Presedintele american, George W. Bush, va sustine in aceasta seara ceea ce va constitui probabil ultimul sau discurs privind starea natiunii, relateaza AFP. La ora locala 21.00 (marti, 4.00, ora Romaniei) Bush va rosti un discurs privind starea natiunii, cu intentia de a-i convinge pe compatriotii sai ca trebuie sa conteze in continuare pe el, in timp ce majoritatea il considera depasit si ii reproseaza ca se ocupa mai degraba de a-si desemna un succesor, pe fondul campaniei prezidentiale.

Într-un discurs consacrat in mare parte problemelor economice, Bush va trebui sa mizeze pe planul de relansare a economiei, care a prilejuit un acord politic rar zilele trecute, in conditiile in care economia americana este amenint ata de recesiune.

El va evoca si sansele ca israelienii si palestinienii sa ajunga la un acord de pace inainte de incheierea mandatului sau, punand capat unui conflict care dureaza 60 de ani. Liderul de la Casa Alba ar urma sa mentioneze, de asemenea, importanta misiunii contestate din Irak si a unui acord de parteneriat pe care il va aproba in lunile urmatoare cu guvernul irakian, condus de premierul Nuri al-Maliki.

Americanii, incepand cu candidat ii la alegerile prezidentiale care vor mosteni dosarul, vor sa stie daca ameliorarea securitatii va permite retragerea a peste 30.000 de soldati din Irak, prevazuta sa aiba loc pana in luna iulie. Aceasta va depinde de realizari, raspunde administratia, reiterand ca americanii se afla in Irak „pe termen lung“. Bush intentioneaza sa incheie pana in vara un acord de parteneriat pe termen lung, care sa normalizeze relatiile intre cele doua state.

În ce priveste Afganistanul, SUA si NATO se confrunta cu o ofensiva sangeroasa a insurgentilor in linia intai a frontului „razboiului mondial“ declarat de Bush terorismului, in timp ce liderul retelei al-Qaida, Osama bin Laden, se afla inca in libertate.

Situatia din Iran este o alta preocupare majora a lui Bush. Chiar daca a acceptat sa se alature eforturilor europenilor, el incearca sa impuna un al treilea set de sanctiuni, insa nu a reusit sa obtina din partea Teheranului abandonarea programului nuclear iranian. Bush nu-si ascunde speranta de a inregistra un succes considerabil in vederea denuclearizarii Coreei de Nord inainte de sfarsitul mandatului sau. Procesul, care a inregistrat progrese importante in 2007, bate pasul pe loc de cateva saptamani.

EvZ