Prietenia turco-rusă care a devenit un simbol ca urmare a dialogului apropiat dintre Erdoğan şi Putin se dezvoltă foarte solid prin respectul pe care cele două ţări îl manifestă faţă de interesele lor vitale, scrie ziarul turc Sabah. Pe lângă discuțiile privind construirea centralei nucleare de la Akkuyu, o investiţie cu o valoare totală de 20 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari din istoria Turciei, Putin urmează să aibă discuţii cruciale cu Erdoğan şi despre Siria, scrie Naftemporiki.

Putin si ErdoganFoto: Captura YouTube

SABAH: Prietenia dintre Turcia şi Rusia este un exemplu pentru relaţii internaţionale solide

In zilele de 3 şi 4 aprilie, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, se află la Ankara, la invitaţia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan. Cu această vizită, relaţiile dintre Turcia şi Rusia vor atinge un nou nivel. A doua zi după lucrările Consiliului de colaborare la nivel înalt turco-rus, în cadrul unei videocpnferinţe Putin şi Erdoğan vor pune piatra de temelie "Centralei Nucleare de la Akkuyu".

Respectul faţă de interesul naţional

Astfel evaluează preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, relaţiile solide dintre naţiuni: "Fiecare ţară are interese naţionale vitale. Dacă statele vor manifesta respect şi preocupare reciprocă faţă de aceste interese naţionale în cadrul relaţiilor, acestea se vor dezvolta mult mai solid...

Înţelegere reciprocă

La finalul documentarului difuzat de curând, Putin a fost întrebat: -"Aveţi relaţii apropiate cu Turcia. Dar Turcia s-a situat printre ţările care şi-au folosit dreptul de veto faţă de decizia anexării Crimeei. Această situaţie nu a adus prejudicii prieteniei?" Iar esenţa răspunsului lui Putin a fost: - "În Turcia trăiesc milioane de oameni care au venit din Crimeea.

Un politician turc nu poate lua o decizie fără a lua în calcul acest lucru... Dar noi, Rusia, am recunoscut ceea ce Ucraina a interzis, libertatea de a se folosi limba vorbită în Crimeea. În plus, avem o contribuţie foarte importantă atât în viaţa crimeenilor, cât şi, bineînţeles, a tătarilor. Turcia vede şi aceste lucruri."

Atitudine responsabilă

O atitudine asemănătoare celei pe care am avut-o la anexarea Crimeei, am adoptat de curând şi faţă de decizia comunităţii internaţionale de condamnare a Rusiei în legătură cu otrăvirea agentului Skripal în Anglia.

Dar nu am hotărât expulzarea diplomaţilor ruşi aflaţi în Turcia aşa cum au procedat Anglia, SUA şi ţările membre NATO. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a răspuns astfel unei întrebări ce i-a fost adresată privind poziţia diferită a Turciei, în ciuda faptului că este ţară membră NATO, faţă de expulzarea diplomaţilor ruşi, aşa cum au procedat numeroşi aliaţi: -"Ţările care nu s-au supus presiunilor (venite din SUA şi Anglia) şi nu au adoptat decizii privind impunerea de sancţiuni împotriva Rusiei, au adoptat o atitudine responsabilă atât din punctul de vedere al relaţiilor bilaterale cu Rusia, cât şi al dreptului internaţional."

Să fie un exemplu

Da... Prietenia turco-rusă care a devenit un simbol ca urmare a dialogului apropiat dintre Erdoğan şi Putin se dezvoltă foarte solid prin respectul pe care cele două ţări îl manifestă faţă de interesele lor vitale. Ce bine ar fi dacă acest model de relaţii solide ar deveni un model şi pentru relaţiile dintre Turcia şi SUA, care sunt şi aliaţi, şi parteneri strategici.

”Ce bine ar fi dacă ar fi posibil ca SUA să accepte că Războiul Rece s-a încheiat şi să nu mai caute alţi inamici. Să se pună capăt războaielor pentru putere”, se incheie editorialul din Sabah, citat de Rador.

NAFTEMPORIKI: Putin şi Erdoğan "parteneri nucleari"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat astăzi că centrala atomică de la Akkuyu din Turcia, a cărei construcţie a fost demarată astăzi oficial împreună cu omologul său Recep Tayyip Erdoğan va fi pusă în funcţiune în anul 2023.

Vorbind în timpul vizitei pe care o efectuează în Turcia, Putin a declarat că este recunoscător pentru decizia Turciei de a conferi programului de la Akkuyu un regim de investiţie strategică, asigurând că procesul de construire a centralei nucleare va fi conform cu cele mai ridicate standarde de securitate şi protecţie a mediului. La rândul lui, Tayyip Erdoğan a declarat că prin finalizarea şi punerea ei în funcţiune, centrala de la Akkuyu va acoperi 10% din nevoile de bază ale Turciei.

Este vorba de o investiţie cu o valoare totală de 20 de miliarde de dolari, una dintre cele mai mari din istoria Turciei. Se estimează că pentru construirea reactorului nuclear, primul de acest gen din Turcia, vor lucra în total 10.000 de oameni, iar după punerea în funcţiune a centralei vor lucra permanent 3.500 de persoane.

Constructorul centralei este compania rusă de stat Rosatom. Directorul executiv al Rosatom, Alexei Likacev, care îl însoţeşte pe preşedintele Putin în Turcia, a declarat că mai bine de 350 de companii turceşti sunt pregătite să participe la programul de construcţie al centralei nucleare.

Pe lângă începerea lucrărilor pentru construirea centralei nucleare, pe durata vizitei de două zile pe care o efectuează începând de astăzi în Turcia, Putin urmează să aibă discuţii cruciale cu Erdoğan şi despre Siria. Este prima vizită în străinătate a lui Putin după realegerea lui la data de 18 martie pentru cel de-al patrulea mandat. Vizita lui Putin are loc în contextul crizei diplomatice dintre Rusia şi Occident după otrăvirea pe teritoriu britanic a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, pe care Londra o pune pe seama Moscovei.

Miercuri, la Ankara va sosi şi preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, pentru a avea o reuniune trilaterală cu cei doi omologi ai săi pe tema Siriei.