Mitropolitul Clujului si-a facut o fundatie cu banii din vinzarea unei garsoniere pe care o detinea de 20 de ani, iar Virgil Ardelean, fost sef al directiei „doi si-un sfert“, e un fel de administrator. IPS Bartolomeu a apelat la chestorul Virgil Ardeleanfiind convins ca „profilul filantropic al fundatiei vadeschide multe inimi si nu numai“.

„Domnul Virgil Ardelean, un foarte bun enorias al Parohiei Sfintul Toma din Cluj, caruia i-am dezvaluit proiectul, s-a oferit imediat sa se implice activ, fiind convins ca profilul filantropic al fundatiei va deschide multe inimi si nu numai.“ Astfel a motivat chiar IPS Bartolomeu implicarea controversatului Virgil Ardelean in fundatia ce-i poarta numele, in cadrul unei intilniri cu jurnalistii clujeni ce a avut loc ieri.

Relatia privilegiata cu Mitropolia de la Cluj de care se bucura fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), poreclit „Vulpea“, nu este, de altfel, o noutate. In toamna anului trecut, acesta a primit cea mai inalta distinctie a arhiepiscopiei, „Crucea Transilvana“. „Aceasta distinctie a primit-o la propunerea Parohiei «Sfintul Toma» cu ocazia sfintirii bisericii la care a contribuit in calitate de ctitor“, explica Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvint al Mitropoliei Clujului.

In ceea ce priveste fundatia nou infiintata de IPS Bartolomeu, ce si-a propus sa ofere burse tinerilor studiosi, rolul lui Virgil Ardelean este de fondator, spune el.

Actualmente sef al Directiei Generale Management Operational din cadrul MIRA, Virgil Ardelean a declarat pentru Cotidianul ca-si va dona salariul pe o luna acestei fundatii si ca i-a acordat IPS Bartolomeu un fel de consultanta in chestiunea fundatiei. „Cind mi-a spus ca-si vinde garsoniera, singura sa proprietate, pentru a initia o asemenea fundatie, i-am explicat ca ar trebui sa atraga mai multe personalitati si sa gaseasca finantare“, a explicat Virgil Ardelean.

Mitropolia prezinta insa o versiune mai nuantata. „Domnul Ardelean s-a oferit sa sprijine fundatia prin cooptarea unor oameni de afaceri la care Inalt Prea Sfintitul nu ar fi avut acces. El nu este membru fondator“, spune Bogdan Ivanov.

O alta problema controversata legata de lansarea acestei fundatii este provenienta fondurilor cu care si-a inceput activitatea: 40.000 de euro, pe care IPS Bartolomeu i-a donat dupa ce si-a vindut garsoniera proprietate personala. Atunci cind s-a calugarit, in 1942, IPS Bartolomeu a depus cele trei voturi monahale, printre care si cel al saraciei, ceea ce face atipica detinerea unei proprietati.

Garsoniera, explica purtatorul sau de cuvint, este achizitionata inainte de revolutie, cind era directorul Institutului Biblic de pe linga Patriarhie. „In acea perioada, Inalt Prea Sfintitul nu era intr-o manastire si, la insistentele fratelui sau, pentru a avea siguranta unei batrineti linistite, si-a cumparat din salariu si drepturile de autor aceasta garsoniera in centrul Bucurestiului, linga Cismigiu“, spune Bogdan Ivanov.

„Personal, am folosit-o foarte putin, preferind manastirea Varatec, din Moldova, unde ma retrasesem dupa pensionarea din 1982. Am pus-o insa la dispozitia fratelui meu, devenit victima unei suferinte care l-a chinuit vreme de 11 ani“, a explicat IPS Bartolomeu. Locuinta a fost ocupata o perioada chiar de fratele mitropolitului, care s-a stins din viata in urma cu doi ani.

IPS Bartolomeu vrea ca banii luati pe garsoniera sa-i investeasca in acordarea de burse liceale, universitare sau postuniversitare, in tara sau peste hotare, tinerilor fara bani.

Cotidianul