Lecţia Ungariei dată Europei.Viktor Orbán a câştigat cel de-al treilea mandat consecutiv de patru ani ca premier al Ungariei, iar marii perdanţi sunt toţi ceilalţi. Votul este mai ales un afront adus Europei, pe care Bruxelles-ul pare însă înclinat să-l ignore, scrie The Wall Street Journal, citat de Rador. Euroscepticismul e sănătos tun în Ungaria. Ascensiunea sentimentelor naționaliste poate amplifica tensiunile sociale din Ungaria, mai cu seamă în cazul unor minorități precum romii, care constituie aproximativ 3% din populația țării. Iar fricțiunile cu țările vecine în care se află minorități ungurești, cum sunt Slovacia și România, ar putea lua amploare, potrivit Stratfor. Călătoria Europei de Est de la totalitarism la democraţia socială s-a împotmolit.UE nu pare a şti sigur cum să răspundă la tranziţia ezitantă spre democraţie a membrilor săi mai noi. UE pare a nu şti cum să răspundă tranziţiei ezitante la democraţie a noilor săi membri. Ea a reacţionat - de fapt, a supra-reacţionat - la evoluţiile din Polonia, ameninţând să declare Varşovia ruptă de valorile UE. Însă a rămas derutant de tăcută în faţa unui Orban care a subminat tranziţia democratică a Ungariei. Dacă valorile UE sunt criteriul de referinţă, Ungaria este aproape un stat eşuat. Bruxelles-ul trebuie să aibă o viziune mult mai clară asupra ceea ce este o etapă politică trecătoare şi ceea ce este o ameninţare la stabilitatea fundamentală a unei ţări, scrie Irish Times.

actualitateFoto: Hotnews

Triumful lui Orban, Europa şi românii. La Berlin şi Bruxelles e jale. Nu atât din cauza recursului la arme chimice în Siria, într-un nou asasinat în masă, cât a victoriei repurtate de Viktor Orban în alegerile maghiare. Ce înseamnă ea pentru democraţie? A analiza aceste chestiuni adecvat înseamnă, înainte de orice, a ne feri de prejudecăţi, abordări nediferenţiate şi unilateralism. Nu orice om de dreapta e fascist şi nu orice critică europeană la adresa naţionalismului maghiar e ipso facto în regulă. Ca mulţi politicieni români, inclusiv penali, Viktor Orban se dă, fără să fie, uşă de biserică. Premierul maghiar pretinde c-ar apăra creştinătatea, ţara sa şi Europa în faţa unei invazii străine mental, politic, religios şi cultural de naţiunea sa şi de europeni. Această pretenţie e problematică, potrivitDeutsche Welle.

Protest inedit în județul Prahova. Șoferii au plantat flori în gropile din asfalt. Pentru a atrage atenţia autorităţilor, localnicii au plantat, din loc în loc, panseluţe în gropile din asfalt. Mai multe persoane din localităţile Ceraşu şi Slon au protestat, marţi, într-un mod inedit: au astupat găurile formate în asfalt cu pământ apoi au sădit flori, pe care le-au udat. Imaginile au fost apoi postate pe o reţea de socializare, cu mesajul: “Sat Slon, judeţul Prahova. Trebuie să vedeţi ce a păţit primarul în dimineaţa asta!”. "Cât mai multe panseluţe”, a scris o tânără, potrivitRomania Libera.

Topul județelor cu cei mai periculoși șoferi. Cei mai periculoşi şoferi din România sunt bucureştenii, constănţenii şi ieşenii. Potrivit studiului ASF frecvenţa daunei este de 6,78% în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în Bucureşti, 6,40% în cazul înmatriculărilor în Constanţa şi 6,27% pentru Iaşi în perioada 2013-2015. În cazul persoanelor juridice cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatriculate în Cluj, Ilfov, Iaşi, Galaţi, Dolj (peste 11%) iar cele mai puţine la cele din Călăraşi, Caraş Severin, Botoşani, Harghita, Hunedoara Covasna, Sălaj (între 6% şi 7%), potrivitactualdecluj.ro

