Loteria romana este o adevarata masina de facut bani, care din cand in cand da Romaniei cate un milionar in euro, iar la final de an finanteaza constructiile de locuinte pentru tineri, sustine activitati sportive, da ceva bani cinematografiei si arunca cativa lei pentru "promovarea culturii scrise". Plus ceva donatii, centrate – spune sefa Loteriei – pe rezolvarea unor probleme de sanatate.

In 2007, romanii au cheltuit 1,1 miliarde lei (332 milioane euro) pe bilete la jocul-vedeta Loto 6/49, in timp ce toate celelalte jocuri au adus in vistieria Loteriei 372,8 milioane lei. Mai mult de jumatate din banii jocului-vedeta (648,2 milioane lei) au fost distribuiti jucatorilor.

"Loteria este cea mai profitabila companie romana", sustine Liliana Minca, presedinta institutiei. Anul trecut, spun oficialii Loteriei, bugetul de venituri si cheltuieli indica venituri totale de 1,13 miliarde lei, din care se scad banii atribuiti castigatorilor la jocuri, comisioanele si alte cheltuieli.

Desi Loteria nu si-a facut inca publice socotelile financiare finale pentru anul 2007, veniturile au confirmat estimarile, fiind aproape egale cu previziunile, astfel incat este de asteptat ca sumele prevazute in buget sa fie integral repartizate la final.

Pentru promovarea culturii scrise, Loteria va vira Ministerului Culturii suma de 625.360 lei (aproximativ 194.000 euro, la valoarea medie a monedei europene pentru 2007).

Loteria va transfera in buzunarul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor suma de 89,67 milioane lei. Cinematografia va primi, conform estimarilor initiale, suma de 6,253 milioane lei.

Statul-proprietar pune mana pe 15% din incasarile estimate, arata Ordonanta de Urgenta 69/1998; restul profitului se distribuite potrivit unor acte normative.

Anul trecut, ANS a primit 3,54 milioane euro, in acest an se pare ca Loteria isi va epuiza banii pentru onorarea obligatiilor trecutului fata de regele-fotbal.

Loteria are dreptul sa distribuie o mica parte, de 0,1% din cifra de afaceri de 1,13 miliarde lei, sub forma sponsorizarilor.

Romania Libera