Cine sunt judecătorii care i-au picat lui Dragnea. Apelul în procesul în care liderul PSD Liviu Dragnea a primit 3 ani și jumătate de închisoare cu executare la fond a fost repartizat aleatoriu de programul informatic ECRIS al Instanței Supreme (ICCJ) la completul de 5 judecători (C5) P2 format din judecătoarele: Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa și Simona Enceanu. Potrivit hotărârii Secției pentru judecători a CSM, conduse de facto de judecătoarea Lia Savonea, joi, ICCJ a tras la sorți cele 3 C5-uri care vor funcționa doar până la sfârșitul anului 2018, a re-repartizat dosarele pe completuri și a dat noi termene. Astfel, dacă procesul lui Dragnea fusese inițial amânat pentru data de 14 ianuarie 2019, acum a primit termen pe 19 decembrie 2018. Surse judiciare au explicat G4Media.ro că, dacă, la termenul din 19 decembrie, completul administrează probe, va rămâne și în 2019 și va da verdictul final, potrivit principiului stabilității și continuității recomandat de CEDO, scrie G4Media.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Europa şi riscul dezintegrării. Decapitarea guvernului britanic nu mai e decât o chestiune de timp. Franţa riscă să nu-şi revină. Majoritatea guvernamentală belgiană s-a destrămat. Se pregăteşte cea germană. Arde şi la graniţele UE. Ce cauze are criza? Preşedintele Franţei, Macron, a cedat în faţa revoluţiei vestelor galbene, dând câştig de cauză unor proteste violente. Astfel slăbit şi discreditat, îi va fi de aici încolo foarte greu. La fel, Marii Britanii. Urmează nemţii şi belgienii. Şi o Europă condusă, parcă, mai rău decât oricând, scrie Deutsche Welle.

Propunerile UDMR pentru o nouă lege a Educației. UDMR vine cu propriile propuneri pentru o nouă lege a educației și se declară deschisă negocierilor cu Guvernul PSD pentru introducerea acestora, de către Ecaterina Andronescu, în una din cele 3 legi ale învățământului promise în fața sindicatelor. Președintele UDMR Kelemen Hunor împreună cu alți doi parlamentari ai Uniunii au inițiat în urmă cu 3 săptămâni un proiect de lege care modifică actuala lege a educației și care propune extinderea școlilor cu predare în limbile minorităților, transport decontat integral pentru elevii minorității, dublarea costului standard per elev și dublarea finanțării de bază per student în cazul minorităților, examene în limbile minorităților, scrie Edupedu.

O viață, opt ghetouri. „Dacă ești rău, te bagă țiganu’ în sac și te duce”. În 8 ani de zile, administrația din Clujul european a reușit să izoleze și mai mult o comunitate decimată cu fiecare anotimp. Și ambulanțele ajung greu aici. Când e câte-un apel, mai toate sunt în altă parte, la intervenții. Aici trăiesc oameni care au locuit în ghetouri toată viața. Accesul e destul de greoi, mai ales în sezonul rece. Urci spre Platanilor, pe un drum noroios de unde se dau la o parte și câinii care roiesc de jur-împrejur, printre gunoaie purtate de vânt de la marea rampă. Te rogi ca nu cumva cățeii să fi sărit micul dejun. Sunt grupați câte cinci-șase. Urci, te faci că nu-i vezi, dar mai tragi cu coada ochiului că cine știe ce dihanie îți sare să te înhațe de-un picior. Sus e destul de pustiu. Câțiva copii bat o minge printre pungi și ambalaje de tot felul. Un adult într-un șort galben, cu pulover, dă într-un un covor cu un sucitor. Câteva ciori caută, desigur, ceva de mâncat, dar roiesc degeaba, scrie Actual de Cluj.

Merkel, May şi două victorii a la Pirus. Theresa May a supravieţuit votului de încredere conservator, câştigându-l cu 200 la 117. Ceea ce pentru ea e o victorie a la Pirus, iar pentru alţii, ca Merkel, un succes amar, care complică tot, fără să rezolve nimic. Theresa May se va întâlni cu Angela Merkel la Consiliul European de joi şi de vineri. Amândouă şi-au depăşit de mult zenitul puterii. Ceea ce nu înseamnă că rezultatul ciocnirii lor inevitabile nu va produce scântei cu impact istoric. Fapt e, că May nu va apărea în faţa cancelarei fortificată, cum au afirmat unii formatori de opinie mincinoşi ori inepţi, ci serios slăbită de o usturătoare înfrângere, scrie Deutsche Welle.

Dragnea, înconjurat de UDMR-işti. C.T. Popescu: Prima dată când îl vedem sub formă de urs panda. Ce spun imaginile cu Liviu Dragnea, pus cu spatele la perete şi înconjurat de UDMR-işti? „e prima dată când vrea să stârnească bunăvoinţă”, a comentat la Digi24 jurnalistul Cristian Tudor Popescu. Potrivit jurnalistului însă, principala întrebare care se pune e despre ce ar putea negocia UDMR? „Ce să le mai ofere Dragnea? Nu are ce. Decât intrarea la guvernare”, a opinat Cristian Tudor Popescu, scrie Digi24.

Observație a doctorului în științe politice Aurelian Giugăl. România are mari probleme din cauza dezvoltării inegale dintre regiuni, nu reușim să scoatem județele Vaslui, Botoșani și Teleorman din sărăcie, protecție socială nu prea există în România. Acestea sunt, pe scurt, câteva dintre concluziile cercetătorului Aurelian Giugăl, doctor în cadrul Institutului de Cercetare al Universității București (ICUB) prezentate în prima parte a interviului acordat de acesta ziarului Libertatea. Totuși, reiese din a doua parte a interviului, România se găsește în cea mai bună perioadă a sa, atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al nivelului de trai, scrie Libertatea.

Ambasadorul SUA la Budapesta, critici și cereri concrete pentru guvernul Orban chiar în Parlamentul maghiar. David B. Cornstein, ambasadorul SUA la Budapesta, a susținut joi în Parlamentul maghiar un discurs cu puternice accente critice la adresa guvernului Orban. Diplomatul american le-a spus parlamentarilor din comisia de politică externă că este ”trist” pentru că universitatea lui Soros a fost forțată să plece din Budapesta, iar extrădarea în Rusia în loc de SUA a celor doi traficanți ruși de arme ”nu a fost bună pentru cooperarea” bilaterală, scrie G4Media.

Proiectul „România educată”, contestat de mediul academic. Au apărut şi primele nemulţumiri faţă de proiectul prezidenţial „România educată”. Un proiect plin de „banalităţi solemne”, „formulări vagi” şi concepte învechite. Sau „o colecţie de păreri”. Astfel cataloghează unul dintre foştii miniştri ai Educaţiei proiectul naţional lansat, săptămâna trecută, de preşedintele Klaus Iohannis. Critici şi completări vin şi din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice. Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea susţine într-un interviu că proiectul preşedintelui Klaus Iohannis nu conţine niciun element de noutate şi că în el se regăsesc idei vehiculate şi în alţi ani, aşa cum sunt tezele unice sau bacalaureatul diferenţiat, scrie Digi24.