Senatul a măcelărit Curtea de Conturi. Instituţia nu va mai putea recupera prejudicii. Senatorii au finalizat joi atacul dat Curţii de Conturi, aprobând legea prin care limitează puternic funcţiile acestei instituţii, deşi UE a ameninţat că ne va tăia fondurile europene dacă Parlamentul va face acest lucru. Printre modificările aduse sunt faptul că instituţia nu va mai putea recupera prejudicii. Mai multe amendamente depuse ulterior, adoptate joi de către Senat, limitează drastic atribuţiile Curţii de Conturi, făcând din această instituţie de control a tuturor autorităţilor statului, inclusiv ministere, autorităţi publice centrale sau locale, companii de stat, orice instituţie publică care funcţionează cu bani publici, o pseudo-instituţie, în care deciziile nu vor mai fi luate de Plen, ci de preşedintele Mihai Busuioc, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea, scrie Adevărul. Pentru România, miza acestor modificări înseamnă peste 20 de miliarde de euro. Decizia se adună într-o singură mână: extinderea rolului președintelui, în defavoarea Plenului Curții de Conturi. Pentru PSD și ALDE, autorii amendamentelor periculoase, miza o reprezintă controlul politic al Curții de Conturi, astfel încât aleșii locali și șefii de instituții să nu răspundă pentru cheltuirea ilegală sau inutilă a fondurilor publice (naționale și europene), scrie cursdeguvernare.ro.

ActualitateFoto: Colaj foto

Comentariu DW: Dragnea e un demolator nu doar al codului penal şi al statului de drept românesc. Ci şi al UE. Dar nu e singur. Dimpotrivă, Liderul PSD n-ar fi avut succes în absenţa complicilor săi voluntari sau nu, din est şi vest. În barca deconstrucţiei democraţiilor n-au luat loc, exclusiv, populiştii mult vituperaţi ai Poloniei, Ungariei, Cehiei sau, mai nou, ai Italiei, Austriei şi Bavariei, cum crede ceea ce a mai rămas, în vest, din establishmentul politic corect. Ci şi criticii de stânga, globalişti, ai galopantei renaţionalizări a politicilor europene. La rândul ei, cea din urmă nu e un mieluşel nevinovat. Căci scoate la iveală noi-vechi conflicte mult timp ascunse, între Viena, Roma, Budapesta şi München. Încât nu doar Dragnea, secretarele, şoferii, Toaderii şi Nicolicii lui pun vesel umărul la demolarea unei Uniuni Europene şi a unei alianţe nordatlantice care nu pot renunţa la a fi comunităţi de valori. Fiindcă, dacă aceste organizaţii occidentale refuză, în numele naţionalismului, democraţia, recunoaşterea unor drepturi fundamentale ale omului şi independenţa justiţiei ori presei, vor ajunge să-şi arunce în aer nu doar ţările proprii. Ci şi coeziunea internă, apuseană. Câtă mai e. Puţină, scrie Deutsche Welle.

Cele mai nefericite răspunsuri ale parlamentarilor PSD după votul pe Codul penal. "Te-am pupat. Nu mă pricep". Mulţi parlamentari ai Puterii habar nu au care sunt controversatele modificări din Codul Penal pe care le-au votat. Unii admit cu nonşalanţă că au votat cum le-a cerut partidul, alţii fug din faţa reporterilor. Culmea a fost un deputat care a cerut reporterilor Digi24 să repete interviul de trei ori ca să poată enunţa prevederile pe care le-a votat fară să îşi pună niciun semn de întrebare, potrivit Digi24.ro.

De ce și-a pierdut Dragnea cumpătul la ultimele ieșiri publice. Câteva posibile explicații. Surse politice au explicat pentru G4Media.ro că nervozitatea lui Liviu Dragnea se explică prin faptul că premierul Viorica Dăncilă nu i-a rezolvat problemele din justiție, dezincriminând abuzul în serviciu prin Ordonanță de Urgență, așa cum și-ar fi dorit de la bun început. Un alt motiv de nemulțumire al liderului PSD este divergența cu liderul ALDE pe tema suspendării președintelui Iohannis. Călin Popescu Tăriceanu a lăsat mereu să se înțeleagă că nu susține planul suspendării, avansat public de mai mulți lideri PSD.

Scene de o violenţă rară în stradă. Zeci de romi s-au bătut cu bâte şi topoare. Scene de o violenţă rară petrecute în această seară în Târgu-Neamţ. Două clanuri de romi s-au luat la bătaie în plină stradă. În imagini se vede că membrii celor două clanuri erau echipați cu bâte și topoare. La un moment dat a sosit şi un echipaj de poliţie. Un om al legii a încercat, de unul singur, să îi calmeze pe scandalagii. Până când au sosit şi alte echipaje, majoritatea romilor au fugit, potrivit Digi24.ro.

Verhofstadt: UE nu e un bancomat pentru Polonia. Întâi Polonia, apoi UE, a solicitat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, la Bruxelles. Într-un interviu acordat DW, Guy Verhofstadt îl contrazice și vorbește despre pericolul unei noi Cortine de Fier în Europa. ”Noi nu avem o problemă cu Polonia, cu cetățenii polonezi sau cu poporul polonez, ci cu guvernul de la Varșovia, care crede că poate să facă orice vrea pentru că deține majoritatea. Acesta merge atât de departe încât distruge statul de drept sau refuză respectarea anumitor drepturi ale omului. Acest mod de a acționa e greșit. Și o majoritate parlamentară trebuie să respecte anumite valori într-o democrație, prezervând statul de drept.”, a declarat Guy Verhofstadt pentru Deutsche Welle.

Cele trei direcții de atac ale lui Dragnea la adresa lui Iohannis: politic, penal și bani. 1. În plan politic, presiunile publice ale lui Dragnea vizează și electoratul lui Tăriceanu, un electorat obișnuit de președintele Senatului cu o atitudine extrem de dură la adresa lui Iohannis. Un eventual refuz de a-l suspenda pe Iohannis ar putea fi decontat electoral de Tăriceanu, potrivit calculelor lui Dragnea. 2. În plan penal, Dragnea a făcut referire la plângerea depusă de site-ul Luju.ro (apropiat de PSD și Antena 3) la adresa lui Iohannis și a soției sale și vizează presupuse nereguli la dobândirea a două imobile, scrie G4media.ro.

Gabriel Liiceanu: "Nu trebuie să ieşi zilnic în Piaţă, dar în momentele cheie trebuie să se iasă masiv". Filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a vorbit la Digi24 despre modificările aduse Codului penal şi despre reacţia societăţii civile. Referindu-se la protestele generate de votul din parlament, Liiceanu a subliniat că acestea sunt o datorie de onoare, sunt "meseria de cetăţean". „Ieşitul în Piaţă care multora le pare inutil, nu e, pentru că e o sărbătoare a libertăţii dobândite. Trebuie periodic resuscitată. E o sărbătoare a undei democratice. Faptul că ies 100 de oameni, o mie, zece mii e un omagiu adus şanselor istorice. E vocea societăţii civile, a reprezentanţilor”, a declarat Liiceanu la Digi24.