Ce se va intimpla, dar mai ales ce nu se va intimpla in 2008?, intreaba si raspunde Dan Tynan, in „PC World“. Publicatia a ales cele mai comune zece predictii IT facute de „paznicii“ trendurilor, confirmindu-le sau, din contra, declarindu-se impotriva, in functie de propriile surse de pe piata.

Hackerii trec la politica anul acesta, spun oracolele virtuale. Fara nici un dubiu, adauga si analistul de la „PC World“, desi se pozitioneaza, de cele mai multe ori, impotriva opiniilor turmei. IDG.net prevedea mai demult ca China va fi cea care va crea primul incident international de amploare, cind va ataca sistemele altei tari. Antecedentele din 2004, cind hackerii chinezi au reusit sa fure secrete militare din SUA, o propun pentru acest scenariu nefericit. Nici rusii nu stau pititi insa. O demonstreaza shutdown-ul estonian, dupa ce autoritatile au mutat o statuie cu un erou rus. De altfel, spionii britanici de la MI5 avertizeaza ca cel putin 20 de agentii straine sint active in spatiul virtual, cu China si Rusia in frunte. Zvonurile despre piratii www ai alegerilor din State arata ca incursiunile rauvoitoare nu vin doar din afara granitelor, noteaza pe lista argumentelor Dan Tynan, ajungind la o concluzie: „Doua pariuri sigure: vom trai si vom naviga intr-o lume din ce in ce mai nesigura, dar cei mai multi dintre noi vor continua sa nu faca nimic pentru protectia calculatoarelor, pentru ca e o bataie de cap prea mare“.

In urmatoarele 12 luni, retelele sociale se vor transforma intr-o boala sociala, potrivit unui alt Nostradamus digital. Ele se confrunta deja cu spamul si securitatea precara a datelor. Pe de alta parte, eMarketer prevede un salt de 70% al veniturilor din publicitate pentru acest tip de site-uri, iar marile nume ii vor consuma pe toti. „PC World“ face lumina: retelele sociale de mina a doua vor disparea, in timp ce gigantii vor avea mai putina faima si vor suferi mai mult din cauza realitatilor crude, cum ar fi riscurile de securitate, pentru ca, „acolo unde se duc milioanele de useri, acolo ataca si raufacatorii“.

Dupa ani de sublim succes, Google se va impiedica din cauza „masivului deficit de atentie“. Compania ar trebui, in opinia analistilor, sa isi concentreze atentia doar asupra motorului de cautare si a AdSense-ului. Phillip Lenssen, coautorul Blogoscoped, cu deviza „nu ne e frica de Google“, spune ca apetitul insatiabil al companiei pentru date o va pune in pericolul declansarii unui scandal de proportii in ceea ce priveste intimitatea datelor. „Cind detii 60% din piata cautarilor, iar cota iti tot creste, ai o perna destul de moale pe care sa cazi la un viitor impact. Forta G va avea o infringere, dar va continua sa bata in 2008“, sustine insa Dan Tynan.

Microsoft va cumpara Yahoo!. Zvonurile despre aceasta achizitie au aparut inca din 2006 si au fost repetate tot anul trecut in presa economica din afara, iar 2008 pare acum un deadline logic pentru tranzactie.

Cotidianul