„Bogdane, mergi și fă breșă, mergi pe contrasens, fă breșă!”, „Venim pe contra și ne creați breșă” sunt câteva dintre ordinele pe care le primea polițistul Bogdan Gigină, care a murit în 2015 în timp ce făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea, potrivit proceselor verbale ale discuțiilor, obținute de ziare.com.

Politistul Bogdan GiginaFoto: Politia Romana

Aceste procesele-verbale au fost clasificate inițial secret de serviciu dar au fost desecretizate la solicitarea procurorilor DNA.

În seara de 20 octombrie 2015 dispozitivul de însoțire a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea a fost format din 27 de polițiști.

Ce ordine primea polițistul motociclist Bogdan Gigină când făcea din dispozitivul de însoțire, potrivit acestor stenograme:

  • "Berzei (strada Berzei- n.r.), vă rog sa opriți totul din acest moment. Venim pe contra și ne creați breșă".
  • "Moto, mergeți cât puteți avansat, cât puteți"
  • "Realizăm urgent, de la K498 pentru Eliade, prin marele bulevard I 490, I 426, a... Eliade, ultimul post Eliade - Radu Beller."
  • "Bogdane, mergi și fă breșă, mergi pe contrasens, fă breșă!"
  • "Da, confirm între sensuri."
  • "Bogdane, între benzile 2-3, între benzile 2 și 3!"
  • "Scoate, scoate banda 3! Contrasensu'! Contrasensu', banda 3! Scoate-i!"
  • "Mărim!"
  • "Moto, sa vii avansat de la 90, sa încerci să creezi breșe între!"

Un martor în dosar a detaliat traseele pe care se deplasa coloana lui Gabriel Oprea: Guvern, Ministerul de Interne, Palatul Parlamentului, Cotroceni, sediul UNPR, SRI Băneasa, restaurantul Excelsior, Piața Charles de Gaulle, unde se deplasa spre hotelul Helvetia și restaurantului Vila Romana, Balotești, Corbeanca, Agenția Națională pentru Integritatre.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă în Dosarul morții polițistului Bogdan Gigină la începutul lunii mai.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea.

Anchetatorii arată că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie. Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea. Procurorii mai susţin că Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.