DW: Rusia, petrolul și speculațiile. La începutul lunii octombrie, barilul de petrol era cotat la 85 de dolari. Acum a scăzut deja cu 20 de dolari. Miodrag Soric, de la Moscova, analizează efectele asupra economiei.Prețul petrolului a scăzut cu 25 de procente în doar câteva săptămâni. Nici analiștii nu prognozau o asemenea schimbare de curs, în condițiile în care, în urmă cu doar câteva luni, evoluțiile economice de peste Ocean justficau menținerea valorii barilului la peste 100 de euro.Este imposibil de prevăzut ce va urma, spune Jaroslav Kabakov, care lucrează pentru fondul de investiții rusesc Finam. Există multe riscuri la nivel politic, precum înăsprirea războiului comercial dintre SUA și China sau sancțiunile Washingtonului împotriva Teheranului. "Cred că prețul barilului se va stabili undeva la 67-70 de dolari", declară el potrivit Deutsche Welle.

subiecteFoto: Colaj foto

De ce îi deranjează Catedrala Mântuirii Neamului pe locuitorii din proximitate. Sunetul provocat de clopotele Catedralei Mântuirii Neamului se aude de la 15 km depărtare, deranjându-i astfel pe cetăţenii care locuiesc în proximitatea clădirii, după cum au semnalat chiar aceştia pentru Adevărul“. Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei, afirmă că zgomotul provocat de clopote nu este deranjant. „E un sunet amplu, dar blând, cei care s-au temut că ar putea fi deranjaţi nu au niciun motiv să persevereze în teama lor. Sunt clopote special acordate să sune foarte frumos, ferestrele turlelor sunt prevăzute cu un sistem de jaluzele care orientează sunetul spre sus.″

Din bursier la Cambridge, la Curtea Penală Internaţională de la Haga. Imediat după absolvire, Universitatea din Leeds a vrut-o înapoi pentru a-și continua cercetările. După un an, a decis că vrea să-și deschidă și mai mult orizonturile, aplicând pentru un internship. Este povestea Georgianei Epure, o tânără sibiancă despre care ai crede că are cel puțin dublul vârstei, la câte lucruri a făcut până acum. Momentan, lucrează în oficiul procurorului, cu echipa de investigații la Curtea Penală Internațională de la Haga. Verile însă, le petrece la Oxford și Cambridge unde predă Relații Internaționale liceenilor de la școlile de vară, potrivit Digi24.

Cum încearcă șefii din sindicat să-și păstreze afacerile din subteran. O circulară emisă de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) avertizează membrii sindicatului că riscă dosare penale dacă întrerup, la comanda conducerii companiei, alimentarea cu apă și energie electrică a spaţiilor comerciale de la metrou. Șefii de sindicat îi atenționează pe membri: „Dacă veţi primi ordin de implicare în întreruperea activităţilor comerciale, vă rugăm să o faceţi numai în urma unui ordin scris, pentru că altfel puteţi intra pe nedrept în dosare penale la comanda ministrului şi a directorilor”, scrie LIbertatea.

Avocatul orădean care a desfiinţat în instanţă 22 de companii ale Primăriei Bucureşti: „Nu există nicio şansă să funcţioneze în continuare“. Avocatul orădean Mircea Ursuţa, cel care a obţinut în instanţă desfiinţarea a 22 de companii municipale înfiinţate de Primăria Generală a Capitalei, a declarat pentru „Adevărul“ că afirmaţiile primarului general Gabriela Firea, potrivit cărora există posibilitatea ca aceste societăţi să funcţioneze în continuare, nu au suport legal."Nu există nicio şansă. Actul de înfiinţare nu este legal, deci toate actele emise ulterior sunt nelegale, iar decizia instanţei este executorie şi se aplică întocmai, prin dizolvarea companiilor”, explică avocatul.

Mari semne de întrebare privind modul în care a intrat în complet judecătoarea de la Curtea de Apel care i-a dat câștig de cauză lui Dragnea. Judecătoarea de la Curtea de Apel care i-a dat câștig de cauză lui Liviu Dragnea este Alina Ghica, fostă președintă CSM și considerată o apropiată a Liei Savonea, membru CSM care trece drept unul dintre oamenii de bază din justiție ai liderului PSD. Savonea a fost președinta Curții de Apel București. Potrivit surselor G4Media.ro, conducerea secţiei a VIII a a propus-o pe Ghica cu doar două zile înainte de ședința, să intre în complet în locul judecătorului Vasile Bîcu, cu nesocotirea oricăror reguli privind serviciul de permanență. Culmea ironiei, cauza judecată de Ghica privește tocmai legalitatea compunerii completelor de cinci judecători de la Înalta Curte, scrie G4media.

Cadouri de Crăciun pentru profesori. Mesaj de la catedră: Felul în care strigați Vine Doamna! Nu Profa, printre cele mai frumoase cadouri pe care le-am primit. Mesaj către părinți și elevi, despre cadourile pe care le primeşte un profesor de Crăciun. “Cele mai frumoase cadouri pe care le-am primit de la voi sunt din următoarele categorii: o felicitare pe care ați scris doar câteva cuvinte, dar au semnat toți elevii clasei, o floare din hârtie, împletită pe loc (…) și, desigur, acel mic, foarte mic detaliu, care face o foarte mare diferență: felul în care strigați ‘Vine Doamna!’. Nu ‘Profa’. ‘Doamna’”, scrie profesoara Andreea-Olivia Matei, într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, scrie Edupedu.

Procurorul care a deschis dosarul privind violențele jandarmilor de la mitingul din 10 august a fondat un ONG pentru apărarea justiției. Procurorul Bogdan Pîrlog de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a deschis dosarul privind violențele jandarmilor de la mitingul din 10 august, a înființat alături de doi colegi ONG-ul ”Asociația Inițiativa pentru Justiție”. Unul dintre obiectivele pe termen scurt ale ONG-ului este ”înlăturarea modificărilor nocive asupra legilor justiției și adoptarea unor modificări în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO, Raportului MCV, ale Parlamentului European și Comisiei Europene”, potrivit actului constitutiv, scrie G4media.