Americanii nu l-au urmat pe Donald Trump în special în ce priveşte politica lui privind migraţia, dar "lupta nu s-a sfârşit". "Cine îl poate controla cu adevărat pe Trump?"

Donald TrumpFoto: Wikipedia

Democraţii americani au câştigat o victorie marţi la alegerile legislative de la jumătatea mandatului, câştigând Camera Reprezentanţilor, dar pierzând teren în Senat. Iată primele editoriale ale cotidianelor de dincolo de Atlantic.

"A great day"

"O zi mare pentru democraţie", scrie Washington Post, care se arată foarte entuziast. "Revenirea democraţilor în Cameră este mai mult decât o victorie a unui partid, este un semn că democraţia e sănătoasă" explică cotidianul american, citează Rador.

"Marţi este o zi mare pentru democraţi, dar poate şi pentru republicani", conchide editorialul din Washington Post, "dacă republicanii îşi dau seama de acordurile diabolice pe care le-au făcut cu Donald Trump şi îşi scot în faţă pe cei mai buni din partidul lor, atunci va fi o zi mare pentru întreaga Americă".

Acelaşi ton în Chicago Sun-Times, trebuie sărbătorită această zi de alegeri în măsura în care alegătorii n-au ascultat discursul lui Trump privind politica lui în domeniul migraţiei, dar "lupta nu s-a încheiat. Nu se va termina niciodată", avertizează ziarul.

"Un control asupra lui Trump? Noroc!"

Wall Street Journal se arată mai sceptic. Ajungerea democraţilor în fruntea Congresului nu va frâna deloc înflăcărarea lui Donald Trump, potrivit ziarului economic, citează Rador.

"Crede cineva că o anchetă de destituire îl va face pe Donald Trump mai puţin combativ? Va accepta Donald Trump condiţiile democraţilor fără să replice?" (...) Dimpotrivă, crede ziarul, Donald Trump se va erija în ultimul om care se interpune între un Congres aflat în mâinile democraţilor şi voinţa lor de acaparare totală a puterii.

"Adevăra miză de marţi este de a şti care partid va controla pârghiile politice în Congres şi deci dacă Donald Trump va fi tras spre dreapta sau spre stânga, spre o altă reducere sau spre o creştere a impozitelor, spre candidaţi mai conservatori sau democraţi privind justiţia", explică editorialul.

Seattle Times salută un nou start pentru Congres o dată cu puterea care a revenit democraţilor. "Majoritatea americanilor vrea ca guvernul să funcţioneze mai bine, vrea un acces mai bun la îngrijirea sănătăţii, un sistem de imigraţie rezonabil şi care să funcţioneze bine. Congresul trebuie să-şi exercite funcţia de supraveghere în special faţă de un preşedinte care comite erori. Democraţii nu sunt acolo doar pentru a-l împiedica pe Trump, ei doresc lucruri concrete care să-i ajute în viaţa de zi cu zi".

"Un val albastru care nu e la înălţimea aşteptărilor"

New York Post temperează victoria democraţilor. "Valul albastru n-a fost la înălţimea aşteptărilor: democraţii n-au obţinut la Cameră decât cele 35 de locuri la care se aşteptau. Ei au câştigat posturi de guvernator, dar nu în "swing states" ca Ohio, New Hampshire sau Florida. Au pierdut teren în Senat", analizează ziarul...

"Ziua de mari n-a dat un mesaj clar. Politica americană va rămâne la fel de derutantă pnă la prezidenţialele din 2020 şi chiar mai mult", concluzionează ziarul.

"Credinţa în omenie"

Cât despre Denver Post, ziar din statul Colorado, el subliniază victoria lui Jared Polis, candidat homosexual asumat, care se va putea bate pentru drepturile fundamentale ale cuplurilor de acelaşi sex.

"Am trecut de la un stat în care aleşii noştri acordau cu greu aceleaşi drepturi cuplurilor homosexuale la un stat unde un homosexual se prezintă ca guvernator. Credinţa în omenie ar trebui temporar restabilită", explică ziarul.

preluare Rador

”Rezultatul scrutinului din SUA evidenţiază erodarea bazei electorale a preşedintelui Donald Trump”

crutinul legislativ parţial desfăşurat în Statele Unite, în urma căruia Partidul Republican a pierdut controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, relevă erodarea bazei electorale de care preşedintele Donald Trump are nevoie pentru obţinerea unui nou mandat în 2020, comentează Financial Times.

"Donald Trump declara marţi că scrutinul legislativ este un referendum privind mandatul său de preşedinte. Dar, în loc de a primi confirmarea clară pe care o voia, rezultatele au evidenţiat probleme în baza electorală de care are nevoie pentru a câştiga un nou mandat de preşedinte în anul 2020", comentează editorialiştii Demetri Sevastopulo, Courtney Weaver şi Sam Fleming într-un articol publicat în cotidianul britanic Financial Times, citat de Mediafax.

"Preşedintele SUA a arătat din nou abilitatea unică de mobilizare a bazei electorale, anticipând corect că activităţile sale de campanie în multe state cu electorat având tendinţe de dreapta, unde el a primit susţinere în 2016, contribuie la menţinerea majorităţii republicane în Senat. Dar rezultatele din zone urbane de periferie şi în state care schimbă orientarea politică (...) sugerează că antagonismul faţă de el este la fel de puternic ca susţinerea activă, generând întrebarea dacă va putea recurge la acelaşi mod de câştigare a scrutinului prezidenţial folosit în 2016", argumentează editorialiştii FT.