In sistemul bancar romanesc nu se poate produce o frauda de proportiile celei din Franta, de la Société Générale. Declaratia apartine lui Patrick Gelin, presedintele BRD, care explica intr-un interviu acordat ziarului Gandul de ce acest lucru este imposibil in Romania. Totodata, clientii BRD pot afla ce ii asteapta in perioada imediat urmatoare si daca vor suferi si ei de pe urma traderului Jerome Kerviel.

Rep: Cum a putut un singur trader sa provoace o frauda de 4,9 miliarde de euro? A avut Kerviel noroc in evitarea sistemelor de securitate sau a stiut foarte bine ce face?

Patrick Gelin: Dupa cum stiti, in acest mo­ment exista o ancheta judi­ciara care se desfasoara, de ase­menea mai exista inca o ancheta din partea autoritatilor pietelor financiare si a Comisiei Bancare din Franta. Cred ca zilele urmatoare vom sti cum a fost posibila aceasta frauda. Ceea ce se stie astazi este ca traderul respectiv a actionat singur si ca nu exista nicio complicitate in interiorul Societe Generale. A putut sa dejoace toate sistemele de securitate care erau implementate, pentru ca el insusi a fost controlor in urma cu cativa ani.

Rep: Presa pariziana scrie ca politia franceza ancheteaza acordarea unor credite de unitatile SG din Europa de Est, este inclus aici si BRD?

Patrick Gelin: Cred ca aceste surse de informare sunt false. Eu am fost foarte surprins si mi se pare anormal sa se difuzeze informatii care nu au legatura cu realitatea. In orice caz, Societe Generale nu da credite in Romania, BRD da credite in Romania, iar portofoliul de credite al BRD in Romania are riscul cel mai scazut din intreg sistemul bancar romanesc, realitate usor verificabila la BNR.

Interviu integral in Gandul