Pro şi contra mutării ambasadei României la Ierusalim. Implicaţii şi calcule geopolitice.Decizia Guvernului Dăncilă de a începe procedura de mutare a ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim e contestată de Klaus Iohannis, care subliniază că ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional. De asemenea, şi specialiştii consultaţi de „Adevărul“ consideră că ideea mutării ar fi una bună, dar nu prin metodele folosite de coaliţia PSD-ALDE, ci prin negocieri şi consultări între preşedinte şi partenerii externi. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat joi seară că Guvernul a adoptat un memorandum prin care începe procedura de mutare a ambasadei României din Israel la Ierusalim. Informaţia a fost confirmată vineri şi de prim-ministrul Viorica Dăncilă, cea care în parte a zilei nu a discutat cu şeful statului, Klaus Iohannis, cu toate că acesta a încercat să vorbească cu liderul de la Palatul Victoria pe acest subiect. Ulterior, Dăncilă a stat de vorbă cu Iohannis, dar nu a vrut să dea presei detalii despre dialogul cu şeful statului, noteazăAdevărul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Retragerea instituțiilor Soros din Ungaria?Guvernul ungar are în vedere o lege "Stop-Soros". Dacă aceasta va fi adoptată, Fundația Open Society a miliardarului american își va închide sediul din Budapesta. Ar fi o măsură de mare importanță simbolică. Totul a debutat în 1984 la Budapesta - atunci a început miliardarul și filantropul american George Soros să sprijine opoziția anti-comunistă, printre altele cu fotocopiatoare. Ulterior, el a creat în capitala ungară Central European University. Generații întregi de intelectuali, cadre universitare și activiști pentru drepturile omului au profitat de miliardele donate de Soros în ultimele decenii prin fundația sa Open Society. Această eră ar putea ajunge acum la final: fundația Open Society (OSF) se gândește să-și închidă, în anumite condiții, sediul din Budapesta și să-l mute în altă țară. Motivul este planificata lege "Stop Soros" a guvernului ungar, scrieDeutsche Welle.

Polițiștii din România și Austria au capturat o grupare care a furat 570.000 de euro din bancomate.Polițiștii austrieci și români au reținut patru indivizi care spărgeau bancomate în Austria, prejudiciul fiind de 570.000 de euro. Procurorii de la Parchetul din Graz (Austria) i-a pus sub acuzare pe cei patru români pentru mai multe atacuri în serie, respectiv 5 spargeri de bancomate și 4 furturi de autovehicule, care au fost folosite la comiterea faptelor în perioada aprilie – octombrie 2017. Potrivit polițiștilor austrieci, cei patru membri ai grupării foloseau o metodă pe care o văzuseră în filme, furând bancomatele după ce cu ajutorul unor explozibili distrugeau pereții spațiilor în care se aflau acestea şi dispăreau în câteva minute, cu tot cu bancomat, informeazăRomânia Liberă.

La 96 de ani şi-a împlinit visul de a merge la liceu.Guadalupe Palacios, o femeie din Mexic în vârstă de 96 de ani, şi-a văzut visul împlinit săptămâna aceasta după ce a intrat la liceu, la doar patru ani după ce a învăţat să scrie şi să citească, scrie AFP. Bătrâna a început cursurile luni, într-o şcoală din statul Chiapas (în sud), făcându-şi apariţia printre elevii care i-ar putea fi strănepoţi şi remarcându-se nu doar prin părul său alb, ci şi printr-un entuziasm deosebit. ''Sunt gata să dau totul. Astăzi este o zi minunată'', a declarat proaspăta liceană, îmbrăcată în uniformă şcolară - fustă neagră şi tricou alb -, la care a asortat, într-o notă personală, un pulover roz decorat cu perle. ''Doamna Lupita'', cum este denumită cu afecţiune, a fost primită cu urale în şcoala numărul doi din Tuxla Gutiérrez, capitala statului Chiapas. După ce s-a aşezat în bancă, bătrâna a luat cu meticulozitate notiţe la chimie şi matematică şi a participat chiar şi la cursul de dansuri tradiţionale, relateazăDigi24.

Neamţul plăteşte? Macron vrea un fel de compensaţie a cheltuielilor între ţările din zona euro, Merkel se opune.Preşedintele Francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit, joi, la Berlin şi au anunţat că intenţionează să propună ca un ghid pentru Europa cu ocazia summit-ului European de pe 28 şi 29 iunie. Deocamdată sunt multe puncte de divergenţă privind planul de reformare a UE între Paris şi Berlin. „Trebuie să dăm răspunsuri comune la problemele de ieri, de astăzi şi de mâine şi să prezentăm o viziune comună a UE. Ne-am angajat să facem acest lucru - a declarat Macron - şi o vom face la Consiliul European din iunie“. Cancelarul german Angel Merkel a confirmat angajamentul: „Am decis că la summitul din iunie să abordăm teme centrale majore''. Preşedintele Franţei doreşte o uniune bancară şi crearea unui buget comun de natură să favorizeze stabilitatea şi convergenţa în cadrul zonei euro. În Germania, însă, ori de câte ori francezii evocă ideea de buget comun, se aprind nişte beculeţe roşii, iar apoi se aud tot felul de semnale de alarmă. De mai multe ori Parisul a fost avertizat că nu va reuşi să reformeze uniunea bazându-se doar pe banii germani, conformAdevărul.

De ce nu te apără CNA de mizeria și minciunile de la televiziunile din România.Se vorbește foarte mult despre fake news în România, după ce televiziuni ca România TV au dat pe post cum niște câini au fost plătiți de Soros să protesteze și după ce Antena 3 a fost prinsă cum a prezentat o piesă de teatru cu Mihai Goțiu ca un act real de violență scos complet din burtă de televiziunea lui Mihai Gâdea. Astfel de derapaje ar trebui oprite fix de Consiliul Național al Audiovizualului, CNA. Instituția asta este, conform legii, cea care se ocupă cu reglementarea audiovizualului. Una dintre principalele sale misiuni e să vegheze asupra informării corecte dinspre mass-media radio sau TV către cetățeni. Sau, na, teoretic asta ar trebui să se întâmple. Ei au puterea să sancționeze derapajele din spațiul public și o și fac, dar doar atunci când membrii CNA n-au avioane de prins, scrieVice.