Obiectivele şi efectele discursului totalitar al lui Dragnea. Ce-a fost discursul dragniot de la Consiliul Naţional al PSD? Delirant? Halucinant? Sau pur şi simplu totalitar şi tactic abil, menit să dea regimului cleptocratic inaugurat acum doi ani şansa de a se perpetua? E conştient, oare, Liviu Dragnea că, de vreme ce conduce de facto ţara, discursul său rostit la Consiliul Naţional al PSD accelerează scoaterea României din familia naţiunilor civilizate, o expulzare pe care a inaugurat-o când a început să vitupereze conspiraţionist împotriva statului paralel? Evident că e. Căci încă de anul trecut s-a reliefat, la Deutsche Welle, că prin campaniile de demonizare purtate sub stindardul luptei împotriva ”statului paralel”, Liviu Dragnea şi acoliţii lui au pornit-o, hotărât, pe calea "edificării statului totalitar". Că aceste avertismente au rămas, în genere, fără ecou în mass-media românească e, până la un punct, comprehensibil, scrie Deutsche Welle.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Soluţiile găsite în Cluj-Napoca pentru traficul infernal. Traficul din Cluj-Napoca tinde să devină mai aglomerat pe zi ce trece. Tot mai multe maşini traversează zilnic oraşul din inima Transilvaniei, de patru ori mai multe faţă de anii 2000. Iar şoferii care găsesc şi un loc de parcare se pot considera norocoşi. Acum, autoritățile locale caută tot felul de soluţii. Soluţiile găsite până acum: extinderea transportului în comun și taxe uriaşe la parcare. Bulevardele clujene sunt tot mai neîncăpătoare pentru autoturisme. În anul 2000, pe străzile din Cluj-Napoca circulau 56.000 de maşini, acum, însă, odată cu înflorirea economică pe care a cunoscut-o oraşul, scrie Digi24.

Şoferii care încalcă regulile când nu-i vede poliţia vor putea fi turnaţi. Poliţiştii îi vor putea amenda pe şoferi şi pe baza înregistrărilor video primite de la participanţii la trafic, potrivit unui proiect de lege depus la sfârşitul săptămânii trecute în Parlament. Iniţiatorul acestuia, deputatul USR Mihai Botez, le transmite şoferilor ca, până când proiectul de lege va ajunge în dezbatere în comisiile de specialitate din Senat, să-şi monteze camere de bord în autoturisme pentru a vedea câte încălcări ale regulilor de circulaţie se pot surprinde, scrie Adevărul.

România începe să semene cu Italia anilor ’80 când infracționalitatea și politica acționau concertat împotriva justiției. Discuția despre amnistie și grațiere încurajează infracționalitatea, declară Sorin Dumitrașcu, expert în problemele penitenciarelor, într-un interviu pentru G4Media.ro. ”România începe să semene cu Italia anilor 1980 când infracționalitatea și politica acționau concertat împotriva justiției. Colegii polițiști deja acuză o creștere exponențială a volumului de infracțiuni reclamate și constatate, iar acest fapt se va vedea și la nivel statistic în perioada următoare”, explică Dumitrașcu. Potrivit acestuia, măsura amnistiei și grațierii, cerută insistent de liderii PSD, nu se justifică, deoarece numărul de deținuți s-a redus în urma recursului compensatoriu la 21 de mii, față de 38 de mii câți erau acum 12 ani, scrie G4Media.

Cum îi bagă în ceață pe profesori și elevi curriculum-ul românesc. În România, se pare că profesorii nu prea înțeleg diferențele dintre vechiul și noul curriculum, mai ales în ceea ce privește implicațiile abordării centrate pe competențe a noului curriculum. Critica dură este cuprinsă în raportul OCDE făcut în 2017 asupra Evaluărilor din Sistemul de Educație din România. Experții care au scris acest studiu eveniment pentru învățământul de la noi ne dau drept exemplu de bune-practici Noua Zeelandă. Obiectivele noastre de învățare nu sunt clare nici pentru profesori, nici pentru elevi și nici pentru evaluatorii care ar trebui să stabilească la ce nivel sunt fie elevii, fie cadrele didactice, potrivit analizei, scrie Edupedu.

Boala neștiută a aerului nostru. Imaginează-ți că mergi pe stradă într-unul din marile orașe ale României: traversezi intersecții aglomerate, treci pe lângă mașini blocate în trafic, pe lângă șantiere de construcții, prin praf și prin noxe. În tot acest timp, simți toată poluarea în nas și în gură. Dar poate la fel de grav e că nici statul și nici Uniunea Europeană nu știu, cu adevărat, cât de murdar e aerul pe care îl respirăm. Iar măsurătorile sunt piesa de bază, fără de care nu se poate construi nimic. Niciun plan, nicio soluție, scrie Greatnews.

Studiu de caz: cum a inventat propaganda pro-Kremlin o falsă mobilizare la arme în România pentru moldovenii cu cetățenie română. Propaganda pro-Kremlin folosește de multe ori diverse dezinformări cu privire la redobândirea cetățeniei române de către persoanele originare din Ucraina sau R. Moldova. De curând, o știre de pe Sputnik mințea audiența că cetățenii români, dar și moldovenii care dețin cetățenia română, ar fi obligați să-și schimbe pașapoartele, făcând trimitere la modificările legislative adoptate de Senatul României, potrivit cărora numele localităţilor din România care conțin litera ”î” vor fi transcrise cu ”â”. O nouă temă și-a făcut apariția în presa de propagandă rusă în ultimele luni: o presupusă lege de înrolare obligatorie în Armata Română în caz de declarare a stării de mobilizare sau a stării de război, scrie G4Media.

Dosarul retrocedărilor ilegale, pe final pentru Radu Mazăre. Procesul lui Radu Mazăre privind retrocedarea plajelor din Constanţa se va judeca în apel începând cu data de 7 ianuarie, a stabilit luni ÎCCJ. În măsura în care termenul nu va fi unul suficient pentru amploarea dezbaterilor, judecătorii au stabilit că discuţiile vor continua şi pe 8 ianuarie. Dosarul retrocedărilor în care este judecat în apel Radu Mazăre este pe final. La termenul de luni, avocaţii din dosar au cerut sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la presupusa nelegalitate a constituirii completului de trei judecători. Instanţa a rămas în pronunţare. „Chestiunea privind sesizarea Curţii Constituţionale este o chestiune care a fost invocată în această cauză. La Curtea de Apel Bucureşti – din ce am înţeles de la colegii mei – se discută suspendarea efectelor hotărârii 80/2017, hotărâre în baza căreia a fost înfiinţat acest complet, însă excepţia care vizează articolul în baza căreia 9 (...) s-a format acest complet este invocată în această cauză, scrie Gândul.

Republic Moldova: Puterea a identificat pârghia prin care ar putea scoate opoziția veritabilă din cursa electorală. PAS și PPDA, principalele partide extraparlamentare pro-europene din Republica Moldova, și-au unit oficial forțele împotriva corupției care a capturat statul. locul electoral constituit este susținut și de alte partide pro-europene și unioniste: PLDM, PL și PUN. Liderii Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, și președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, au semnat duminică acordul de constituire a blocului electoral ACUM pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, iar luni au depus actele pentru înregistrarea acestuia la Comisia Electorală Centrală, scrie Deutsche Welle.