Instigatorul Ungariei rămâne la putere sub privirile UE.Noua victorie a lui Viktor Orbán întărește partidele de extremă dreaptă și populiste din toată Europa. De aceea, UE ar trebui să nu se mai comporte după principiul celor trei maimuțe, apreciază Michel Friedman. Ungaria a ales. A ales ca Viktor Orbán să rămână premier. Electoratul a readus la putere un om care în campania electorală a instigat la ură împotriva oamenilor - a celor de credință musulmană și a celor de credință mozaică. Așa ceva se numește islamofobie și antisemitism. La toate acestea se adaugă faptul că Orbán și apropiații săi interpretează în interes propriu și alte standarde ale statelor de drept democratice, îngrădind libertatea de opinie și a presei și modificând ceea ce noi numim statul de drept, potrivitDeutsche Welle.

România are cele mai „mortale” drumuri din UE. Topul siguranţei rutiere în Europa. România are cele mai nesigure drumuri din Uniunea Europeană, înregistrând cel mai mare număr de decese în accidente rutiere, 98 la un milion de locuitori, potrivit datelor publicate astăzi de Comisia Europeană. Top 3 cele mai nesigure drumuri din UE este completat de Bulgaria, cu 96 de decese la milionul de locuitori, şi Croaţia cu 80. De partea cealaltă, cele mai bune drumuri din Europa în ceea ce priveşte siguranţa sunt cele din Suedia, unde s-au înregistrat 25 de decese la milionul de locuitori, din Marea Britanie(27), Olanda(31), Danemarca(32) şi Estonia(36), arată datele CE. Estonia şi Slovenia au raportat cea mai mare scădere a numărului de accidente mortale faţă de anul 2016, de -32 % şi, respectiv, -20 %, potrivitgandul.info

Promisiunea pe care şi-a făcut-o tânărul de 18 ani dat dispărut în Munţii Făgăraş: „O să cuceresc Vârful Moldoveanu pe timp de iarnă“. Octavian Sandu-Andrieş, dat dispărut în Masivul Făgăraş împreună cu tatăl său şi un prieten, este un tânăr pasionat de sport şi de expediţiile pe munte. Adolescentul din Iaşi, care a împlinit recent 18 ani, a postat pe contul său de socializare imagini şi informaţii despre numeroasele expediţii făcute în munţii României. Practic, potrivit postărilor de pe Facebook, Octavian făcea aproape în fiecare lună câte o tură pe munte unde era însoţit de tatăl său sau de alţi prieteni. Unul dintre mesajele lui Octavian este din decembrie 2017, când a încercat să ajungă pe Vârful Moldoveanu din Masivul Făgăraş. Octavian a postat la acea dată o „sinteză a turei din Făgăraş“ însoţită de fotografii unde apare şi tatăl său, potrivitadevarul.ro.

Firma oficială a SRI dublează salariile angajaților. 6.800 lei, câștigul mediu. Rasirom, care funcționează ca o firmă distinctă, este un antreprenor general ce oferă servicii specializate în domeniul proiectelor de securitate şi managementul obiectivului. Principalele obiective asumate sunt securizarea cibernetică și fizică a infrastructurilor critice naționale și europene, precum și asigurarea obiectivelor naționale de interes strategic. Angajaţii Regiei sunt ingineri, maiştri şi tehnicieni de înaltă calificare, cu certificări obţinute în Germania, Anglia, Olanda, Franţa, la firme de renume pe plan mondial, implicaţi în cercetare, proiectare, dezvoltare şi execuţie sisteme de securitate. Cel puțin așa este descrierea lor, făcută pe site-ul propriu al societății, potrivitRomania Libera.

Roboții americani au înlocuit aproape integral soldații pe câmpul de luptă într-un exercițiu militar. Armata americană a desfășurat recent primul exercițiu militar în care soldații au fost înlocuiți aproape integral de sisteme robotizate pe câmpul de luptă. Exerciţiul, la care au participat trupe americane şi britanice, a avut loc în Germania, la baza din Grafenwohr. Demonstraţia militară, denumită Robotic Complex Breach Concept, a avut la bază un scenariu de luptă în care diverse vehicule robotizate, controlate de la distanţă, au trebuit să deruleze o operaţiune minuţioasă realizată de obicei de soldaţi: deminarea unei rute de tancuri, potrivitcapital.ro.