In ciuda criticilor Comisiei Europene, judecatorii sunt ingaduitori cu majoritatea oamenilor legii acuzati de coruptie, pe care ii condamna doar la pedepse cu suspendare.

Politistii romani sunt incurajati sa ia spaga. Cel putin asa arata un bilant al pedepselor pronuntate de instantele de judecata in cazul unor „oameni ai legii“, condamnati pentru coruptie in ultimele patru luni.

Potrivit acestuia, circa 75% dintre ofiterii sau agentii de politie cercetati de Directia Generala Anticoruptie (DGA) in ultimii doi ani si condamnati recent au primit pedepse cuprinse intre un an si sase luni si trei ani, cu suspendare conditionata. Niciunul dintre ei nu va sta nici macar o zi dupa gratii, iar faptele le vor fi sterse din cazierul judiciar.

Toate acestea, in conditiile in care, in ultimul raport de tara, prezentat in iunie 2007, Comisia Europeana (CE) critica Romania tocmai din cauza acestor „suspendari“.

Judecatorii par sa nu fie deranjati insa de avertismentele Bruxelles-ului - care, anul acesta, ne-ar putea aduce activarea clauzei de salvgardare pe Justitie - si continua sa aplice cele mai usoare pedepse, desi Codul Penal le pune la dispozitie toate „parghiile“ pentru sanctiuni care sa aiba ecou in constiinta celor tentati sa calce stramb.

Doar 3 din 12 au ajuns dupa gratii

Potrivit unor informari ale DGA in ultimele patru luni, 12 politisti au fost condamnati de instantele din tara pentru fapte de coruptie. Doar trei dintre acestia vor sta insa dupa gratii. Cea mai „aspra“ pedeapsa, 4 ani de inchisoare, a primit-o un om al legii care a incasat spagi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de euro de la zece persoane.

Instantele s-au aratat ingaduitoare chiar si cu sefi din politie, pe care coruptia i-a promovat pe primele pagini ale ziarelor.

Este cazul fostului sef al Politiei Transporturi Constanta, comisarul-sef Ioan Bucur, care a fost prins luand 1.000 de euro spaga de la un subaltern vizat de o ancheta interna, pentru a-i imblanzi sanctiunea primita.

Acuzat de procurori de luare de mita (infractiune pedepsita de Codul Penal cu pana la 15 ani de inchisoare), judecatorii i-au schimbat incadrarea lui Bucur in trafic de influenta si i-au aplicat o pedeapsa pe masura: un an de inchisoare.

Si totusi, comisarul-sef ar putea constitui un exemplu in lupta impotriva coruptiei, intrucat majoritatea colegilor sai aflati in situatii similare isi vor executa pedepsele in libertate, in ciuda faptului ca valoarea spagilor primite nu este cu mult mai mica. Mai mult, cu voie de la judecatori, acestia se pot reangaja in politie dupa o pauza de maximum 5 ani.

Cea mai „grea“ pedeapsa: 3 ani cu suspendare

Astfel, un inspector de politie din judetul Dolj a primit o pedeapsa de un an si sase luni cu suspendare, dupa ce „a usurat“ un barbat pe care il cerceta intr-un dosar penal de un televizor, un telefon mobil si o masina pe care a „imprumutat-o“ de la vicima pentru o perioada nedeterminata.

Toate astea in conditiile in care luarea de mita este incriminata de Codul Penal cu o pedeapsa de la 3 la 15 ani de inchisoare cu executare.

Integral in Evenimentul Zilei