Complici la fraudă? Un referendum pentru dictatură. Pentru mulţi, zarurile au fost aruncate şi cale de întoarcere nu mai e. Dar mai există perplecşi, nehotărâţi şi timoraţi, faţă cu sumedenie de ameninţări şi cu absenţa unei dezbateri lămuritoare şi nemanipulative. Rezultatul referendumului nu va suprinde pe mai nimeni. E cert că, aşa cum a fost ”organizat” cu banii şi propaganda Moscovei în alianţă cu PSD şi BOR, se va solda cu o confortabilă zestre de prezenţe şi de ”Da”. Dar aceasta nu înseamnă că ar trebui să băgăm capul în nisip. Mai există credincioşi, ori agnostici nelămuriţi încă, pe deplin, cu privire la semnificaţiile reale ale acestui plebiscit. Ceea ce nu e de mirare, dată fiind absenţa oricărei dezbateri publice oneste, clădite pe argumente şi nu pe etichetări şi condamnări sumare, potrivit Deutsche Welle.

ActualitateFoto: Colaj foto

Primarul Sectorului 5 lovește din nou: Zilele Recoltei, alți 200.000 de euro tocați fără licitație! Zilele Sectorului 5 au avut loc pe 14-16 septembrie 2018, cu un buget de 700.000 euro. La trei săptămâni, Centrul Cultural al Sectorului 5 organizează un alt eveniment de acest gen, Zilele Recoltei, care depășește 200.000 de euro. Tot sectorul condus de Daniel Florea este împânzit cu flyere despre evenimentul care începe vineri după-amiază și ține până duminică. Ca să nu mai facă licitație, funcționarii au divizat serviciile sub 30.000 de euro, pentru a le putea lua servicii prin cumpărări directe în SEAP. Dar n-au respectat codul din SEAP specific evenimentelor, potrivit Tolo.ro.

Laura, în infern. Povestea-tipar a unei fetiţe abuzate de tatăl vitreg în timp ce mama muncea în Italia. Laura, o tânără de 19 ani, care astăzi trăieşte în Torino, ne-a povestit cum a fost abuzată când era copil, despre bătăile pe care ea şi mama ei le primeau şi despre cum au trecut peste. Copilăria Laurei, într-un oraş de provincie din sudul României, a fost marcată de bătăi cu tubul de metal de la aspirator, de scoaterea cu forţa din casa bunicilor- singurul loc unde îşi dorea să trăiască-, de abuzuri psihologice, precum şi de neîncrederea unei mame plecată la muncă în străinătate, care nu voia să creadă că soţul ei o înşela, potrivit Adevărul.

”Să facă ce vrea, dar SĂ NU ÎNFIEZE!” Vine referendumul în satul Odăile, Prahova. La birtul de la o răspântie de drumuri din satul Odăile, judeţul Prahova, la orele prânzului, mai mulţi bărbaţi discută aprins despre referendum. Un lucru e clar: se duc la vot. Iar de aici: “De partea cui eşti tu?” ”Fără ei, dar nu mă duc (la referendum n.r.)” ”Tu vrei numai cu femei?” ”Mă duc la nuntă, n-am timp”, potrivit Gândul.

Referendumul din Olt a reaprins vechile rivalităţi din judeţ: „Ceauşescu nu a vrut să fie Romanaţi“. Pe scurt, până în 1950, când au fost desfiinţate cele 58 de judeţe şi au apărut, după „modelul sovietic“, 28 de regiuni, în dreapta râului Olt exista judeţul Romanaţi, cu reşedinţa la Caracal. Aici intrau şi oraşele Balş şi Corabia. Oltenia avea înainte cinci judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Romanaţi. Judeţul Olt, aflat de partea stângă a râului, aparţinea de regiunea Argeş. Astfel, slătitenii, care erau munteni, au intrat mai târziu în familia oltenilor. Când s-a revenit la judeţe prin reforma din '68, judeţele cu tradiţie istorică precum Făgăraş, Turda, Someş, Târnavele, Muscel şi Romanaţi nu şi-au mai recăpătat locul pe harta României, potrivit Adevărul.

Aproape 300 de președinți de secții de votare din Cluj s-au retras cu câteva zile înainte de referendum. Președintele Biroului Electoral Județean Cluj e judecătoarea Anca Maria Groza și spune pentru ActualdeCluj.ro că „referendumul a fost anunțat într-un timp foarte scurt, multe persoane aveau alt program, au fost situații obiective. Dar avem 1.800 de persoane în corpul experților electorali, și i-am înlocuit”.

Minciuna săptămânii: PSD nu face campanie electorală pentru referendum. "Eu am spus că partidul nu se implică în campania electorală. Vom face o campanie de informare pentru ca cetățenii să voteze în cunoștință de cauză. Eu nu am auzit până acum că partidul s-a implicat în campania electorală", a declarat Dăncilă vineri, într-o vizită în județul Bacău. Vineri dimineață, USR Sector 1 a postat pe Facebook o scrisoare pe care cetățenii au primit-o în cutiile poștale, prin care, în numele primarului Dan Tudorache, sunt invitați la referendum, potrivit EurActiv.ro.

Ministerul Culturii a lăsat bibliotecile la mila publică. Cum s-a ajuns aici? Bibliotecile publice nu vor avea parte de cărţi noi nici anul viitor, chiar dacă, conform Legii nr. 186/2003, art.8, Ministerul Culturii se obligă să organizeze anual această achiziţie de cărţi şi de reviste ale culturii scrise pentru a actualiza colecţii din bibliotecile publice aflate sub autoritatea consiliilor locale ori judeţene. Acest lucru reiese din răspunsul la o interpelare adresată de către senatorul USR Dan Lungu Ministerului Culturii, care menţionează că, „În ultimii patru ani, suma provenită din profitul net al Companiei Naţională Loteria Română - S.A., conform articolului menţionat anterior, a fost nesemnificativă în raport cu necesarul de cărţi menit să completeze colecţiile din bibliotecile publice, potrivit Ziarul de Iasi.