Zeci de medicamente scumpe pentru boli rare vor fi decontate de stat.Zeci de medicamente scumpe, care pot salva viața pacienților cu boli rare, vor fi decontate de stat. Sunt tratamentele numite ″off label″⁣, pe care doctorii le recomandă bolnavilor, chiar dacă nu sunt aprobate de Agenția Națională a Medicamentului. Pacienții care au mare nevoie de ele și le cumpără adesea din străinătate. Ministerul Sănătăţii a decis să deconteze administrarea de medicamente inovative, chiar dacă pe prospect nu scrie că se pot folosi pentru o anumită afecţiune, potrivitStirile ProTv.

subiecteFoto: Colaj foto

Localitatea unde românilor le este rușine să stea cu mâna-ntinsă. Nu există niciun asistat social. În comuna Ezeriş, toată lumea munceşte. Fie că mână oile, se îndeletnicesc cu agricultura, fac pâine în fabrica din sat sau se ocupă de... fabricarea subansamblelor şi componentelor auto care echipează maşinile străine, nimeni nu stă să-i pice bani din cer. „În 2000, când am ajuns primar, aveam la nivelul comunei Ezeriş undeva la 100-120 de asistaţi sociali. La ora asta nu mai avem. În ianuarie a fost ultimul, o băbuţă care a decedat şi odată cu ea s-a încheiat şi epoca asistaţilor social la nivelul comunei Ezeriş”, afirmă Ioan Rusu primarul comunei Ezeriş, potrivitCapital.

Cât şi ce înţeleg românii de la sate despre referendum.Românii de la ţară s-au împărţit în tabere în privinţa referendumului pentru redefinirea familiei. În satele Botoşaniului, o lume dominată de cutume şi tradiţii, oamenilor ocupaţi cu strângerea recoltei de toamnă nu prea le arde de votat. În căutarea referendumului pierdut În Stăuceni, comuna natală a fostului patriarh Teoctist, un cetăţean ne-a răspuns nedumerit: „Cum adică referendum? Ce referendum? Nu ştiu, domn’e, ce se votează acolo“. O localnică din localitatea învecinată Roşiori îi confundă pe homosexuali cu tinerii care fac scandal la crâşma satului. „Desigur că ne deranjează (n.r. – homosexualii). Chiar şi nopţile. Nu mai contează că este sfârşit de săptămână sau în timpul zilelor de lucru“, spune femeia, potrivitAdevarul.

Investitorii germani mai cred în piața românească. Instabilitate politică, perspectivă de afaceri neclară: investitorilor germani le este pusă la încercare încrederea în mediul de afaceri din România. Și totuși, business-ul german mai pune un picior în Transilvania. România rămâne un tărâm al surprizelor pentru străini - turiști sau investitori. Un prim contact al germanului, italianului sau austriacului cu România devine o avalanșă de contradicții. Țara era considerată până nu demult repetentul Europei; printre cele mai sărace state ale Uniunii Europene; celebrele imagini cu căruțele trase de cai într-o țară UE au tot făcut înconjurul mass mediei străine.Clădiri moderne, construcții din sticlă și localuri hip distrug instantaneu imaginea întipărită de la distanță, potrivitDeutsche Welle.

Mărcile de lux îşi cos colecţiile în fabriciomle râneşti la preţuri de 10 ori mai mici. Fabrica Rapsodia din Botoşani, ridicată în comunism, a rezistat tranziţiei datorită industriei de loh sau mai pe româneşte de asamblare. Conform patronatului din industrie, 70% dintre fabrici fac muncă brută pentru clienţii străini. Clientul trimite tiparul, materialul şi accesoriile, iar angajaţii le asamblează şi le trimit gata de vânzare. Mihai Tincu, care a preluat fabrica după ’89, spune că aşa a reuşit să ţină în viaţă secţiile în care şi el a învăţat meserie. Privind în jur te aştepţi să intri în secţie şi să găseşti colecţia de paltoane toamna-iarna ’88, gata să plece la export spre Rusia, potrivitStirile ProTv.

Operaţiunea panseluţa: Sectorul 2 cheltuie pe spaţii verzi cât dă Guvernul pe Referendumul pentru Familie. Administraţia domeniului public sector 2, din Capitală, a acordat firmei Cris Garden contracte de 110,98 milioane lei (23,8 milioane euro), fără TVA, pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Contractele vizează prestarea de „servicii de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din sectorul 2 al Municipiului Bucureşti aflate în administrarea Administraţiei Domeniului Public Sector 2“, se arată în anunţ. Suma este aproximativ egală cu cea alocată de Guvern pentru organizarea Referendumului pentru familie, potrivit Adevarul.

Românii, campionii Europei la fumat.Fumatul este unul dintre cele mai populare vicii și această realitate se vede şi în cifre. România are cel mai mare număr de fumători, raportat la numărul populaţiei, din Europa. Datele arată că o treime dintre români fumează, iar aproape jumătate dintre ei încearcă să scape de acest viciu prin diferite metode. Însă, cel mai indicat este să consulte un specialist, spun medicii. De fumat te apuci uşor şi te laşi greu. O ştiu toţi cei care îşi încep ziua cu o ţigară şi care găsesc oricând motive să pufăie. Datele arată că 4 din 10 fumători vor să renunţe la acest viciu. Metode sunt multe, însă puţine sunt eficiente, potrivitDigi24.