Fumatul în cârciumi, restaurante şi discoteci va fi permis doar într-o incintă care nu trebuie să fie mai mare de jumătate din suprafaţa totală a spaţiului închis destinat clienţilor, se arată într-un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi care va intra azi în dezbatere publică.

Spaţiile pentru fumat vor fi delimitate, astfel încât să asigure izolarea completă de restul încăperii. Acestea trebuie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului.

În acest proiect se stipulează şi interzicerea totală a fumatului la locul de muncă, inclusiv în camerele individuale. Vor fi protejate în acest fel halele industriale, spaţiile de depozitare, sălile de şedinţă, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile şi camerele, potrivit actului normativ amintit.

Totodată, se prevede interzicerea comercializării produselor din tutun în magazinele situate în incinta şi pe o rază mai mică de 200 de metri de orice punct al perimetrului exterior al spitalelor şi al unităţilor de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior.

Autorii proiectului de ordonanţă susţin că această obligativitate nu are un efect major asupra mediului de afaceri, în sensul diminuării cifrei de afaceri a unităţilor care comercializează tutun.

Gandul