România are mai puțini medici decât în 1990. Ce spune ministrul Sorina Pintea. Cele mai recente cifre arată că în urmă cu doi ani România avea 35.000 de medici. Aşadar, sunt cu 3.000 mai puţini faţă de anii 90. Mulţi au început să plece după ce România a aderat la Uniunea Europeană. Între 2007 şi 2016 şi-au anunţat intenţia de a pleca din ţară 43.500 de medici. Cei mai mulţi sunt în Germania. România se află pe ultimele locuri în Europa la numărul de medici. Avem 2,5 medici la o mie de locuitori, faţă de media europeană de 3,4 medici la mia de locuitori. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că medicii pleacă din țară din cauza salariilor mici și a lipsei dotărilor, potrivitDigi24.

subiecteFoto: Hotnews

6.000 de necalificați predau în școlile și grădinițele din România. În ciuda majorărilor salariale de anul acesta, veniturile din învățământ nu atrag cadre didactice noi. Astfel, personal necalificat predă, în momentul de față, la zeci de mii de elevi, iar șansele ca situația să se remedieze considerabil pentru anul școlar următor sunt foarte mici. Sindicaliștii din învățământul preuniversitar susțin că, în acest moment, sunt aproximativ 6.000 de necalificați care țin locul cadrelor didactice, cea mai mare problemă fiind lipsa de educatoare, potrivitRomania Libera.

Ce amendă a primit România TV de la CNA pentru fake news-ul cu „miile de oameni care vin la Guvern cu bâte, furci şi topoare“. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat România TV pentru modul în care a reflectat protestele din 12 mai, când postul a anunţat că „mii de oameni vin la Guvern cu furci, bâte şi topoare“. După trei runde de vot şi trei propuneri, CNA a decis să amendeze cu 15.000 de lei România TV pentru un fake news şi o reclamă mascată la şampon. Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu, în timp ce Dorina Rusu, care s-a autosesizat în acest caz, şi Florin Gabrea au votat pentru amenda maximă, de 200.000 de lei, potrivit Adevarul.

Șoc în tribunal la procesul de 3 milioane de lei. Detectivii angajaţi de Mega Image l-au filmat din greșeală pe frate, în loc de invalid! Dat în judecată de un angajat călcat cu motostivuitorul în depozitul Mega Image, lanțul de supermarketuri a venit în instanță cu un DVD în care detectivii săi l-au confundat pe fostul angajat călcat de motostivuitor cu fratele său, care nu îi e geamăn, dar îi seamănă, rezultând că un om pensionat pe caz de boală nu are nimic! Imaginile surprinse cu bărbatul care împinge căruciorul fac parte dintr-un pachet mai mare de probe obţinute, în urma unui filaj, de o firmă de detectivi particulari. Şi reprezintă o frântură dintre cele în care bărbatul urmărit nu ştie că este filmat. Pe alte imagini, bărbatul gesticulează, ca și cum i-ar fi descoperit pe urmăritori, potrivitLibertatea.

Depopulare satelor româneşti: ”Aici trăiesc doar vilele, fără oameni. Ei au plecat şi nu se mai întorc”. Diaspora şi marea dramă de acasă. Peste 2.000 de localnici din Feldru, cea mai mare comună din Bistriţa-Năsăud, au plecat în ultimii 20 de ani peste hotare, în căutarea unui trai mai bun. Nu şi-au uitat rădăcinile şi cei mai mulţi au avut acelaşi gând: muncesc, trimit bani acasă, îşi construiesc case noi, moderne şi, după ce îşi pun ceva bănuţi deoparte, se întorc. Criza i-a ajuns şi acolo şi, din 5 - 10 ani cât şi-au propus iniţial să stea, s-au făcut deja 20. Anii au trecut, vilele au crescut, dar au rămas goale. Sute de case uriaşe stau în aşteptarea celor plecaţi peste hotare, potrivitGandul.

Europa, azi o vedem și nu e. Universitatea de vară de la Băile Tușnad e privită mereu cu oarecare suspiciune la București. Românii se tem că aceste reuniuni la care participă cele mai înalte figuri ale politicii de la Budapesta ar putea încuraja revendicări etnice radicale. Temerile s-au dovedit însă mereu exagerate, chiar dacă prilejuri de polemică au fost destule. Poate nici de data aceasta anumite declarații ale unor oficiali din Ungaria nu vor fi bine primite, dar este totuși de observat că tema româno-maghiară a fost pusă în context european. Se poate spune și invers, că ungurii au profitat inclusiv de dezbatarea privitoare la viitorul Europei pentru a relua subiectul pierderii Transilvaniei, potrivitDeutsche Welle.

Unica expoziție de sculptură în metal din România, lăsată în paragină. Faleza din Galați este și un veritabil muzeu de artă modernă în aer liber. De 42 de ani, aici se află o expoziție unică în România, cu opere de artă monumentală din metal. Primele lucrări au fost realizate la edițiile din 1976 și 1977 ale Taberei de Sculptură în Metal de la Galați și sunt semnate de importanți sculptori români ai momentului. În pofida reacțiilor vehemente ale gălățenilor, promenada Falezei Dunării de la Galați este vizată de o nouă încercare de conce-sionare a unor suprafețe de teren pentru amplasarea unor chioșcuri și a unui parc de distracţii cu tiribombe și carusele, potrivitRomania Libera.

Noi „cadouri“ de la Primăria Capitalei: vouchere pentru achiziţionarea de maşini sau electrocasnice. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a propus ieri, iar Consiliul General a aprobat acodarea a 5.000 de eco-vouchere, în valoare de câte 9.000 de lei, pentru achiziţia acestor produse. Decizia vine după o altă lovitură de imagine dată de primarul general Gabrila Firea. Prin operaţiunea ”Biciclişti în Bucureşti”, 18.000 de bucureşteni şi-au luat biciclete cu ajutor de la primărie, deşi Capitala nu prea are piste pentru ciclism. Acum, municipalitatea va scoate de la buget nu mai puţin de 45 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro), atât cât valorează cele 5.000 de eco-vouchere, potrivitAdevarul.