Uniunea Europeană, dezacord pe tema migrației/ Cum câștigă teren Sebastian Kurz.Acordul dintre patenerii de coaliţie ai doamnei Merkel ar putea slăbi zona Schengen a UE. Dar reacţia austriacă de marţi arată că ideea s-ar putea dovedi greu de acceptat pentru unii din partenerii Germaniei din UE. De asemenea, evidenţiază cât de litigioasă a devenit întreaga problemă a migraţiei pentru statele membre UE, scrie Financial Times. Guvernul austriac a arătat marţi că este "gata să ia măsuri pentru a proteja" frontierele sale după restricţiile la intrarea migranţilor anunţate de vecinul său german, scrie Le Soir. Este un subiect pe care Sebastian Kurz îl stăpâneşte foarte bine: migranţii. Şi cancelarul austriac, în vârstă de 31 de ani, intenţionează să facă din asta prioritatea mandatului său în fruntea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene (UE), care a început duminică, 1 iulie, scrie France 24.

ActualitateFoto: Colaj foto

Ce înseamnă ”securitate energetică”? În parlament și poate mai ales în afara lui continuă negocierile încordate privitoare la legea care va reglementa extracția gazelor din Marea Neagră. Subiectul principal: impozitarea. Oricine a negociat ceva, un lucru cât de mic, știe că niciuna din părți nu spune întregul adevăr și că nu își dezvăluie intențiile până la capăt. Partenerii caută să-și amplifice câștigul, dar pe de altă parte acceptă, în sinea lor, că la un moment dat ar putea încheia deal-ul și în condiții mai puțin favorabile. Din această perspectivă, ambianța creată în aceste săptămâni în jurul exploatărilor de gaze din Marea Neagră pare fie în bună măsură o dramatică punere în scenă, una menită să-i convingă pe oficialii români să lase prețul cât mai jos. Este clar un lucru: companiile extractive - mai ales Exxon și OMV - au un teribil avantaj în fața exponenților statului român, căci ei pot mobiliza în folosul lor ample forțe diplomatice și mediatice pe când ceilalți nu pot face nimic, scrie Deutsche Welle.

Cine este Răzvan Rab, secretarul de stat care a cerut renunţarea înscrierii Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO. Răzvan Ştefan Rab, secretarul de stat la Ministerul Culturii şi Indentității Naţionale, care a reprezentat România în momentul discutării dosarului Roşia Montană şi a cerut UNESCO să renunţe la înscrierea în patrimoniul său, este diplomat de meserie și a fost responsabil chiar pentru relația UE cu Caucazul de Sud (Armenia, Azerbaidjan, Georgia). Azerbidjanul a fost țara care a ridicat amendamentul la comitetul UNESCO prin care s-a cerut returnarea dosarului Roșiei Montane către România, fără recunoaşterea valorii culturale universale. El a fost cooptat în echipa Ministerului Culturii cu pe 4 mai 2018, cu mai puţin de două luni înainte de începerea lucrărilor Comitetului UNESCO în care se decidea soarta sit-ului românesc, potrivit G4media.ro.

Cum a ajutat Sevil Shhaideh firma TelDrum să pună mâna pe insula Belina. Fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) Sevil Shhaideh, trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Belina” pentru abuz în serviciu, ar fi iniţiat, fundamentat şi prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (H.G. 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Aceste acte, ce ar sta la baza aprobării transmiterii unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman, au fost întocmite, potrivit DNA „în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, potrivit Adevărul.

Gafele oficialilor români legate de steagurile altor țări, în presa internațională. Ambasadorul Marii Britanii a fost primit de primarul municipiului Buzău, în urmă cu două luni, și a fost așezat lângă steagul Islandei. Gafa, aspru criticată pe internet, a fost prezentată recent în presa internațională. Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a șters fotografia la scurt timp după ce și-a dat seama de greșeală, însă ulterior a publicat-o din nou, relatează Euronews, citat de Digi24.ro.

Fiul lui Bashar al Assad, în delegația Siriei la Cluj la olimpiada de matematică, vine mai repede să vadă orașul. Fiul dictatorului sirian Bashar al Assad vine la Cluj, căci face parte din delegația țării la olimpiada internațională de matematică, și e unul dintre cei mai timpurii delegați – alături de întreg lotul țării – ca să aibă ocazia să viziteze și orașul. Delegația Siriei trebuia să ajungă azi în Cluj, dar au amânat sosirea pentru o dată care încă n-a fost stabilită. E a treia oară când fac acest lucru, spune șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus. „Erau planificați azi, dar s-au modificat. În general copiii (membrii echipelor naționale-n.red.) vin în 6-7 iulie, dar ei vin mai repede, pentru că vor să viziteze orașul; sunt și alții care vin mai repede, de exemplu Arabia Saudită sau Israelul”, spune Cuibus, potrivit Actual de Cluj.

Din punct de vedere turistic, Dunărea trece degeaba prin România. Dunărea, una dintre principalele atracții turistice ale României, este pusă în valoare de companii din Germania sau Austria, care organizează croaziere și pe sectorul românesc, până în Deltă, dar este ignorată, atât de operatorii din turism, cât și de municipalitățile din orașele românești riverane. Exceptând Tulcea, punctul de plecare și de debarcare pentru turiștii care vizitează Delta, dar și cu excepția Clisurei Dunării, unde sunt organizate croaziere de câteva ore, turismul nautic autohton aproape că nu există pe sectorul românesc al Dunării, scrie Romania libera.