Cine sunt miniştrii PSD care pleacă din Guvern. Surse: Dragnea are un nume nou pentru Ministerul Justiţiei. Liviu Dragnea vrea să le ofere o lecţie puciştilor din partid şi, totodată, să-i fidelizeze pe liderii din teritoriu care i-au rămas aproape. Potrivit unor surse politice, vor fi schimbări la ministere cu greutate: Apărare, Dezvoltare, Justiţie, Economie, Cultură. „Spre exemplu, Toni Greblă ar putea fi noul ministru al Justiţiei. În prezent, Greblă este secretar general al Guvernului. Variantă de rezervă pentru Ministerul Justiţiei e Eugen Nicolicea, cel care a pus umărul la modificarea legislaţiei penale, dezvăluie Adevărul.

ActualitateFoto: Colaj foto

În România există un sistem de alertare, premiat la nivel european. De ce nu este folosit de Protecţia Civilă. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP, a vorbit la Digi24 despre un sistem de alertare care există în România şi care a primit în 2006 marele premiu est-european. Este singurul sistem care dă magnitudinea în Vrancea şi care ajută, efectiv, la protecţia oamenilor, a spus Mărmureanu. "Avem această problemă cu domnul ministru secretar de stat cu Raed Arafat, pentru că are un alt sistem construit acum, care spune că nu intră pe partea de avertizare pe parte seisimică”, a adăugat însă Mărmureanu, potrivit Digi24.

Germania lui Merkel la început de sfârşit. Voinţa electoratului, bulversat de incertitudini legate de globalizare şi digitalizare, angoasat de migraţie şi deschiderea graniţelor, înspăimântat de terorism, depeizat de o birocraţie antinaţională şi desconsiderat de o elită politică şi mediatică aparent autistă, a continuat să fie ignorată cu superbie. În replică, deşi răsfăţat de o situaţie economică de excepţie, deşi, prin tradiţie, obedient, poporul dispreţuit a continuat, traumatizant pentru elite, să-şi desconsidere bunăstarea şi să-şi retransmită imperturbabil mesajul electoral ignorat. S-a prevalat deci de orice ocazie spre a le administra guvernanţilor şi Angelei Merkel în toate scrutinele regionale derulate din 2017 încoace aceeaşi obsesivă şi repetitivă palmă adresată elitei. Una care n-a vrut să înţeleagă că, în faţa anxietăţilor naţionale, a manipulărilor, a provocărilor mondializării şi a unei societăţi informaţionale tot mai lesne de prefăcut într-una dezinformaţională, nu se răspunde prin temporizări tactice, scrie Deutsche Welle.

Este sfârşitul pentru Angela Merkel: "Astăzi e timpul să deschidem un nou capitol". De săptămâni, dezbaterea privind succesiunea lui Merkel în partidul CDU nu mai este tabu, atâta vreme cât ea apare uzată de putere, la 13 luni după victoria la limită la legislative. În realitate, popularitatea ei nu încetează să scadă de la decizia ei de a deschide graniţele ţării pentru peste un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016, pe măsură ce decizia anti-imigranţi a extremei drepte se dezvolta. Mai multe cadre ale partidului cereau de luni de zile un viraj spre dreapta şi îi cer Angelei Merkel să-şi pregătească succesiunea. Aceasta a refuzat până acum să-şi dezbată public viitorul. Cealaltă mare sursă de dificultăţi pentru cancelar este aliatul ei social-democrat. Preşedinta SPD, Andrea Nahles, a agitat duminică seara ameninţarea unei ieşiri din guvern în lipsa unor garanţii rapide privind o mai bună funcţionare a guvernului, subminat de luni de zile de certuri interne, în special privind politica migratorie, potrivit La Libre, citat de Rador.

România, replică dură pentru Ungaria: ”Îngrijorare față de retorica Budapestei / Condamnăm orice mesaje sau declarații de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice”. Ministerul de Externe a reacționat dur față de declarațiile unor politicieni maghiari, denunțând ”retorica” Budapestei, care ”pare” să pună la îndoială tratatele care au încheiat primul război mondial. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, MAE salută declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, după ce mai mulţi politicieni maghiari au spus că afirmaţiile lui demonstrează că este nepotrivit pentru funcţia pe care o deţine, potrivit G4media.ro.

Povestea impresionantă a pompierului-înger care întoarce oamenii din morți. S-a dus înapoi în foc și cenușă ca să salveze hainele de înmormântare ale unui bătrân. În cele trei decenii de când e „salamandră”, plutonierul adjutant șef Aurel Negrea, de la Detașamentul de Pompieri Târgu Jiu, căruia i se spune „Îngerul”, a participat la peste 2.000 de intervenții de salvare. E cel mai longeviv pompier gorjean aflat încă în activitate și poate să spună că le-a cam văzut pe toate. Chiar și moartea, care, nu o dată, i-a dat târcoale și în anticamera căreia a și zăbovit până ce camarazii l-au adus în simțiri. „Am o satisfacție imensă când salvez o viață. E ceva divin să știi că poți să dai unui om aflat într-o situație-limită șansa de a trăi....”, sunt cuvintele simple ale plutonierului adjutant șef Aurel Negrea, potrivit Libertatea.

Topul celor mai poluate oraşe din România şi ce sunt pulberile fine, „otrava“ care ucide peste 25.000 de români anual. Nu mai puţin de 25.400 de români mor anual prematur din cauza poluării. Este semnalul de alarmă tras de Agenţia Europenă de Mediu (AEM) care ieri a dat publicităţii raportul „Calitatea aerului în Europa — Raport 2018". Potrivit documentului, transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Europa, în special poluanţii nocivi, cum ar fi pulberile în suspensie. Emisiile provenite din agricultură, producţie de energie, industrie şi gospodării contribuie, de asemenea, la poluarea aerului, potrivit Adevărul.

Primul pumn în gura magistraţilor după modificarea legilor Justiţiei. Document: Preşedintele Tribunalului Constanţa le cere judecătorilor să respecte noile prevederi şi să nu semneze scrisoarea de sprijin pentru Augustin Lazăr. Preşedintele Tribunalului Constanţa Teodor-Viorel Gheorghe le cere judecătorilor de la Judecătoria Constanţa să nu semneze solicitarea Forumului judecătorilor din România adresată ministrului Justiţiei Tudorel Toader de a abandona procedura de revocare a procurorului general al României Augustin Lazăr. Solicitarea preşedintelui Tribunalului Constanţa a fost făcută printr-o adresă transmisă astăzi către judecătorii Judecătoriei Constanţa. În adresă, preşedintele Tribunalului Constanţa le reaminteşte judecătorilor că trebuie să respecte noile prevederi din legile Justiţiei modificate de PSD-ALDE care obligă magistraţii la rezervă, potrivit G4media.ro.