Oraşul în care trăiesc mai mulţi şomeri decât salariaţi, dar oamenii nu acceptă orice job. Cum arată dezastrul pieţei muncii din fostele centre industriale.Un oraş din Valea Jiului numără mai mulţi şomeri decât salariaţi. În alte oraşe foste monoindustriale rata şomajului este aproape zero, însă numărul angajaţilor a scăzut de până la 12 ori în ultimele trei decenii. La începutul anilor 1990, Hunedoara se afla în topul judeţelor României în ce priveşte dezvoltarea industrială. Peste 150.000 de oameni munceau în industria grea, reprezentată de exploatările aurifere din nordul judeţului, uzinele siderurgice din Hunedoara şi Călan şi minele din bazinul carbonifer al Văii Jiului. Ultimele trei decenii au transformat definitiv situaţia economică a fostelor oraşe monoindustriale, scrie Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Baronizarea Fiscului. ”Pâinea și cuțitul” controalelor fiscale se întorc la județe după doar cinci ani de reformă cu Banca Mondială. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat vineri că în câteva luni Fiscul va fi reorganizat, iar competențele celor opt direcții regionale se vor muta înapoi la direcțiile județene. Adică România se întoarce la situația din 2012, dinaintea reformării ANAF cu susținerea Băncii Mondiale, când direcțiile județene era controlate de baronii locali, iar Fiscul era un instrument politic important, scrie G4media.ro.

Metoda propusă de Elon Musk pentru salvarea copiilor din Thailanda. E atât de nebunească încât ar putea funcționa. Miliardarul Elon Musk se implică în salvarea copiilor blocați într-o peșteră din Thailanda alături de antrenorul lor de fotbal. „Poate merită încercat: să introduceți un tub de nilon cu un diametru de 1 metru (sau seturi de tuburi mai scurte pentru cele mai dificile secțiuni) prin rețeaua din peșteră și să îl umflați cu aer, la fel ca pe un castel gonflabil. Ar trebui să creeze un tunel cu aer sub apă, care să se sprijine de tavanul peșterii și care să se muleze pe forme ciudate precum pasajul de 70 de centimetri”, a propus Musk, potrivit Digi24.ro.

Banul public, dus pe apa Sâmbetei. „Pânzarul Moldovenesc” a ajuns o epavă putrezită. O croazieră pe Mediterana, până la Gibraltar, pentru a demonstra că pe vremea lui Ștefan cel Mare corăbiile din flota Moldovei făceau transport de mărfuri către porturile din Italia, ajungând până la „poarta Europei”. Aceasta era marea provocare pentru care a fost construit „Pânzarul Moldovenesc”, replica la scara 1 la 1 a unei corăbii cu pânze din flota Moldovei. A efectuat probele de mare pe Marea Neagră și a trecut testul cu brio, navigând cu pânze pe o mare cu furtună de gradul 5, dar acum, după 14 ani, a ajuns o grămadă de lemne putrezite, din cauză că șefii din administrația gălățeană nu s-au priceput să îi dea o utilitate turistică, scrie România Liberă.

Lovitură pentru Liviu Dragnea: Curtea Constituțională va dezbate Codul penal peste două luni și jumătate, pe 17 septembrie. Raportor: Livia Stanciu, care l-a condamnat pe liderul PSD în dosarul Referendumul. Curtea Constituțională va dezbate sesizările împotriva modificărilor aduse de PSD și ALDE Codului penal abia peste două luni și jumătate, pe 17 septembrie, au declarat surse din CCR pentru G4Media.ro. Termenul întârziat reprezintă o lovitură pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, care își dorește intrarea în vigoare cât mai rapidă a revizuirii Codului. Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, judecător raportor pentru Codul penal a fost desemnată fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu.

Noile ansambluri rezidențiale pot fi capcane mortale în caz de incendiu. Nereguli există atât în subteran, cât și la suprafață, pentru că oamenii nu cunosc legile, iar autoritățile nu le aplică. De exemplu, orice bloc cu 4 etaje și mansardă trebuie să aibă autorizație pentru securitate la incendiu. Dacă dezvoltatorul nu o obține, obligația le revine noilor proprietari. În caz contrar, pot fi amendați. Orice bloc cu 4 niveluri etaje şi mansardă trebuie autorizat de Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, scrie stirileprotv.ro.

Maria Grapini vorbește despre importanța scolii. Grapini a subliniat, vineri, în cadrul conferinţei "Economie durabilă, economie de viitor în România" desfăşurată la Universitatea "Aurel Vlaicu" (UAV) din Arad, importanţa pe care o are educaţia în societate, rolul şcolii fiind vital pentru progresul economiei. "Ne aflăm într-o universitate şi nu pot să nu insist pe importanţa pe care o are educaţia într-o societate. Cred că rolul şcolii este vital pentru progresul economiei şi mă bucur că aici, la UAV, am găsit sprijin şi suport atât în organizarea acestei conferinţe cât şi, pe viitor, în proiectele în care sper că vom colabora", a spus Maria Grapini, potrivit România Liberă.