Presa greacă: Fuga creierelor "scufundă" economiile regionale ale Europei ca România și Bulgaria. În ciuda faptului că România, dar şi alte economii balcanice s-au dovedit o destinaţie atractivă pentru multe companii, datorită fiscalităţii scăzute, dar şi a celorlalte taxe directe sau indirecte de asemenea mici, realitatea este că ţările respective se confruntă cu o mare problemă. Consecinţele economice asupra companiilor private din cauza fugii creierelor echivalează numai în România cu 6% din PIB. Oamenii de afaceri locali consideră că România este afectată cel mai mult de gradul înalt de birocraţie (80%) în raport cu celelalte ţări participante la studiu. În acelaşi timp, sunt necesare investiţii în dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii şi transporturi, pentru ca firmele să se dezvolte şi să investească în noi servicii şi produse, lărgindu-şi sectorul de dezvoltare, conform reprezentantul PwC, scriu grecii de la Emea, citați de Rador.

ActualitateFoto: Colaj foto

Ordonanţa lui Tudorel Toader goleşte DNA de toţi procurorii. 40 de procurori ar urma să părăsească DNA şi DIICOT ca urmare a intrării în vigoare OUG privin Legile Justiţiei. Modificarea o vizează direct pe Alexandra Lăncrănjan, procurorul care anchetează dosarul Tel Drum în care este anchetat liderul PSD, Liviu Dragnea. Ordonanţă de urgenţă are mai multe schimbări care nu apăreau în varianta care a apărut în spaţiul public, înaintea şedinţei de guvern. Astfel, rolul Secţiei de procurori din CSM este redus la a aviza numirile şefilor de parchete, iar în procedura de revocare a membrilor CSM apare şi Inspecţia Judiciară, potrivit Adevărul.

DNA a trimis un punct de vedere CSM, în care avertizează că noile condiții de vechime impuse procurorilor anticorupție nu pot fi aplicate retroactiv deoarece ar încălca legea fundamentală. Într-un punct de vedere formulat astăzi către CSM, conducerea DNA susține că aplicarea retroactivă a noilor condiții de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituționale și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori. În documentul semnat de procurorul-șef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor și perioada în care aceștia au fost auditori de justiție în cadrul INM, atunci DNA va pierde alți 23 de procurori, potrivit G4media.ro.

Un atentat eşuat la Köln? Atac cu cocktail Molotov şi luare de ostatici în zona gării din oraşul Köln. Anchetatorii nu exclud varianta unui act terorist. La locul incidentului au fost găsite documentele de identitate ale unui cetăţean sirian. Agresorul din Köln este un sirian de 55 de ani, al cărui carte de identitate a fost găsită la locul atacului. Acest lucru a fost dovedit "fără îndoială", a declarat un reprezentant al poliției federale în cadrul unei conferințe de presă. Bărbatul locuiește în Germania din martie 2015, cu precădere în Köln, și are permis de ședere până în iunie 2021. Atacatorul s-a aflat în trecut în atenția poliției federale în legătură cu 13 cazuri care au implicat droguri, furturi, amenințări, înșelăciuni și alte delicte. Cercetările continuă pentru a se putea stabili dacă luarea de ostatici a fost un act terorist, a declarat poliția, potrivit Deutsche Welle.

Războiul neamţului cu românii: „Sunteţi o ţară coruptă, totul este corupt aici”. Pe malul Dunării, la 20 kilometri de Cernavodă, un cetăţean german, Bernhard Rolf Kahlert, în vârstă de 60 ani, a declarat război administraţiei locale din comuna Rasova, judeţul Constanţa. Neamţul a cumpărat, împreună cu soţia sa, o proprietate cu gând să facă o pensiune agroturistică. Însă, dezamăgit de corupţia şi hibele sistemului din România, Kahlert s-a apucat de studiat legea românească şi a început să ceară lămuriri pentru toate proiectele comunei. Nemulţumit, omul a reclamat organelor de anchetă o sumedenie de lucruri, potrivit Adevărul.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități după scandalul din iunie de la Liceul pentru Deficienți de Auzi din Cluj: îngrijitoarea și-a pierdut jobul dar eleva e presată să plece din școală. ELeva de la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj care a fost agresată în iunie de o îngrijitoare e presată de conducerea instituției să părăsească școala, susține Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD). Ministerul Educației Naționale a transmis oficial CEDCD ce măsuri disciplinare au fost luate la nivelul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca după ce în iunie au apărut pe internet imagini filmate in care o elevă a fost bătută de către o îngrijitoare, fiind lovită repetat cu pumnul în faţă, scrie Actual de Cluj.

Kovesi nu pleacă de la Parchetul General întrucât are vechimea şi e procuror DIICOT. Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că fosta şefă a DNA va rămâne la Pachetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) întrucât este procuror DIICOT şi are vechimea necesară de 10 ani în profesie. “Atâta vreme cât face parte din DIICOT, care este o direcţie a PICCJ, ea are grad de PICCJ. Dacă ar pleca din DIICOT, ar fi într-adevăr o problemă şi nu ar mai putea activa la PICCJ pentru că ar avea doar grad de parchet de tribunal, nu cel puţin de parchet de curte de apel, aşa spune ordonanţa lui Tudorel”, au explicat sursele G4Media.ro.

Anul trecut, în Germania au venit mai mulți români decât sirieni (DW). Românii au fost în 2017, dintre cetățenii statelor UE, cei mai numeroși imigranți în Germania, scrie Deutsche Welle. În 2017, populația Germaniei a crescut ușor față de anul precedent, imigrările fiind cu 416.000 mai multe decât emigrările. Anul trecut au venit să trăiască în Germania un milion și jumătate de oameni, conform Oficiului Federal de Statistică. Dintre cei care s-au hotărât să trăiască în Germania, 90 la sută au fost străini (1.384 milioane). 865.000 dintre cei care au plecat au avut, de asemenea, pașapoarte străine.

Il Giornale: Care sunt legăturile dintre jurnalistul care l-a atacat pe ministrul Savona şi Soros? Sâmbătă, Corriere della Sera a lansat o bombă: ministrul pentru Afaceri Europene, Paolo Savona, încă ar fi membru, în realitate chiar preşedinte, al fondului Euklid. O ştire bombă, dezminţită însă de acelaşi ministru care a anunţat că a părăsit fondul în luna mai. Articolul din "Corriere" purta semnătura directorului adjunct Federico Fubini, care a ajuns acum în vizorul majorităţii şi, în special, al lui Gianluigi Paragone, care a scris că Fubini face parte din Consiliul European al Open Society, dar şi că "are legături cu instituţiile politice italiene, potrivit Rador, care citează Il Giornale.