coruptie, in intregime, mituitor si mituit, recuperare, etc. dar, turnatorii in dosar sunt cu averile neatinse, si se bucura de libertate si placerile vietzii....

     s'au falimentat banci, s'au vandut fabrici si uzine, trafic greu si rahova sunt pline de ruinele marilor invarteli din vremea lui ilici. banii sunt prin offshore-uri, de mult.
     unde erau atunci, lazar, kotrutza, macovei, ca erau toti procurori, nu de rang mare, dar procurori. ce cazuri mari, penale, a rezolvat lazar, dottore, si el fost precuror, kotrutza, monica macovei, si toata procuratura, in ultimii 30 de ani ?!
     unde's banii lui ceausescu si ai secoritatii, unde sunt banii ce erau datorati din datorii externe, inca de pe timpul lui al batran ?!
     arata cu deshtu de la unul la altul...
     jena noastra, nu mandria, aste este romania..
   • -2 (4 voturi)    
    deci mai draga (Marţi, 3 aprilie 2018, 10:26)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

    daca era legal, dece secret ?
    sa nu se prinda judecatorii ?! :-)))

    deci, morar e vinvovatul, ca a tacut, sau ca nu l'a aplicat ?
    dece n'a spus'o kotrutza, ca ea l'a semnat, dece nu l'a supus aprobarii csm, cum era normal ?
    daca tot scapam pe panta lui "dece".
    si mai ajungem si la aberatia ca csm habar n'avea.
 • +12 (30 voturi)    
  a (Luni, 2 aprilie 2018, 16:08)

  adrian67 [utilizator]

  Hai ba ne lasi? Esti un comunist pervers, un slugoi al lui Dragnea.
 • +13 (27 voturi)    
  Nea Moraru.. (Luni, 2 aprilie 2018, 16:12)

  rochiri [utilizator]

  ..sa vedem acum ce face DNA pe vreme ta...Udrea , Bica....etc..
  • -3 (5 voturi)    
   ce'i cu ele (Marţi, 3 aprilie 2018, 10:33)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui rochiri

   sunt in vacanta in america centrala si in final vor fi achitate, ca procesele au fost masluite de dna si secu.
   orice judecator va da acum achitarea.
   pana si varanu va cere rejudecarea si achitarea, si daune pt. cei zece ani cat trebuia sa stea.
   si sa'l plateasca statul pt. cartile scriese cu sudoarea fruntii.
   apropos, pe vremea lui morar, dna se ocupa de varan, bombonel, mitrea, etc.
   apoi, kotruta, de pedelisti si penelisti, iar in ultimul timp, dupa ghitza, de pesedei.
   pe rand, in ordinea necesitatii politice.:-)

   apropo, cu hastagu' ce se mai aude, e liniste in piatza... pai !? ...nimic ?!
 • +15 (27 voturi)    
  Pe vremea cnad conducea DNA (Luni, 2 aprilie 2018, 16:15)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  http://www.contributors.ro/reactie-rapida/conflictul-unui-procuror-%C8%99ef-dna-ajuns-la-curtea-constitu%C8%9Bionala/

  Citez:

  "Da, dl Morar are dreptate, despre asta e vorba: chemarea la socoteală a unui procuror de reprezentantul unui for politic reprezintă un act de intimidare, de subordonare simbolică. Este inacceptabilă, inclusiv din punct de vedere constituțional.

  Acestea fiind spuse, prețul adevărului pentru fostul procuror în luptă cu sistemul pare să fi fost numirea lui în componența uneia din principalele lui instituții, Curtea Constituțională. Din această poziție, dl Morar a decis ieri că poziționarea inacceptabilă pentru dl Morar în 2005 a devenit între timp o obligație constituțională, nu se știe cum. Acesta e singurul conflict real și palpabil constatat ieri la Curtea Constituțională: cel dintre judecătorul constituțional din 2017 și procurorul-șef din 2005, una și aceeași persoană. La 12 ani distanță, dl Morar s-a condamnat cu deosebită asprime pe sine însuși. "

  Pacat ca acum joaca cu dublu standard si si-a pierdut orice dram de credibilitate.
 • +14 (28 voturi)    
  Aha... (Luni, 2 aprilie 2018, 16:15)

  mircea_cjn [utilizator]

  Deci Daniel Morar n-a vazut, n-a auzit, n-a vorbit, n-a facut nimic.
  E Albă ca Zapada.
 • +10 (30 voturi)    
  ce om de 2 lei (Luni, 2 aprilie 2018, 16:16)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  Cum a schimbat jupanul Morar tabara si e mana in mana acum cu coruptii. Alaturi de Base, e o umbra trista, 2 tradatori care vor ramane urat in istorie.
  • +9 (11 voturi)    
   oricum protocolul e LEGAL... ei latra a paguba (Luni, 2 aprilie 2018, 16:42)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

   degeaba latra unii ca Morar ca el nu era de acord in 2009 cu protocolul...ceea ce conteaza e ca acest protocol a fost semnat de SRI si e LEGAL

   restul e doar propaganda si circ...fara nicio valoare
 • +13 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 2 aprilie 2018, 16:16)

