Motivul misterios care a blocat avioanele F-16 la sol de 1 Decembrie: Doreii de la tehnic. Alese în premieră să deschidă Parada de 1 Decembrie, Forţele Aeriene Române trebuiau să aibă la defilarea de la Arcul de Triumf şi celebrele avioane F-16 Fighting Falcon. Chiar înainte de Paradă, oficialii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat că aceste avioane nu vor participa la festivităţi din cauza givrajului, fenomenul de depunere a unui strat de gheaţă pe o aeronavă, lucru care face imposibilă decolarea în condiţii de siguranţă. Ulterior, generalul (r) de aviaţie Ştefan Dănilă, fost pilot de supersonice şi fost şef al Statului Major General al Armatei, a explicat motivul real pentru care supersonicele F-16 ale Forţelor Aeriene Române nu au survolat cerul Capitalei la parada militară de 1 Decembrie, scrie Adevărul.

pageFoto: Colaj foto

Germania şi europenii în cădere liberă. Degringolada germano-europeană n-a luat sfârşit doar pentru că Merkel se retrage de la cârma CDU. Scena politică vesteuropeană rămâne sub stare de asediu. Revirimentul riscă să întârzie mult, spre paguba tuturor. Economia Germaniei duduie. La şomaj, Republica Federală stă mai bine decât oricând. Berlinul e la ani lumină de inept condusul Bucureşti, care tocmai e pe cale să se desprindă ireversibil de valorile europene, în timp ce se pregăteşte să aducă un ultim mare deserviciu Uniunii Europene, trecând cu analfabeta Dăncilă, marioneta infractorului lider al ţării, Dragnea, la butoanele comunităţii, scrie Deutsche Welle.

Reacție incredibilă în cazul copiilor „cazați” la catedrală. „Mama mi-a zis: Nu trebuia să sunați la 112”. Cei 22 de copii din Olt au ajuns duminică seara acasă, după ce au dormit o noapte în catedrala de la Alba Iulia. Părinţii elevilor nu erau deloc supăraţi pe profesorul de religie care îi însoţise. „Da, da, da, știam (că urmează să înnopteze la catedrală n.r) , normal ca mi s-a spus, că altfel nu-i lăsăm, nu? L-am lăsat de bună voie”, spune mama copilului căruia i s-a făcut rău, scrie Digi24.

Un fost sindicalist Metrorex rupe tăcerea! „De multă vreme, nu s-au mai luptat pentru muncitori, ci pentru spațiile comerciale. Un fost membru de sindicat povesteşte care sunt mizele reale ale conflictului de muncă dintre Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) şi conducerea Metrorex. Dezvăluirile acestuia, din interiorul celui mai puternic sindicat postdecembrist, arată că interesele angajaţilor nu au primat întotdeauna în negocierile cu conducerea companiei de stat. Fostul sindicalist Metrorex mai vorbeşte despre o lipsă de personal, creată artificial, într-o structură vitală funcţionării transportului în subteran, despre achiziţii de echipamente proaste, neadaptate condiţiilor dificile de muncă, dar şi despre o lege a tăcerii în rândul organizaţiei, impusă de interesele financiare ale celor care conduc sindicatul, scrie Libertatea.

Prim-adjunctul DNA, Călin Nistor, s-a înscris în cursa pentru un post de simplu procuror la Secţia de anchetare a magistraţilor. Surse politice: Secţia ar putea deveni un nou DNA. Mai mulți procurori cu greutate din DNA își doresc să părăsească Direcția Anticorupție pentru a se înscrie în Secţia specială pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului General (PG). Este vorba în primul rând de prim-adjunctul DNA, Călin Nistor, şi de şeful interimar al Secţiei a I-a de combatere a corupţiei din DNA, Dănuţ Volintiru, care și-au anunțat intenția de a ajunge procurori de execuție în Secția nou-înființată. Surse politice au confirmat pentru G4Media.ro intenţia Guvernului de a transforma Secția specială pentru investigarea magistraților în Direcție, pe modelul DNA. „Cei din actuala Putere au văzut că nu pot pune mâna pe DNA şi au decis să îşi facă DNA-ul lor”, a explicat un magistrat de rang înalt pentru G4Media.

De ce s-a prăbușit planșeul clădirii din Centrul Vechi. Ar putea urma un dezastru. Un incident șocant, petrecut în centrul vechi al Capitalei, ne arată că nu mai este nevoie nici măcar de un cutremur pentru ca unele clădiri din zonă să se năruie. În cazul unui imobil construit în anul 1875, planșeul care separă parterul de subsol s-a prăbușit din senin. Doar norocul a făcut ca cei 12 locatari să fie în apartamente și nu pe hol.Chiar și așa oamenii au rămas blocați la etaj, iar pompierii au improvizat o punte ca să îi scoată. Este doar o preambulul unui dezastru, avertizează încă o dată arhitecții, scrie ȘtirileProTV.

Există copii care nu pot pricepe matematica? Plus: De ce sunt asiaticii buni la matematică – Dragoș Iliescu, psiholog și expert în testare. “Copilul meu nu e făcut pentru matematică” sau “Nu pricep matematica, nici să mă bați”. Sunt fraze des întâlnite în familiile de pretutindeni, al căror fundament l-am verificat cu psihologul Dragoș Iliescu. Colaborator OECD la o parte dintre testările standardizate, vicepreședinte al Comisiei Internaționale de Testare și profesor la Universitatea din București, Dragoș Iliescu a răspuns pentru Edupedu.ro la întrebarea “Există copii care pur și simplu nu pot pricepe matematica?”.

De ce urăște Rusia Occidentul cu atâta pasiune. „Nu trebuie să acceptăm să fim dominați de valorile liberale ale Vestului”, scrie ideologul rus Aleksandr Dughin.Voci ale celor mai virulente mesaje anti-occidentale și anti-americane sunt, uneori, promovate în România pe internet, pe canale religioase. Poate te-ai întâlnit cu ele în perioada referendumului ratat despre gay sau în contexte mai benigne și nu ai înțeles ce este cu ele, pentru că, hei!, am fost și eu în Vest și nu e așa rău cum vor unii să mă convingă. Ca să înțeleg de unde vin aceste mesaje ortodoxist-estice și de ce, am citit lucrarea jurnalistul britanic, Charles Clover, „Black wind, white snow. The rise of Russia’s new nationalism”, care reușește să explice ideologia din care s-a inspirat Vladimir Putin pentru a crește naționalismul în Rusia, scrie Vice.