​Un buzoian a primit timp de șapte ani sute de amenzi pentru neplata rovinietei, în valoare de peste 50.000 de lei, deși mașina sa, o Dacia 1300, era ținută mai tot timpul în curte. Potrivit publicației locale Știri de Buzău, barbatul, din comuna Gura Teghii, a aflat, după ani întregi de consum psihic și pierderi materiale, că a fost sancționat din cauza unui șofer care circula, aparent, cu același număr de înmatriculare.

Dacia pe care buzoianul o tinea mai tot timpul in curtea caseiFoto: stiridebuzau.ro

Site-ul stiridebuzau.ro relatează că șirul de sancțiuni contravenționale pentru rovinieta neplătită de Ion Dedu a început în anul 2010. Neobișnuit cu astfel de situații jenante, spune bărbatul, s-a conformat și a achitat primele amenzi. La acel moment, acesta deținea un autoturism Dacia 1300, cu numelere de înmatriculare BZ-05-TRI, pe care mai tot timpul îl ținea parcat în curtea casei.

Deși avea dubii încă de atunci privind sursa contravențiilor, șoferul din Gura Teghii se lăsa de fiecare dată intimidat de procesul verbal care, pe lângă o fotografie captată cu o cameră digitală ANPR, folosită în vederea recunoașterii automate a numerelor de înmatriculare, scria clar că „numărul de înmatriculare BZ05TRI nu s-a regăsit în baza de date în care sunt conținute toate rovinietele valide la data înregistrării contravenției valide”.

Potrivit stiridebuzau.ro, Ion Dedu continua să primească amenzi pentru lipsa rovinietei, contravenții înregistrate de camerele de la podul Mărăcineni în zile în care el nici nu părăsise curtea casei. Mai mult, autoturismul său, cu numărul indicat în procesul verbal, nu mai fusese pornit de mult timp.

„Eu aveam o Dacie 1300 pe care stăteau găinile de câteva luni însă tot primeam amenzi pe numărul meu de înmatriculare. Am crezut la început că cineva a falsificat plăcuțele de înmatriculare. Mașina mea nu mai putea fi pornită pentru că începusem să dau ici-colo piese mici din ea”, a declarat Ion Dedu, proprietarul Daciei 1300.

Abia în 2017, în urma anchetei pornite de la plângerea penală formulată de cel de-al treilea avocat angajat de buzoian, s-a descoperit că în toată perioada în care Ion Dedu primea amenzi acasă un alt bărbat, din Mărăcineni, posesor al unui autoturism Dacia Logan de culoare albastră, cu numerele de înmatriculare BZ-05-TRL, circula în fiecare zi pe podul de la Mărăcineni. „L”-ul de la număr a fost modificat, în împrejurări neclare, ceea ce făcea să pară un „I”, faptă pe care anchetatorii au considerat-o a fi din neglijență.

Avocatul lui Ion Dedu a început deja să conteste amenzile primite de clientul său, în valoare de peste 50.000 de lei, și va cere daune CNAIR, pe care o consideră responsabilă pentru erorile comise de operatorii ei întrucât nu au fost în stare să facă diferența între o Dacie 1310 roșie și un Logan albastru.

„A fost un amănunt important care m-a determinat să fac plângerea penală care a pus capăt coșmarului. Când a venit la mine, în 2016, avea o amendă din Germania unde sunt redate figurile conducătorilor auto. Nu apărea autoturismul întreg ci doar figurile, iar domnul Dedu a spus că nu este el în fotografii. Până să formulăm plângerea, în 2017, am radiat mașina din circulație pentru a nu se mai confrunta cu astfel de situații”, a declarat avocatul Andrei Petriceanu.

În total, Ion Dedu a strâns peste 440 de procese verbale de contravenție emise din 2010, care au fost puse în executare prin intermediul primăriei Gura Teghii, dar și prin executori care prelucrau câte 10, 15 procese verbale.

Citește întreaga poveste pe Știri de Buzău