  [anonim]

 • +8 (24 voturi)    
  Ce javra de om...! Cum a primit o ciorba de (Luni, 2 aprilie 2018, 16:18)

  scaraotchi [utilizator]

  la Ciordache si o amenintare voalata de la Daddy, cum s-a lepadat precum Iuda Iscarioteanul, ca tot am intrat in Saptamana Patimilor...! Lepadatura...!
 • +15 (25 voturi)    
  protocol (Luni, 2 aprilie 2018, 16:19)

  Jude [utilizator]

  SRI avea dotare, avea echipamente si bani prin care putea acorda asistente tehnica DNA care nu beneficia de asemenea buget si echipamente.
  Sa spunem ca SRI urmareste un cetatean strain banuit ca ar aduce o amenintare la securitatea nationala.
  In urma filajului si ascultarii convorbirilor cu diversi, afla ca numitul X avand functia de Ministru este corupt (trafic de influenta) si da probele la DNA.
  Prin justitia pe care vor Borfasii sa ne-o aplice, practic probele ajunse la DNA nu sunt valide.
  Adica o institutie ca SRI care lucreaza pentru siguranta nationala nu pentru cauze penale , nu poate furniza probe catre DNA. LCK a cerut de multe ori suplimentarea bugetului DNA, dar a fost refuzata. oare de ce ?
  • +4 (4 voturi)    
   Interceptarile SRI (Luni, 2 aprilie 2018, 18:23)

   Acidutu [utilizator] i-a raspuns lui Jude

   o entitate care este in slujba tarii, sa apere siguranta nationala si a noastra, nu poate furniza probe despre cei care ne distrug viata si nu sunt luate in seama, pe de alta parte se i-au in consideratie si se face mare tam-tam pe probele audio - video furnizare de inculpati.
   Ce sa mai intelegi din justitia romana????!!!
   Cu procurori ca morar, care isi vad doar propriile interese (salarii mari, pensii uriase, imunitate extinsa etc etc) nu ai cum sa aduci Romania pe calea natiunilor civilizate si prospere.
 • +7 (9 voturi)    
  Ca sa nu-i prind pe borfasi ! (Luni, 2 aprilie 2018, 16:28)

  Idealistu [utilizator]

  Ca SRI-ul era de la dusmani ! De aceea n-ai prins niciun nenorocit de politician corupt cat ai fost la DNA.
  Rusine ba !
 • +8 (12 voturi)    
  CCRistul (Luni, 2 aprilie 2018, 16:38)

  coloneze [utilizator]

  isi face datoria fata de penali. fata de base
 • -3 (7 voturi)    
  Doua întrebari, un raspuns... (Luni, 2 aprilie 2018, 16:39)

  DanTeo [utilizator]

  Cine îl lingea în trecut pe Morar? Cine scuipa unde a lins? Postacii!
 • +10 (14 voturi)    
  Asta continua linia PSD (Luni, 2 aprilie 2018, 16:46)

  GrisulAlb [utilizator]

  Daca expertii in Drept spun ca protocolul e legal si sincer nu vad care e problema cu el la un ochi profan, singura concluzie pe care o trag de aici este ca omu' asta care e judecator in cea mai reprezentativa instanta, CCR, si-a indeplinit cu grava neglijenta/rea vointa prerogativele pe cand era sef la DNA, pentru ca nu a respectat ierarhia si legea, nu?
 • -2 (4 voturi)    
  in realitate.. (Luni, 2 aprilie 2018, 16:55)

  alex562 [utilizator]

  el a inceput mai timid...
 • +7 (9 voturi)    
  Ce mai minte asta (Luni, 2 aprilie 2018, 17:05)

  ciuma.rosie [utilizator]

  De cand a trecut in barca penalilor nimic din ce era perfect odata nu mai e ok acum ! Rusine Morar ...
 • -2 (4 voturi)    
  daniel (Luni, 2 aprilie 2018, 17:06)

  coloneze [utilizator]

  Nu informa SRI. il informa direct pe baseswcu. sa ne aducem aminte cum cu cateva zile inainte de descinderile din vami, nenea basescu anunta in Parlamanetul European ca vor avea loc descinderi.
 • +5 (9 voturi)    
  Mai morare, mai draguta (Luni, 2 aprilie 2018, 17:08)

  kthor7 [utilizator]

