​Referendum invalidat în România.Două zile a durat acest referendum care a costat, conform informațiilor difuzate în ultimele săptămâni de presa de la București, în jurul a 38 de milioane de euro. Evidența circulației acestor fonduri este însă lipsită de transparență și există suspiciuni, pomenite chiar în plenul Parlamentului European de către liberala olandeză Sophie in't Veld, că autoritățile de la București ar fi finanțat această consultare populară cu bani proveniți din bugetul comunitar, în condițiile în care autoritățile de la Bruxelles au punctat în mai multe rânduri, chiar în ultima săptămână, caracterul antieuropean al referendumului. Înainte, chiar, de consumul fără control al banilor, marea risipă a acesei luni ce a premers referendumul a fost ideea de la care a pornit totul, potrivitDeutsche Welle.

subiecteFoto: Colaj foto

De ce nu s-au dus românii la vot.„În rândul populaţiei, reacţia cea mai amplă, a fost următoarea: <>. Percepţia a fost că Liviu Dragnea şi-a asumat personal acest referendum”, a completat analistul politic Stelian Tănase. Votanţii de la sate sau cum reţelele de activism costă bani. Pe de altă parte, specialiştii spun că nu doar liderul PSD a avut de pierdut, ci toate partidele politice care au încercat să câştige capital de imagine odată cu acest referendum, deloc ieftin pentru statul român. Problema, afirmă aceştia, este că majoritatea primarilor au ales să nu îi răsplătească cu pomeni electorale pe votanţii din zonele foarte sărace, aşa cum obişnuiesc să facă la alegerile parlamentare, locale sau prezidenţiale, care au cu totul altă miză, potrivitAdevarul.

De ce vor românii să-și schimbe locul de muncă. Doar o treime sunt nemulțumiți de salariu. Tot mai multe tensiuni pe piața muncii din România. Jumătate dintre angajaţi iau în calcul schimbarea locului de muncă în următorul an. Motivele invocate sunt diverse: de la starea psihică pe care o au când sunt la serviciu până la salariile care nu sunt destul de mari. Astfel, 63% dintre salariaţi au în plan să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni și doar 3% sunt deciși să rămână la actualul job pentru o perioadă mai lungă de 3 ani. Pentru cei care sunt în căutarea unui alt job, cerinţele cresc încă din timpul procesului de recrutare. Candidaţii, în proporţie de 65%, apreciază întrebările relevante în cadrul interviurilor, potrivitDigi24.

Poveste emoționantă după un accident pe Valea Oltului. Elisey, un câine din rasa Beagle, s-a piedut și a rătăcit singur timp de cinci săptămâni. Mașina în care se afla a fost implicată, pe 1 septembrie, într-un accident pe Valea Oltului. Câinele s-a speriat în urma izbiturii și a fugit spre o pădure din apropiere. Stăpânul lui, un cetățean rus în vârstă de 60 de ani, a cerut, cu lacrimi în ochi, ajutorul polițiștilor ca să-l găsească. Agentul de poliție Daniel Stoenete, care de 13 ani lucrează la Serviciul Rutier Vâlcea, ne-a povestit ce s-a întâmplat. Totul a început cu accidentul rutier în care a fost implicată familia cetăţeanului rus, în timp ce era în vacanţă. La volan era soţia bărbatului și, într-un moment de neatenție, a intrat într-o altă maşină. Femeia şi alte trei persoane au ajuns la spital, iar câinele, speriat, a fugit în pădure, potrivitLibertatea.

Un adolescent a murit de dorul părinţilor plecaţi la muncă în străinătate. Un tânăr de 17 ani din judeţul Botoşani s-a sinucis de dorul părinţilor. Acesta s-a spânzurat cu un ştreang improvizat în casa pe care o împărţea cu mătuşile sale. Părinţii băiatului sunt plecaţi de mai mulţi ani în Germania, iar băiatul le simţea lipsea. Tânărul provenea din localitatea Draxini, comuna Băluşeni şi învăţa la un liceu din municipiul Botoşani. Avea 17 ani iar părinţii săi erau plecaţi de câţiva ani, la muncă, în Germania. Tânărul avea o situaţia materială bună şi locuia în casă cu mătuşile sale. Cu toate acestea, se pare, băiatul suferea de dorul părinţilor. Era trist şi sâmbătă seara s-a spânzurat în casă cu un ştreang improvizat dintr-un cablu. A fost descoperit de mătuşile sale, potrivitAdevarul.

Despre părinţi normali şi tradiţionali. Între promotorii fundamentalişti ai plebiscitului pentru familie s-au formulat, după jalnicul său naufragiu, alte enormităţi. De pildă pseudojustificări hilare ale eşecului propriu, de genul ”PSD n-a vrut să câştige” sau ”PSD n-a ieşit la vot”. Aceste afirmaţii au un scop manipulativ clar. Ele continuă tentativa escamătorii maculantei asocieri cu Dragnea şi cu PSD a militanţilor pentru ipotetica familie ”tradiţională”. Care, de frica relativismului, a politicilor de gen şi a corectitudinii politice au consimţit să fraternizeze cu cleptocraţii postcomunişti, punând umărul, împreună cu duşmanul politic, la proiectul refeudalizării şi dezeuropenizării României, potrivitDeutsche Welle.

Defrisari si braconaj în parcuri naţionale cu păduri seculare. Organizaţiile de mediu dezvaluie coruptia din Romsilva. Organizaţiile de mediu Agent Green şi EuroNatur publică o investigaţie care arată că mai multe pădurile seculare din Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa au fost distruse aproape în totalitate în urma aprobării exploatării intensive a masei lemnoase. Cele două ONG-uri susţin că peste 60% din suprafaţa parcului national este afectată de defrişări. Activiştii de mediu au obţinut şi imagini cu o partidă ilegala de vânătoare în inima parcului, la care ar fi participat oficiali ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Caraş Severin şi Oraviţa. Agent Green a estimat că peste 40.000 de metri cubi de lemn au fost exploataţi anul trecut din parcul naţional aflat în judeţul Caraş-Severin şi că sunt ameninţate nu doar pădurile seculare, ci şi animalele sălbatice, în condiţiile în care a avut loc, în ultimii ani, cel puţin o partidă ilegală de vânătoare, potrivitGandul.