Fostul şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, eliberat miercuri din Penitenciarul Jilava după ce a contestat alcătuirea completurilor de 5 judecători, i-a transmis un mesaj președintelui Klaus Iohannis, precizând că șefului statului ar trebui să-i fie rușine pentru că nu apără cetățeanul, potrivit Mediafax.

Rudel ObrejaFoto: HotNews / DP

"Suntem victimele unui complot. Ce s-a întâmplat la completurile de 5 este o imensă ticăloșie. Haideți să ne imaginăm că oamenii ăștia, 40 de judecători ai Secției Penale, erau incompetenți și cinci ani de zile, oameni ăștia nu au știut că activează într-o semilegalitate, într-o nelegalitate, de fapt. Nu putem să-i bănuim însă de nepricepere pentru că oamenii ăștia au cărți, deci știu foarte bine ce făceau. Și atunci, prin intermediul acestor subterfugii, acesta este unul dintre ele, se infiltrau oamenii sistemului pentru a fi date soluțiile pe care ei le doreau. Asta s-a întâmplat și la noi în dosar", a declarat Rudel Obreja, la ieșirea din Penitenciarul Jilava.

Fostul şef al Federaţiei Române de Box a mai spus că sunt foarte mulți nevinovați în pușcării, încarcerați pe probe măsluite.

"Noi mergem să fim judecați de cei care au stat ilegal timp de cinci ani de zile. În acest moment, l-am lăsat în cameră pe Tudor Breazu, omul ăsta este în aceeași situație în care sunt eu, nu așteaptă nicio decizie, lui i-a fost dat termen 28 ianuarie. Eu cu Șova și cu Niță am avut șansa unui complet corect. Altfel eram în pușcărie și dumneavoastră erați acasă. Este absolut nromal să fie admisă contestația și să rejudecăm apelul și să putem readministra probele. Depinde pentru că Justiția în România este o loterie, depinde ce completuri vom avea în momentul respectiv. Așa cum completurile de 5 au fost constituite nelegal, același lucru și mai abitir s-a întâmplat cu completurile de 3 judecători. (...) Aș vrea să-i transmit președintelui Iohannis să-i fie rușine că apără așa ceva, el nu trebuie să apere statul, el trebuie să apere cetățeanul, românul", a completat Obreja.

Rudel Obreja era condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri noapte, eliberarea mai multor persoane în dosare în care avocaţii condamnaţilor au contestat alcătuirea completurilor de cinci judecători. Astfel, au fost puși în libertate Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova. În aceste dosare, avocații au formulat contestații în anulare după decizia Curții Constituționale privind componența completurilor de 5 judecători, iar magistrații Completului 2 de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, miercuri seară, ca, până la soluționarea definitivă a contestației în anulare, condamnații să fie puși în libertate, prin suspendarea executării.

Termenul fixat pentru soluționarea contestațiilor în anulare este, în toate cele trei cazuri, 21 ianuarie 2019.