  Ai inceput bine si acum esti pe rau de tot. Bai baiete, erai si tu moral si te-ai indoit la coloana. Ceva s-a rupt, rau. Morala e tetraplegica la tine. Se taraste prin transeele coruptiei si nici ca-i place altceva. Acolo in mocirla coborati toti, la primul semn. Ce se naste din comunist, pupincurist ramane. Pacat de tara!
 • +1 (5 voturi)    
  ... (Luni, 2 aprilie 2018, 17:26)

  Ignat [utilizator]

  Eu sunt curios despre ce a facut, nu ce nu a facut.
 • -7 (9 voturi)    
  vaaaaii, Doamne, (Luni, 2 aprilie 2018, 17:31)

  victor L [utilizator]

  a indraznit Morar sa spuna ca Laura este in cauza, si sarira preaplecatii s-o apere, injurindu-l.
  Acestia sint doritorii unui stat de drept, cei pe care nu ii intereseaza respectarea legii...ci sa curga singe :P
  • +3 (5 voturi)    
   poate (Luni, 2 aprilie 2018, 19:10)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   ne spune intelingenta dvs. de ce morar nu a sesizat nici CSM nici IJ, in 2009, cu privire la presupusa lui de acum ilegalitate a semnarii respectivului protocol? S-a multumit doar sa arhiveze un document semnat de sefa lui si, mai grav, l-a incalcat prin nepunerea in aplicare.
   Doar nu o sa zici ca cele de mai sus sunt injuraturi la adresa lui morar.
 • +2 (4 voturi)    
  Basescu si Morar au inceput bine (Luni, 2 aprilie 2018, 23:40)

  samy19 [utilizator]

  dar au sfarsit prost. Comparati numarul de dosare grele din timpul lui Morar si al lui Kovesi. Rezultatele vorbesc de la sine. Protocolul a fost si ar mai fi si acum necesar, din pacate CCR-ul dominat de pesedisti i-a pus capat, spre fericirea tuturor coruptilor.
 • -1 (5 voturi)    
  au (Marţi, 3 aprilie 2018, 9:53)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  ...nu va mai place Morar ca nu se mai poarta?
  Sau doar nu va plac lucrurile spuse direct... si atunci maritati minciunelele cu care va ametesc unii si altii...
  • 0 (2 voturi)    
   viorico, (Marţi, 3 aprilie 2018, 12:16)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   daca ti-ai folosi creierul din dotare, ti-ai pune niste intrebari :
   - de ce e secret protocolul semnat de morar ca sef PNA cu SRI, in 2003?
   - protocolul lui era legal?
   - daca protocolul semnat de Kovesi este nelegal, de ce nu l-a atacat la CSM si IJ?
   Dupa ce raspunzi macar la aceste intrebari, poate vii si cu argumente cand sustii ca suntem mintiti de unii si altii (care or fi aia? morar nu minte?).
   • 0 (2 voturi)    
    pai, vaz ca matale il folosesti sa minti (Marţi, 3 aprilie 2018, 14:03)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    morar n'a semnat niciun protocol si nu era seful pna in 2003.
    protocolul a fost intre parchetul general, aka ministerul public si sri.
    nas a fost stanoiu cu bombonel. familia nasilor.
    iar vintu a fost martor din parte sereitatii lui timofte, omul lui vintu.

    minciuniada generalizata. kotruta isi dadea cuvantul, prin diferite statii de radio din ro sau ziare prin strainatete, cum ca totul e ok, nu exista protocoale secrete, mint inculpatii.

    ieri a luat cuvantul la zvonalitatea tv, televiziunea lui vintu, condamnat penal, si a partenerului lui gushe, si el penal, adica inculpat taman pt. preluarea frauduloasa a tembeliziunii lui vintu.
    adica, vintu a fost aranjat la tzuhauz iar guse si parteneru'(imi scapa numele) au preluat tembeliziiunea la partaj cu ghitza, omul sereitatii, lucrator permanent acolo.
    fapt relatat atat de vintu, cat ghitza si shwrtzberg sau cum il chiama. toti, fie condamnati, fie inculpati, ca din intamplare.
    regizori, nash coldea cu sefu maioru.

    pai, la televiziunile inculpatilor ?!
    sau sunt si inculpati prieteni. cum era si nicu dracnea cu care parlea soricul la cadoi...
   • -1 (1 vot)    
    nahire (Marţi, 3 aprilie 2018, 14:22)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    io nu zic ca nu'ti folosesti creierul, dar o faci prost, si ca sa minti.
    morar a fost numit sef la dna in aug.2005.
    poti consulta wikipedia.
    el a fost cel care a transformat pna-ul ilicist in dna.
    deci, morar n'a semnat niciun protocol, cat despre faptul ca nu l'a atacat la csm, pt. ca stia ca si csm are protocol cu sri si ca csm a dat incuviintarea, supervizase acel protocol. doar pierdere de timp.

    .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by