Decizia Angelei Merkel de a se retrage în etape de pe scena politică va slăbi axa franco-germană și riscă să paralizeze UE în timp ce se confruntă cu creșterea populismului anti-european, potrivit Le Vif. În aceste vremuri de instabilitate, ea a fost ambasadoarea unei ere mai sigure, şi încă destul de recent încât să se poată ajunge la o comparaţie. Când ea va pleca, acea eră va deveni oficial de domeniul amintirii, condamnată doar la trecut, în faţa ei deschizându-se un hău imens, scrie The Guardian. Cert este că, odată cu decizia dublă anunțată de Merkel, ea își pregătește ieșirea și își dă șansa să plece cu fruntea sus, având grijă să-și asigure succesiunea, conchide Le Point. "Merkel a luat decizia corectă la momentul potrivit", a spus președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, în emisiunea DW Conflict Zone.

HotNews.roFoto: Hotnews

THE GUARDIAN: Plecarea lui Merkel va fi o pierdere pentru Europa în aceste vremuri de cumpănă. Poate că dna Merkel o fi avut ocazia să se tot întrebe ce s-o fi întâmplat cu Marea Britanie de un bufon ca Boris Johnson a putut ajunge ministru de externe şi a putut fi înlocuit cu Jeremy Hunt, un om care ar trage cu uşurinţă semnul egal între UE şi URSS. Merkel şi-a petrecut copilăria în Germania de Est. Ea ştie care este diferenţa între democraţiile libere şi un stat-închisoare. Ea s-o fi întrebând încotro s-or îndrepta toţi oamenii ăştia? În același timp, internaţionaliştii liberali britanici au admirat modul în care Merkel i-a primit pe refugiaţii sirieni şi au rămas uimiţi de capacitatea de ironie a istoriei: să pună făclia toleranţei şi a unei administraţii mondiale în mâinile unui cancelar german care să inspire siguranţă şi să ţină piept ca reper cultural unui conducător rasist şi demagog al Statele Unite. În toată această pantomimă, Marea Britanie nu este un actor serios şi nici măcar capabil pe scena mondială. E un exemplu de caz de disfuncţionalitate politică, un circ menit să îi facă fericiţi pe populişti şi pe tirani şi un punct pe o listă care pe politicienii responsabili din Europa şi din SUA îi face să se îngrijoreze de starea de sănătate a democraţiei liberale. Această nelinişte este amplificată de perspectiva plecării dnei Merkel, chiar dacă pentru un timp ea ar părea inevitabilă. În aceste vremuri de instabilitate, ea a fost ambasadoarea unei ere mai sigure, şi încă destul de recent încât să se poată ajunge la o comparaţie. Când ea va pleca, acea eră va deveni oficial de domeniul amintirii, condamnată doar la trecut, în faţa ei deschizându-se un hău imens. E ruşinos că Marea Britanie nu poate oferi sub nicio formă un candidat care să-l umple, potrivit Rador.

LE VIF: "Merkel își va pierde autoritatea și UE riscă paralizia". Decizia Angelei Merkel de a se retrage în etape de pe scena politică va slăbi axa franco-germană și riscă să paralizeze UE în timp ce se confruntă cu creșterea populismului anti-european, potrivit mai multor diplomați și analiști europeni. "Merkel va avea mai puțină autoritate după anunțarea plecării sale", a declarat Jean-Dominique Giuliani, președintele Fundației Schuman. Pe lângă retragerea ei graduală din Germania, Merkel a precizat că nu va candida pentru nicio funcție în instituțiile UE. "Acum (...), nimeni nu o va asculta în Europa. Ea s-a pus practic în afara cursei", adaugă Sébastien Maillard, director al Institutului Jacques Delors Notre Europe. "Este o lovitură pentru Europa", afirmă el. Retragerea cancelarului va ipoteca următoarele reuniuni europene importante, inclusiv summitul din decembrie dedicat problemei migraţiei, calul de luptă al Angelei Merkel, dar care a costat-o scump, și reformei zonei euro, două dosare care divid statele membre.

LE POINT: Germania: Angela Merkel încearcă să iasă cu fruntea sus din viaţa politică. Reacțiile nu s-au lăsat prea mult aşteptate. Andrea Nahles, șefa SPD, de asemenea, pe un scaun care se clatină după eşecul a partidului său în Bavaria și Hesse, consideră că această decizie "care aparține doar CDU" nu va avea "consecințe directe asupra muncii GroKo". Verzii, marii câștigători la urme şi în sondaje, trimit un omagiu unui cancelar respectat. "Merkel este prima femeie care a condus această casă dominată de bărbați timp de 18 ani", comentează Annalena Baerbockm, liderul Verzilor. "Merkel a făcut din CDU un partid mai atent la modernizarea societății și acest lucru merită respectul nostru". Respectul a fost, de asemenea, exprimat şi de CSU, sora bavareză a CDU, care i-a dat creat Angelei Merkel atât de multe probleme în ultimele luni. Horst Seehofer, ministrul de Interne, principalul său oponent în problema migranților, a salutat chiar și munca bună realizată împreună. În timp ce Volker Bouffier, ministru președinte în Hesse, care și-a salvat pielea duminică, aduce un omagiu "deciziei puternice, nobile și corecte" luate de cancelar. Această "gură de aer proaspăt" va fi suficientă pentru a aerisi atmosfera încărcată de la Berlin? Angela Merkel va ajunge la sfârșitul mandatului său? Cert este că, odată cu decizia dublă anunțată de Merkel, ea își pregătește ieșirea și își dă șansa să plece cu fruntea sus, având grijă să-și asigure succesiunea, potrivit Rador.

Deutsche Welle: "Merkel a luat decizia corectă la momentul potrivit", a spus președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, în emisiunea DW Conflict Zone. "Merkel a luat decizia corectă la momentul potrivit", a spus președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, în emisiunea DW Conflict Zone, după ce cancelara a anunțat luni că nu va mai candida la funcția de șefă a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) la următorul congres al partidului. Wolfgang Schäuble a subliniat că ea își va continua mandatul până la expirarea acestuia în 2021. Decizia lui Merkel de a nu încerca să obțină un alt mandat - nici ca lideră CDU, nici ca șefă de guvern - nu a slăbit-o atât de mult încât să nu poată conduce țara până la sfârșitul mandatului. "Odată ce ai fost ales în funcția de cancelar, nu poți fi înlăturat de la conducere împotriva propriei voințe decât dacă există o majoritate parlamentară, care să aleagă alt cancelar," a spus Schäuble. "Așa ceva e de neconceput în parlamentul actual. Așadar, poziția ei e puternică, pe baza constituției."