Această țară funcționează fără autorizație.În România, pe unele clădiri stau lipite afișe care anunță că acestea funcționează fără autorizație de incendiu. Nu pe toate. La fel cum nici pe toate drumurile stricate nu există indicatoare care să-ți spună că drumul e defect. Sunt unele marcate cu ”denivelări temporare”. Tot ce este provizoriu tinde să devină însă definitiv. Iar mesajul este cam același: noi, statul român, nu suntem în stare să-ți asigurăm un drum bun prin viață, dar îți punem un avertisment temporar care de-a pururi de-aici înainte ne va spăla pe mâini, dacă pățești ceva. Noi ți-am spus. Pe un geam prăfuit, între niște gratii ruginite și o perdea nemișcată de o mică veșnicie, scris cu litere galbene precum varul de pe clădirea de vis-a-vis care se oglindește în sticla ferestrei, aprope ilizibil, mesajul de avertizare: ”Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu”. Nu o avea nici în urmă cu trei ani, potrivitDeutsche Welle.

subiecteFoto: Colaj foto

Presa în diagonală: Ieșirea lui Merkel din prim-planul vieții politice internaționale, văzută ca o pierdere majoră: Decizia Angelei Merkel de a se retrage în etape de pe scena politică va slăbi axa franco-germană și riscă să paralizeze UE în timp ce se confruntă cu creșterea populismului anti-european, potrivit Le Vif. În aceste vremuri de instabilitate, ea a fost ambasadoarea unei ere mai sigure, şi încă destul de recent încât să se poată ajunge la o comparaţie. Când ea va pleca, acea eră va deveni oficial de domeniul amintirii, condamnată doar la trecut, în faţa ei deschizându-se un hău imens, scrie The Guardian. Cert este că, odată cu decizia dublă anunțată de Merkel, ea își pregătește ieșirea și își dă șansa să plece cu fruntea sus, având grijă să-și asigure succesiunea, conchide Le Point. "Merkel a luat decizia corectă la momentul potrivit", a spus președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, în emisiunea DW Conflict Zone. (citeste mai mult aici)

Adevărul nerostit despre protocoale.Toți cei care denunță azi protocoalele de colaborare între diverse instituții din justiție și serviciile de informații au pus bazele acestui sistem sau chiar le-au semnat cu entuziasm atunci când au fost la putere. Guvernul Tăriceanu a adoptat un HG care prevedea încheierea de protocoale, Dragnea a semnat unul cât a fost la Ministerul Dezvoltării, iar Inspecția Judiciară – care azi verifică dosarele făcute pe bază de protocoale cu SRI – a încheiat și ea astfel de înțelegeri. De ce au făcut-o? De ce demonizează azi ceea ce au susținut în urmă cu un deceniu? Adevărul nespus și ocolit cu grijă astăzi este că protocoalele n-au fost conspirația nimănui. Ele reprezentau o simplă punere în practică a voinței statului român, care în 2005, cu doi ani înainte de integrarea în UE, se angaja să lupte cu toată forța împotriva corupției sistemice la nivel înalt, scrie Dan Tăpălagă pentruG4media.

Românii se cred superiori altor naţii şi nu ar accepta în familie sau ca vecini musulmani sau evrei.Românii se consideră superiori din punct de vedere cultural altor naţii şi afirmă că nu ar accepta musulmani sau evrei ca parte din familie. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu făcut de Pew Research Center, conform căruia trei sferturi din români resping căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Concret, 66% din români se cred superiori cultural altor naţii, ţara noastră fiind pe locul 3 la nivel european din această perspectivă, într-un top condus de Grecia şi Bulgaria. În ceea ce priveşte nivelul de toleranţă, doar 29% din români ar accepta ca din familia lor să facă parte un musulman sau un evreu, situaţia fiind similară în cazul vecinilor, pe care nu i-ar accepta daca ar fi musulmani sau evrei, potrivitAdevarul.

