Cei de la publicația de investigații RISE Project prezintă luni seara, pe Facebook, o adresă primită din partea Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, Serviciul de investigații criminale, în care li se cere să dezvăluie cine și când le-a dat documentele din valiza #TeleormanLeaks. Polițiștii din Teleorman au deschis în acest sens un dosar penal, la sesizarea directorului Tel Drum, Petre Pitiș.

Comisarul Valentin Dumitrascu, la vanatoare cu cei din Tel DrumFoto: Facebook/ RISE Project

„După miliția datelor personale, ne caută și poliția din Teleorman. Cu aceleași griji: sursele noastre și arhiva #TeleormanLeaks. Petre Pitiș, directorul Tel Drum, a făcut plângerea, iar comisarul Valentin Dumitrașcu, șeful IPJ Teleorman, a trecut la fapte. Sunt prieteni. Ambii au mers la vânătoare cu Liviu Dragnea de nenumărate ori, semnând frecvent registrele grupării și distrându-se printre cadavre în efectiv complet cu baronii PSD - www.riseproject.ro/articol/vanatorul-rosu ”, a scris RISE Project pe Facebook.

Conform documentului postat, IPJ Teleorman informează publicația RISE Project că are în lucru un dosar penal, deschis la sesizarea directorului Tel Drum, Petre Pitiș, în legătură cu valiza pe care ar fi găsit-o un localnic și care conținea mai multe dispozitive și documente aparținând companiei Tel Drum.

Astfel, poliția din Teleorman cere RISE Project să comunice, „în cel mai scurt timp posibil”, următoarele:

- „data la care ați intrat în posesia bunurilor respective, cu descrierea acestora;

- identitatea persoanei care v-a predat bunurile;

- dacă bunurile au fost predate autorităților, cu specificarea identității autorității către care s-au predat și data la care s-au predat;

- alte detalii care au legătură cu cele mai sus menționate”.

Amintim de asemenea că, la începutul lunii noiembrie, publicația de investigații RISE Project anunța că a primit o notificare de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în care i se solicită divulgarea surselor în cazul anchetei #TeleormanLeaks. Potrivit celor de la RISE Project, instituția îi „amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”.

În replică, autoritatea a spus că a solicitat publicației informații "ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public".

Inclusiv Comisia Europeană a reacționat în acest caz, atrăgând atenția că „a folosi GDPR împotriva dreptului la informare ar reprezenta un abuz clar”.

De altfel, comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, a avut luna trecută, în cadrul unei vizite la București, o întâlnire cu președinta ANSPDCP, Ancuța Gianina Oprea, la finalul căreia oficialul european a transmis că Regulamentul pentru protecția datelor personale (GDPR) nu poate fi folosit ca instrument pentru a restricționa în mod nejustificat libertatea de informare.