Liviu Dragnea cere intervenţia procurorilor în cazul memorandumului secret adoptat de Guvern pe tema mutării ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul PSD a susținut duminică seară, într-o emisiune la România TV, ca jurnalistul Dan Tăpălagă, cel care a publicat primul informaţia despre memorandum, ar trebui anchetat.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

"Eu am auzit despre acel memorandum din spațiul public, chiar în ziua în care s-a adoptat, pentru că este un document confidențial. Și eu pun întrebarea - am auzit de la domnul Dan Tăpălagă, marele jurnalist, G4 sau nu știu cum îi mai zice acum, care a dat această informație, că Guvernul a adoptat un memorandum confidențial cu acel conținut - de unde a primit acea informație? SRI-ul, STS-ul au vreo explicație pentru asta? Asta nu este cumva un incident de securitate? Cine din funcționarii Guvernului, sau dintre membrii Guvernului, au dat această informație? Că eu nu o aveam", a spus Dragnea la RTV.

Întrebat dacă se face vreo investigație in acest caz, Dragnea a replicat: "Sunt curios, pentru că guvernul nu poate să o facă".

Postul Realitatea TV relatează la rândul său în pagina online că, întrebat apoi dacă va sesiza cineva autorităţile în acest caz, Dragnea a răspuns: "Sesizez eu acum. Vorbim de un document confidenţial. Cine din Guvern i-a dat documentul? Eu nu-l aveam. Cum a ajuns la domnul Tăpălagă? Avea acces? Să vedem, începe cineva investigaţie? Bineînţeles ca nu".

Potrivit sursei citate, Dragnea a mai susţinut că a doua zi, când Iohannis a sunat-o pe Dăncilă, preşedintele nu avea nicio informaţie în afară de cele furnizate de Tăpălagă. "Domnul preşedinte Iohannis, a doua zi, nici măcar nu ştia despre ce e vorba. S-a luat după Tăpălagă", a mai afirmat preşedintele PSD.

UPDATE - Precizările redacţiei G4Media.ro:

– G4Media.ro a scris în exclusivitate miercuri, 18 aprilie, sub semnătura lui Cristian Pantazi, citând surse guvernamentale, că Guvernul Dăncilă vrea să adopte o hotărâre sau un memorandum pentru mutarea ambasadei României din Tel Aviv la Ierusalim. G4Media.ro nu a prezentat textul documentului oficial.

– Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus după şedinţa de guvern din acea zi că nu are cunoştinţă despre o asemenea iniţiativă.

– O zi mai târziu, pe 19 aprilie, Liviu Dragnea confirma dezvăluirea G4Media.ro şi anunţa într-un interviu la Antena 3 că Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un memorandum "prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim".

Informație de context:

Informația că Guvernul Dăncilă vrea să mute Ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a fost dezvăluită în urmă cu o lună de publicația G4Media.ro. Citând surse guvernamentale, G4Media.ro preciza că Executivul vrea să adopte în acest sens o Hotărâre de Guvern sau să pregătească decizia printr-un Memorandum. "E posibil ca actul să fie adoptat chiar în şedinţa de Guvern de azi (18 aprilie - n.r.), dar e posibilă şi amânarea deciziei până la întoarcerea în ţară a ministrului de Externe, aflat acum în vizită în Libia", au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro.

După apariția pe G4media.ro a informațiilor pe tema mutării ambasadei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a fost întrebat de existența memorandumului. Acesta a raspuns: "Eu nu am văzut un memorandum de acest gen şi nu am de făcut niciun comentariu pe acest subiect".

Însă, la numai o zi distanță, liderul PSD Liviu Dragnea (care nu este membru în Executiv) a vorbit în termeni pozitivi, într-o emisiune la Antena 3, despre mutarea ambasadei, anunțând că decizia "a fost luată", Guvernul aprobând deja în acest sens "un memorandum prin care se începe demararea procedurilor". "Această decizie este luată, o susțin și încep procedurile", a spus el.

Premierul Viorica Dăncilă a confirmat și ea apoi că Executivul a adoptat un memorandum privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, anunț ce a fost dur criticat de către președintele Klaus Iohannis, dar salutat în schimb de autoritățile din Israel.

Citește și: Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt al Guvernului, despre memorandumul privind mutarea Ambasadei României la Ierusalim: Acest tip de documente se discută la "confidențiale", cum de a vorbit Dragnea despre el?