Mircea Dinescu spune că anchetarea lui Ion Iliescu în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 "este o mare prostie", pentru că "nicio revoluţie nu a fost frumoasă" și "orice revoluţie apărută peste noapte se lasă cu confuzie, cu cadavre". El a recunoscut că eşalonul doi din Partidul Comunist a preluat puterea în România, dar consideră că a fost un lucru normal, pentru că în acel moment nimeni nu era nimeni pregătit să vină la putere, relatează Adevărul.

Mircea DinescuFoto: Agerpres

Potrivit sursei citate, poetul Mircea Dinescu a susținut zilele trecute, la Focşani, o conferinţă publică pe teme literare, unde a fost provocat de unii dintre participanţi să facă unele aprecieri legate anchetarea lui Ion Iliescu în dosarul Revoluţiei.

Dintre raspunsurile lui Dinescu, conform Adevărul:

"Anchetarea lui Ion Iliescu pentru Revoluţie este o mare prostie, pentru că nu poţi să judeci. Nicio revoluţie nu a fost frumoasă. În revoluţia franceză au fost mult mai multe victime ca la revoluţia română, ca să nu mai vorbim de revoluţia din Rusia. Orice revoluţie apărută peste noapte se lasă cu confuzie, cu cadavre. Nu poţi într-o noapte să treci de la comunism la capitalism, să nu mai vorbeşti cu tovarăşe ci cu domnule şi să spunem că s-a dus dracului comunismul când erau în România 4 milioane de membri de partid".

"Când s-a trecut de la sclavagism la feudalism a durat 100 de ani până s-a intrat într-un sistem. Noi am trecut peste noapte într-un mod artificial, nu era nimeni pregătit. Mai pregătiţi erau băieţii ăştia, care ştiau cum funcţionează sistemul sau ce produc fabricile".

"Nu poţi să judeci, pentru că mulţi spun: ce aţi făcut, mă, atunci, i-aţi lăsat pe ăştia de au luat puterea. Păi cine să ia puterea în România? La momentul acela, erau zece dizidenţi. O babă curajoasă la Cluj, Doina Cornea, pe care am cunoscut-o după 1989, un poet nebun cum eram eu, arestat la domiciliu. Nu era ca în Polonia, cu mase de muncitori care erau conduşi de intelectuali. La noi nu aveai curaj să înjuri, că te înhăţau. Ce este adevărat este că eşalonul doi al PCR a luat puterea, erau pregătiţi băieţii. Cine să ia puterea?"