Exportul de plagiat: România conduce în topurile imposturii științifice.România este țara cu cele mai multe lucrări științifice eliminate din publicații din cauza încălcării normelor de bună conduită în cercetare, raportat la totalul fondurilor alocate cercetării într-o țară (indicatorul este număr retrageri/dolar alocat cercetării), conform unei analize realizate de Scienemag.org. Dacă retragerile sunt raportate doar la numărul de articole publicate, România ocupă locul doi (cu 10,4 articole la 10.000 de articole), după Iran (cu 14 articole retrase la 10.000 publicate). La nivel global, media eliminărilor de acest gen este de 4 la 10.000 lucrări publicate, rată ce s-a păstrat la fel ca în perioada 2003 – 2009, deși numărul articolelor apărute anual s-a dublat între 2013 și 2016, potrivitCurs de guvernare.

Rovana Plumb, dacă România ar putea face față la un nou episod Colectiv: Ferească Dumnezeu!.Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, întrebată de jurnaliști dacă România ar putea gestiona în prezent o criză ca cea de la clubul Colectiv, a răspuns "ferească Dumnezeu" și a afirmat că ea gândește pozitiv și nu dorește astfel de evenimente. "Ferească Dumnezeu! Vă rog să nu mă puneți să răspund la o astfel de întrebare. Eu întodeauna gândesc pozitiv și nu doresc ca astfel de evenimente să se întâmple", a fost răspunsul Rovanei Plumb. Întrebată cum comentează faptul că, în prezent, România nu mai are nicio bancă de piele, Rovana Plumb a evitat orice răspuns, cerând jurnaliștilor să pună întrebări doar pe tema conferinței de presă, potrivitEuractiv.

Românii aruncă 6.000 de tone de mâncare PE ZI. Soluţia găsită de câţiva tineri din Cluj.Potrivit unui studiu făcut de FoodWaste România, românii arunca 6.000 de tone de alimente pe zi. Pe primul loc se afla mâncarea gătită, fructele şi legumele. În aceste condiţii, ţara noastră se afla pe locul 9 în Europa la risipă alimentară. Iar românii sunt departe de a-şi tempera focul cumpărăturilor, spun specialiştii. În acest moment în România mai multe supermarketuri, hipermarketuri şi producători donează marfa aflată în prag de expirare. Aceasta ajunge acolo unde este nevoie. Gabriel Sescu, reprezentantul unei bănci de alimente: “Au produs, de exemplu dulciuri pentru Crăciun, produsele sunt în termen şi nu le mai consuma nimeni, şi devin un surplus şi soluţia este că imediat să doneze.” La această asociaţie din Cluj trăiesc 11 copii proveniţi din familii sărace. Ei au primit de la banca de alimente produse proaspete, potrivitStirile ProTv.

Comuna care s-a umplut de copii după ce primarul a oferit case gratis. „Nu plătesc chirie aici, este cald şi toţi banii îi folosesc pentru copii“.n comuna botoşăneană Conceşti este implementat începând din 2016 un proiect unic în România. Pentru a salva localitatea de la îmbătrânire şi dispariţie prin depopulare, autorităţile locale au oferit gratuit case tuturor românilor dispuşi să se mute acolo. Condiţiile de bază au fost ca solicitanţii să aibă copii şi să fie muncitori. În prima fază, au fost oferite gratuit în jur de zece case în satul Conceşti, reşedinţa comunei. Au cerut rezidenţă sute de familii, dar s-a mers pe principiul, „primul venit, primul servit“. Aşa au ajuns să se mute în comuna nord-botoşăneană familii din judeţele Alba Iulia, Hunedoara, Iaşi sau Neamţ, potrivitAdevarul.

Ce joburi „de groază” ar accepta peste 50% dintre români pentru 10.000 de euro lunar.„Joburile de groază, cu birouri „bântuite” şi colegi precum White Walker, Hannibal Lecter, Zombie, Mumia sau Hulk, îi fac pe cei mai mulţi români să o ia la fugă fără să se uite în urmă, arată un sondaj de Halloween desfăşurat de BestJobs în rândul angajaţilor din România”, se arată în comunicat. Astfel, joburile care bagă în sperieţi mai mult de un sfert dintre respondenţi sunt cele de călău şi cel de manipulant de cadavre, urmate de cele de bocitoare (12,1%), agent vânzări de organe (8,9%) sau recuperator de înecaţi (7,3%). Alte meserii pe care românii nu le-ar face nici „morţi” sunt şi cea de gropar, vrăjitor sau vânător de fantome ori vrăjitoare, scrieDigi24.